Bogati vlasnik kluba – mač sa dve oštrice?

Izvor: MozzartSport.com, 02.Sep.2014, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogati vlasnik kluba – mač sa dve oštrice?

Poznato je da je najteža jevrejska kletva „dabogda imao – pa nemao“, a koliko ovakav splet okolnosti ume da zaboli na svojoj koži su ovog leta osetili i malobrojni navijači Monaka. Kneževi su prošle godine lansirani kao novi evropski supertim u nastajanju dovođenjem Radamela Falkaa, Hamesa Rodrigeza i Žoaa Mutinja, ali su već ovog leta ostali bez dve trećine ovog tria i projekat je stao iznenada kako je i krenuo, tako da su nade o drugom snažnom francuskom timu >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << srušene kada je Dmitri Ribolovljev odlučio da ga ova igračka više ne zanima.

Kroz ovo su već prošli simpatizeri Malage, njihov klub je 2010. preuzeo Abdulah Al Tani i na Rosaledu su stigla neočekivano velika i često skupa imena – Rud van Nistelroj, Hoakin, Žeremi Tulalan, Santi Kazorla, Isko, Naćo Monreal, Salomon Rondon, Eliseu... Lagano je izboren plasman u Ligu šampiona, delovalo je možda da će Real i Barselona konačno dobiti dostojnog rivala, navijači su bili puni očekivanja, ali se gazda malo zaigrao, nagomilao dugove pa je UEFA izbacila Malagu iz kontinentalnih takmičenja, i kao rezultat toga nijedan od nabrojanih igrača više nije u klubu iz Andaluzije. Klub je prošle sezone osvojio 11. mesto u Primeri, a deluje da će barem u narednih nekoliko godina to biti norma za Andalužane, kako li je navijačima koji su 2013. gledali mečeve Lige šampiona i zamišljali o udaranju šamara gigantima El Klasika da se bore sa Hetafeom, Rajom i sličnima za sigurno mesto na tabeli, možemo samo da pretpostavimo, ali onakav elan, uzbuđenje i nadu sigurno ne osećaju.

Kroz sličnu muku su prošle i pristalice Anžija iz Mahačkale, nova sila sa istoka se rastopila čim je oligarh Sulejman Karimov shvatio da se zaletao, uložio previše novca, preplatio fudbalere, i onda ubrzano, za samo nekoliko nedelja rasprodao ceo tim na kojem mu je zavidelo pola Evrope.

Naravno, Čelsi i Mančester Siti su pokazatelji da se bogati vlasnik i te kako može isplatiti, ali Građani najbolje znaju kako je mučan i težak period u kojem se od prosečnog kluba pravi gigant. Vlasnik aktuelnog šampiona Engleske je imao ozbiljnih poteškoća da na Etihad – tada Gradski stadion Mančestera – dovede ime koje će odjeknuti Evropom i drugim igračima poslati signal da je u pitanju ozbiljan projekat i time olakšao svaki sledeći transfer. Sada u prvoj postavi Sitija igraju momci čije ime zna svaki dečkić na Ostrvu, a početkom nove ere kluba navijači su pomahnitali kada su se pojavile glasine o dovođenju Kake i Robinja.

Upravo je drugi igrač i započeo tu revoluciju, on je kolegama poručio da je u redu preći u Siti. Monako je pak imao još boljeg „Robinja“ – Radamela Falkaa. Prošlog leta su stigle i zvezde portugalske Primeire – Rodrigez i Mutinjo, a uz Tulalana, veterana Abidala i Karvalja projekat je označen kao novi „veštački“ supertim Starog kontinenta.

Posle sjajnih igara Rodrigeza na Mundijalu navijači Kneževa su jedva čekali da vide koga će pridružiti novoj zvezdi ekipe – Vidala? Davida Luiza? Suareza? Na kraju su ostali bez talentovanog veziste, nedelje su prolazile, a nijedno zvučno ime nije stiglo na stadion Luj II. Čekalo se kada će se Ribolovljev uhvatiti čekovne knjižice, a kada je Rus to konačno i uradio kupio je ostrvo, ne i fudbalera, pritom tim potezom demantovao glasine da je žestoko finansijski oslabljen posle razvoda braka . U samom finišu prelaznog roka je postalo jasno da će i prva zvezda tima Falkao promeniti sredinu i pojačati Mančester junajted, te je i Mutinjo odlučio da ne želi sam da ostane u Kneževini, ali ni superagent Mino Raiola nije uspeo da mu pronađe angažman.

On je sada ostao – hteo to ili ne – kapetan broda koji tone, ili se barem vraća u manje glamuroznu luku. U klubu je ostalo nekoliko ekstremno talentovanih mladića, ali bez pravog vođe, i Falkaa u ulozi Robinja, a naročito bez jasne ideje gde ide projekat FK Monako oni će se ubrzo rasuti po Evropi.

(FOTO: Action images)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.