Bivši Armstrongovi suvozači otkrili: On je siledžija koji je trošio stotine hiljada na doping!

Izvor: Blic, 11.Okt.2012, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši Armstrongovi suvozači otkrili: On je siledžija koji je trošio stotine hiljada na doping!

Američka Antidoping agencija (USADA) saopštila je da je 11 bivših suvozača Lensa Armstronga svedočilo protiv njega u istrazi, otkrivajući najsofisticiraniji doping program u sportu.

Američka Antidoping agencija iznela je na 1.000 strana izveštaj u kojem se nacionalna ikona, borac u borbi protiv raka i bivši biciklistički heroj predstavlja kao siledžija koji je terao njegove suvozače da se dopinguju.

Za Armstronga je rečeno da je u doping program uložio stotine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hiljada dolara.

"To je najsofisticiraniji, profesionalizovan i uspešan doping program koji je sport do sada video", navela je USADA, koja je najavila da će kasnije detaljno obrazložiti odluku kojom je legendarnom biciklisti izrečena doživotna suspenzija i oduzeto svih sedam titula šampiona "Tur de Fransa".

Direktor USADA Trevis Tajgart potvrdio je da su bivši Armstrongovi suvozači, među kojima Džordž Hajnčepi, Flojd Lendis i Tajler Hamilton, pružili dokaze koji su doveli do njegove suspenzije.

"Njegov san o Tur de Fransu naterao ga je da zavisi od testosterona i transfuzije krvi, a kao da to nije bilo dovoljno, i njegovi suvozači su morali da budu uključeni u program kako bi podržali njegove ciljeve. Ukoliko bi odbili, zamenio bi ih", piše u izveštaju.

U dostavljanju dokaza Međunarodnoj biciklističkoj uniji Tajgart je pozvao nacionalne federacije da naprave programe koji će pomoći da se sport "očisti". Možda i najbitnije informacije dao je Armstrongov dugogodišnji prijatelj i suvozač Džordž Hinkepi.

"Na trci u Španiji 2000. godine Armstrong mi je rekao da je uzeo testosteron i da se oseća dobro i oporavljeno. Kada sam čuo da je antidoping agencija u hotelu, rekao sam mu da se ne pojavljuje tamo. Tri godine kasnije iskoristio je moj stan da u njemu obavi transfuziju krvi. Zvao me je i rekao da treba nešto da obavi, a ne može u stanu zbog gostiju. Došao je kod mene sa doktorom Del Moralom noseći krv u kesi. Otišli su u sobu i bili tamo oko 45 minuta", rekao je Hinkepi.

Armstrong je zajedno sa svojim advokatima ponovo odbacio optužbe nazvavši kompletan slučaj "lovom na veštice".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sporting se ne odriče Armstronga

Izvor: Sportski Žurnal, 11.Okt.2012

Američki fudbalski klub Sporting iz Kanzas Sitija ne planira da menja naziv stadiona koji nosi ime bicikliste Lensa Armstronga.. Sportingov stadion od 2011. godine zove se Livstrong, po Armstrongovoj dobrotvornoj fondaciji za borbu protiv raka.. Klub iz Kanzas Sitija tada je donirao 7,5 miliona dolara...

Nastavak na Sportski Žurnal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.