Bogata fudbalska godina na RTS-u

Izvor: RTS, 02.Jan.2020, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bogata fudbalska godina na RTS-u

Pored svih mečeva naših fudbalskih klubova u evropskim takmičenjima, tokom 2019. godine, na programima RTS-a imali ste priliku da ispratite jedno Evropsko i čak pet Svetskih fudbalskih šampionata.
Od 16. do 30. juna, na RTS-u ste u direktnim prenosima mogli da pratite Evropski šampionat za fudbalere do 21 godine starosti koji je odigran u Italiji i San Marinu, i na kojem je nastupila i naša mlada reprezentacija. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Srbiju je kao selektor predvodio Goran Đorović, a za veoma talentovan i perspektivan tim Srbije nastupili su Luka Jović, Gajić, Milenković, Radonjić, Pantić, Andrija Živković i Saša Lukić. Ipak, naš tim našao se u grupi B, sa reprezentacijama Nemačke, Danske i Austrije.
Kako je na šampionatu igralo samo 12 ekipa podeljenih u tri grupe sa po četiri tima, jasno je bilo da će Srbija veoma teško do prvog mesta u grupi koje je sigurno vodilo u polufinale, ali javnost se nadala da će sa ovako kvalitetnim sastavom naša selekcija uspeti da bude makar najbolja drugoplasirana ekipa na turniru i tako se domogne polufinala. 
"Orlići" razočarali u Italiji Međutim, bilo je teže nego što je bilo ko očekivao, tako da je Srbija najpre na startu poražena od Austrije sa 2:0 i nakon tog susreta su nade našeg tima svedene na minimum.

Potom su usledili ubedljivi porazi u drugom kolu od Nemačke sa čak 6:1, te poraz od Danaca u poslednjem kolu grupe B od 2:0.
Srbija je kao poslednja u grupi B eliminisana sa turnira, uz svega jedan dati i čak 10 primljenih golova. Nemci su kao prvi prošli dalje, u polufinale. 
Kuriozitet je i da je domaćin Evropskog šampionata, Italija, i pored pobede nad Španijom od 3:1 u grupi A, eliminisana i nije se domogla polufinala predvođena supertalentovanim Kjezom, Pelegrinijem, Barelom, Tonalijem, Kenom i Orsolinijem. 
I grupe A u polufinale je prošla Španija kao prva u grupi. 
Najinteresantnije je bilo u grupi C, gde Rumuni iznenadili favorizovane Engleze i Francuze. 
Predvođeni Janisom Hadžijem, Puškašom, Balucom i Petreom, Rumuni su deklasirali Hrvate sa 4:1, Engleze sa 4:2 i remizirali sa drugoplasiranim Francuzima 0:0, te su kao prvi u grupi prošli u polufinale. Drugoplasirana Francuska je bila najbolji drugoplasirani tim takmičenja i takođe prošla dalje iz grupe C. 
U polufinalu, Španci su predvođeni najboljim igračem turnira Fabijanom Ruizom, potom Ojarzabalom, Danijem Sebaljosom, Danijem Olmom i Majoralom, deklasirali Francuze za koje su igrali Dembele, Ikone, Tiram, Genduzi i Upamekano. Španija je slavila sa ubedljivih 4:1 i došla do finala. 
Čekala ih je reprezentacija Nemačke koja je u drugom polufinalu savladala Rumuniju sa 4:2. Kod Nemaca je briljirao Luka Valdšmit koji je bio prvi strelac Evropskog prvenstva sa sedam golova. 
A u finalu, pobeda Španije od 2:1, golovima Fabijana Ruiza i Danija Olma. Amiri je dao utešni gol za Nemce. Španci su tako osvojili i petu titulu prvaka Evrope za igrače do 21 godine starosti. 
Amerikanke bez premca Imali smo priliku da na RTS-u ispratimo i Svetsko prvenstvo za žene koje je odigrano u Francuskoj od 7. juna do 7. jula.
Neprikosnovena je bila reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država koja je bez poraza došla do finala.
Amerikanke su u nokaut fazi eliminisale Španiju sa 2:1, potom domaćina Francusku u četvrtfinalu istim rezultatom, dok su u polufinalu bile bolje od Engleske koju je sa klupe predvodio Fil Nevil, ponovo sa 2:1. 
Megan Rapino, Aleks Morgan, Tobin Hit, Džuli Erc, Rouz Lavel, Lindzi Horan i iskusna Karli Lojd, predvođene legendarnom selektorom Džil Elis, došle su tako do svog petog finala Svetskih prvenstava.
Amerikanke su i četvorostruke olimpijske šampionke, a i na ovom turniru opravdale su ulogu favoritkinja. 

