Izvor: Blic, 15.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bjorn Gup šampion

Bjorn Gup šampion

Sezona galopskih i kasačkih nadmetanja na hipodromima širom sveta neprekidno traje. Prvo je 2006. godine u UAE održan 'Dubaji kup' u kome su bogati šeici obezbedili šest miliona dolara nagrada. Slavodobitnik je bio Elektrokjušenist, sa slavnim džokejom Frenki Detorijem u sedlu.

Potom je u Velikoj Britaniji pažnju privukao 'Engleski derbi' u Epsomu, u kome je trijumfovao ždrebac Sir Pirsi, sa džokejom Martinom Dvajerom u sedlu i na mondenskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << trkalištu 'Šantilji' francuski Derbi, kada je pobedio Darsi, vlasnitvo čuvenog Age Kana. Trijumfalnu kapiju u Parizu osvojio je Rial Link. 'Trka Kraljeva' na hipodromu u Askotu protekla je u znaku grla Hariken Rana, dok je na američkom tlu u prvom okršajuju 'Triple krune »Kentaki derbi' sa nagradnim fondom od dva miliona dolara slavodobitnik bio Barbaro. Već u drugoj trci 'Priknes stejks' u Baltimoru pobedio je Džezil, dok je u 'Belmont stejksu' u Njujorku, najbrži bio Bernandini, pa tako niko nije osvojio najveće odličje u galopskom sportu. U 'Kupu odgajivača' u SAD, najveću trku »Klasik' odneo je Invasor.

U Velikoj Britaniji i Francuskoj proglašeni su i šampioni za 2006.godinu. To su mladi džokej Rajan Mor i Tieri Tulie, dok su u konkurenciji vlasnika neprikosnoveni bili šeik Maktum al Maktum iz Dubaija i Aga Kan.

U kasačkom sportu Evrope tokom 2006. istaklo se nekoliko grla. Pre svih Žag de Beloe, na početku godine pobednik trka 'Pri d Kornelie' i' »Pri d Frans' na hipodromu 'Vensen' u Parizu i 'Kumi gran Pri' u Finskoj.

Francuska omica Mara Burbon, bila je najbrža u 'Kopenhagen kupu' u Danskoj i u trci za 'Veliku nagradu Osla' u Norveškoj. Dobro su se pokazali i Malabar Sirk As, pobednik 'Loterie« u Napulju i Koni Nobel, prvoplasirani u 'Elitlopu' na švedskoj 'Solvali'.

Najuspešniji vozači su 'Šveđanin' Bjorn Gup i 'Francuz' Žan Mišel Bazir, sa 495 odnosno 310 pobeda.

Zoran Lazić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.