Blat je ubrzao Ruse

Izvor: Politika, 02.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blat je ubrzao Ruse

Od našeg specijalnog izveštača
Granada, 1. septembra – Ljubitelji naše košarke su bili u šoku kada je Rusija u prvom kolu Evropskog prvenstva 2003. u Švedskoj savladala "plave" sa 95:80, nanevši im najteži poraz na evropskim šampionatima od Praga 1981. kada je SSSR u finalu pobedio Jugoslaviju sa 84:67. Taj poraz u Sedertejeu, predgrađu Stokholma, bio je rđav znak za ekipu koju je uz mnogo muke sastavio tadašnji selektor Duško Vujošević.

Taj stručnjak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se prvi susreo s problemom masovnog neodazivanja dobrih igrača reprezentaciji koja je, da čudo bude veće, doputovala u Švedsku kao svetski i evropski prvak. Današnji selektor Zoran Slavnić, prvi kome je pripala čast da preuzme kormilo Srbije, osetio je na svojoj koži šta znači ovaj negativan proces, u stručnim krugovima nazvan – urušavanje kulta reprezentacije.

I tako, dok smo mi svakog leta menjali tim i selektore, Rusi su stigli u g

Granadu s polovinom igrača koji su igrali na šampionatu pre četiri godine. To su Kirilenko, Monja, Hrjapa, Z. Pašutin, Samojlenko i Savrasenko. Od naših su sada tu samo kapiten Gurović i prvi plejmejker Jarić. Rusi su jači za vrsnog izraelskog stručnjaka Dejvida Blata, koji je na mestu selektora nasledio Sergeja Babkova, i za Amerikanca sa njihovim pasošem Džona Roberta Holdena. Naš tim dolazi s plejadom mladih igrača od kojih je većina poslednjih godina, pa i ovog leta, osvajala zlatne madalje u mlađim uzrastima.

Jedan od aduta srpskog tima mogao bi da bude i mladi stručnjak Aleksandar Kesar, selektor univerzitetske reprezentacije (prošlog meseca osvojila srebro u Bankoku), koji je Slavnićev pomoćnik zadužen za "snimanje" protivnika. Kesar je istu ulogu imao i u Švedskoj pre četiri godine, pa je logično da zna kako diše ruski tim.

– Rusija je vrlo opasna i spada u red najozbiljnijih kandidata za osvajanje medalje – kaže Kesar. – Nema sumnje da od tog meča mnogo zavisi, da je to čak možda naš najvažniji meč na šampionatu. Ova ruska reprezentacija je najkompaktnija u poslednjih 10 godina. Za napredak zasluge pripadaju, pre svega, selektoru Dejvidu Blatu koga su za to mesto preporučili uspesi koje je postizao u Evropi poslednjih godina. On je ubrzao igru ruske selekcije kojoj je bila mana odbrambena igra u tranziciji, dok u napadu nije bilo toliko problema. Rusi su, inače, uvek imali dobre šutere.

Kesar ističe da je uočio nekoliko slabosti ruske reprezentacije, da je sva svoja zapažanja o njoj preneo selektoru Slavniću, ali da nije preporučljivo da se dan uoči meča javno priča o tome...

– Ako ih poredimo s nama, oni po pozicijama imaju veći broj upotrebljivih igrača. Mi imamo više novajlija i mladih košarkaša, a samim tim i veću želju da se dokazujemo. Oni se uzdaju u svoje iskustvo. Za pobedu će nam trebati svih 40 minuta čvrste kolektivne igre. Rusi su takav tim da će kazniti čak i minut-dva praznog hoda protivnika.

Upitan da napravi poređenje ovih reprezentacija pre četiri godine i sada, Kesar odgovara:

– Teško je porediti šampionat u Švedskoj sa ovim, jer je onda situacija bila specifična. I tada smo bili oslabljeni, bilo je nekih problema... Problema ima i sada, ali je sve drugačije, od selektora do većine igrača na obe strane. Ja se, ipak, ne slažem s onima koji tvrde da mi u Španiju nismo došli u najboljem sastavu. Za mene je ovaj sastav najbolji, jer to su igrači koji su se stavili na raspolaganje selektoru. Mislim da će novi sistem takmičenja odgovarati našoj reprezentaciji, jer donosi više utakmica.

"Skaut" srpskog tima je snimio i ostale potencijalne rivale:

– Sve sam ekipe snimio, čak i Makedoniju i BiH koje u borbi sa Izraelom nisu prošle poslednji krug kvalifikacija. Imam na dlanu kompletnu "A" grupu koja je izuzetno jaka. Žreb nam nije bio naklonjen, jer su u našoj polovini dva glavna favorita Španija i Grčka, a tu je i Hrvatska koja je u sjajnoj formi, već pomenuti Rusi, neugodni Letonci...

Što se tiče dva ključna igrača ruskog tima Kirilenka (protiv SCG u Švedskoj 29 poena i 10 skokova) i Holdena, Kesar je rekao:

– Holden je odigrao loše nekoliko "fajnal-forova" u kojima je imao niz nerezonskih šuteva. Međutim, imao je važnu ulogu u nekim susretima pre finala. Blatov sistem igre u napadu mu odgovara, dobio je veću slobodu, bolju saradnju sa centrima i biće opasniji. O Kirilenku ne treba trošiti reči. On će biti veliki izazov za naše visoke igrače. I Holden i on imaju slabosti u odbrani. Holden posebno ima problema u "odbrani na lopti". To bi trebalo da iskoristimo...

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.