Rivalke u finalu bile su im fudbalerke Holandije, predvođene Vivijanom Miedemom i Like Martins. 
Holanđanke su u nokaut fazi eliminisale Japan sa 2:1, potom su bile bolje od Italijanki sa 2:0 u četvrtfinalu, dok su u polufinalu eliminisale i selekciju Švedske sa 1:0. 
Šveđanke su u borvi za bronzu savladale Englesku sa 2:1, dok su u finalu Amerikanke demonstrirale silu protiv Holandije i slavile sa 2:0.
Strelci su bili Rouz Lavel i Megan Rapino koja je uz Elen Vajt iz Engleske i sunarodnicu Aleks Morgan bila prvi strelac turnira - sve tri su dale po šest pogodaka. 
Amerikanke su tako osvojile i četvrtu titulu šampionski sveta, ali i odbranile tron, pošto su pre četiri godine na Svetskom prvenstvu u Kanadi takođe došle do svetske titule. 
Megan Rapino je pored zlatne kopačke, osvojila i titulu najbolje fudbalerke na svetu u 2019. godini.
Pratili smo direktno na RTS-u i Svetske šampionate za fudbalere do 17 i do 20 godina starosti. 
Mladi Brazilci najbolji na svetuSvetsko prvenstvo za igrače do 17 godina igrano je Brazilu, a titulu šampiona sveta osvojila je domaća selekcija, koja je u finalu savladala Meksiko sa 2:1. 
Sjajna generacija fudbalera Brazila u ovom uzrastu, predvođena Žoaom Pegloom, Kajom Žoržeom, najboljim igračem Svetskog šampionata Gabrijelom Veronom i desnim bekom Janom Koutom, odigrala je spektakularan turnir pred svojim navijačima. 
U polufinalu, po mnogima finalu pre finala, sastale su se dve jakvalitetnije reprezentacije na turniru, Brazil i Francuska.
Francuzi za koje su igrali supertalentovani Aušiš, Milo, Embuku, Pembele, Amada i Sopi, vodili su sa 2:0 sve do 62 minuta, a onda su Brazilci stigli do preokreta i slavili sa 3:2.
Sličan scenario viđen je i u finalu, gde su Brazilci gubili od Meksika sa 1:0, ali su baš kao i protiv Francuza u polufinalu preokrenuli i slavili sa 2:1.
I protiv Francuske i protiv Meksika, rezervista Lazaro je postizao golove u nadoknadi vremena i tako doneo Brazilu prvu titulu šampiona sveta za igrače do 17 godina starosti.
Treće mesto pripalo je Francuskoj koja je pobedila aktuelnog šampiona Evrope u ovom uzrastu, Holandiju.
Upravo je Holanđanin Sontje Hansen bio najbolji strelac Svetskog kupa sa šest datih golova u takmičenju.
Jedan meč dovoljan za zlatnu kopačkuNa Svetskom prvenstvu za fudbalere do 20 godina koje igrano u Poljskoj od 23. maja do 15. juna, pobedila je reprezentacija Ukrajine koja je u finalu savladala Južnu Koreju sa 3:1. 
Ukrajinci su u polufinalu pobedili Italiju sa 1:0 golom Buletse, dok je Koreja istim rezultatom savladala Ekvador a strelac pobedonosnog gola bio je Čoi.
U finalu, za Ukrajince su pogađali Supriaga koji je dao dva gola i odlični Citašvili, dok je jedini gol za Južnu Koreju dao najbolji fudbaler Svetskog šampionata u Poljskoj, Li Kang In.

Prvi strelac takmičenja bio je supertalentovani Norvežanin Erling Holand, koji je u grupi C na meču između Norveške i Hondurasa dao čak devet pogodaka i tako osvojio zlatnu kopačku, iako njegov tim nije prošao ni grupnu fazu takmičenja.
Norvežani su deklasirali na toj utakmici Honduras sa 12:0 i to je bila najubedljivija pobeda na turniru. 
Portugalci najbolji na pesku Pratili smo u novembru na RTS-u i Svetsko prvenstvo u fudbalu na pesku koje je igrano u Paragvaju. 
Titulu šampiona sveta osvojila je reprezentacija Portugalije koja je u finalu savladala Italiju sa 6:4. 
Na tom svetskom šampionatu igralo je 16 najboljih svetskih ekipa, podeljenih u četiri grupe sa po četiri tima. Portugalci su poraženi u grupi od prvog favorita Brazila, ali su potom u četvrtfinalu savladali Senegal sa 4:2 a potom i Japan u polufinalu tek posle penala. 
Italijani su u četvrtini finala bili bolji od Švajcarske sa 5:4, dok su u polufinalu savladali Rusiju sa 8:7 i tako napravili najveće iznenađenje na turniru, s obzirom na to da su Rusi u četvrtfinalu pobedili Brazil sa 4:3. 
U finalu, Portugalce su protiv Italijana predvodili Leo Martins i najbolji igrač Portugalije Žordan, a Italijanima nije pomogao ni najbolji strelac takmičenja Gabrijele Gori koji je dao 16 pogodata na turniru. 
Liverpul osvojio svet I konačno, od 11. do 21. decembra, igrano je i Svetsko prvenstvo za klubove u Kataru, na kojem je nastupilo sedam ekipa - šest šampiona kontinenata i domaćin turnira, ekipa Al Sada iz Katara. 

Šampioni Evrope i Južne Amerike uključili su se u nadmetanje tek od polufinala, tako da je Flamengo iz Brazila u prvom polufinalu pobedio prvaka Azije Al Hilal iz Saudijske Arabije sa 3:1 golovima De Araskaete, Bruna Enrioke i autogolom Al Bulaihia, dok je Liverpul u drugom polufinalu bio bolji od Montereja iz Meksika sa 2:1 golovima Keite i Firmina, dok je za Monterej strelac utešnog gola bio Mori. 
U velikom finalu koje je igrano 21. decembra na Kalifa Internacionalnom stadionu u prestonici Katara Dohi, Liverpul je savladao Flamengo posle produžetaka sa 1:0. 
Strelac pobedonosnog gola za Liverpul bio je Brazilac Roberto Firmino u 99. minutu utakmice.
Tim golom, Liverpul je došao do prve titule na Fifinim Svetskim prvenstvima, i tako objedionio evropsku i svetsku titulu tokom 2019. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.