Bonen suspendovan za Tur DFrans

Izvor: B92, 19.Jun.2009, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bonen suspendovan za 'Tur D'Frans'

Organizatori biciklističke trke Tur D'Frans' suspendovali su bivšeg svetskog prvaka Toma Bonena, pošto je Belgijanac, po drugi put, bio pozitivan na kokain.

Bonen je ponovo bio pozitivan na anti-doping testu u aprilu, a prethodno je vozač Kvik Stepa' bio pozitivan na kokain u maju 2008. godine, pa je bio suspendovan i tokom prošlogodišnjeg Tura.

"Obzirom na rezultate skorašnjeg Bonenovog testa, kao i njegovog prošlogodišnjeg testa, 'Tur D’Frans’ >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je u dogovoru sa predstavnicima tima 'Kvik Step’ zaključio da se ponašanje Toma Bonena ne uklapa u profil te trke”, kaže se u saopštenju Sportske organizacije Amauri (ASO).

ASO je saopštila da je Bonen, koji se u trenutku testiranja odmarao između prolećnih klasika i početka priprema za ovogodišnji Tur, ima pravo da se žali na njihovu odluku Olimpijskom komitetu Francuske.

Uprkos zabrani učešća na Turu zbog korišćenja kokaina, Svetska Biciklistička federacija (UCI) saopštila je u četvrtak da neće kažnjavati belgijskog biciklistu.

"Odlučili smo da protiv gospodina Bonena ne pokrećemo nikakve disciplinske postupke zbog navodne upotrebe kokaina, pošto je Belgijanac izneo niz dokaza u korist svoje odbrane", kaže se u saopštenju UCI.

Menadžer Kvik Stepa Patrik Lefevr najavio je moguću sudsku tužbu i traženje finansijske nadoknade ukoliko Bonenu bude zabranjeno učešće na ovogodišnjem Turu, od 4. do 26. jula.

Bonen, koji je jedan od najboljih sprintera na svetu i vozača jednodnevnih klasika, uspeo je 2007. godine da osvoji zelenu majcu, koja je namenjena najboljem sprinteru na Turu. Ove sezone Belgijanac je, po treći put u karijeri, trijumfovao u trci Pariz-Rube.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.