Blater ne želi Kapela za selektora

Izvor: B92, 07.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blater ne želi Kapela za selektora



Predsednik FIFA Sep Blater izjavio je kako je iznenađen što je Engleska još jednom izabrala stranca za selektora fudbalskog tima. Na dan kada italijanski stručnjak Fabio Kapelo i zvanično počinje rad kao selektor Engleske, Blater je rekao kako je "Engleska prekršila sve principe internacionalnog fudbala." "Nikada nisam video da su Italija, Nemačka ili Brazil imali slektora iz druge zemlje. Štaviše, većina najboljih timovi ima trenera iz svoje zemlje", izjavio je Blater. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U članku napisanom za BBC sportski sajt, sedamdesetjednogodišnji Švajcarac je takođe naglasio da se Engleska nalazi u veoma neprijatnoj situaciji, pošto nije uspela da se kvalifikuje na predstojeće Evropsko prvenstvo.

Sklonost klubova iz Premijer lige da kupuju strance za Blatera predstavlja problem. On smatra da na taj način domaći igrači gube priliku da igraju i da se razvijaju u najjačoj evropskoj ligi.

Ipak, Švajcarac je istakao i činjenicu da se Fudbalska asocijacija Engleske suočila sa teškim izborom nakon što je dala otkaz Stivu Meklarenu, naročito jer za naslednika nije imala mnogo izbora među engleskim stručnjacima.

"Kada sam ja počeo da radim u FIFA 1975, bivši selector Engleske Volter Vinterbotom ja radio kod nas, i engleski stručnjaci su bili poštovani u celom svetu. Ali pogledajte sa čim se suočavamo sad! Koje strane klubove treniraju engleski treneri? i gde to engleski igrači igraju u inostranstvu?”, napisao je Blater.

Šezdesetjednogodišnji Kapelo je drugi strani trener koji će voditi Engleze, nakon Svena Jerana Eriksona, koji se na klupi reprezentacije zadržao pet i po godina, pre nego što ga je nasledio poslednji u nizu, Stiv Meklaren, koji je dobio otkaz nakon loše igre Engleske u kvalifikacijama za EURO 2008.

Kao i Erikson, i Kapelo stiže u Englesku sa odličnim uspesima u vođenju klubova. Za razliku od Eriksona, Kapelo se doseljava sa veoma slabim znanjem engleskog, problemom za koji Blater smatra da bi mogao da bude velika prepreka.

"Najbitnije je da trener dobro poznaje jezik. Morate da budete sposobni da motivišete igrače. Jas am iznenađen što je zemlja kolevka fudbala promenila svoju tradiciju u kojoj je selector iz iste zemlje kao i igrači”, zaključio je Blater.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.