Izvor: MozzartSport.com, 18.Jun.2021, 14:51

Biti ili ne biti za Hrvatsku: Vatreni nikad nisu poraženi u 2. kolu velikog takmičenja

Selekcija Zlatka Dalića mora danas da ostvari pozitivan rezultat protiv Češke kako bi zadržala šanse da prođe u nokaut fazu Evropskog prvenstva

Biti ili ne biti za Vatrene. Hrvatska danas mora da slavi protiv Češke ako želi da prođe grupnu fazu Evropskog prvenstva, a selektor Zlatko Dalić tokom protekla četiri dana brusio je sve ono što nije bilo dobro u prvoj utakmici sa Engleskom. Poslednje >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << pripreme za Češku u Rovinju, Vatreni su odradili u sredu, a u juče su odleteli za Škotsku, gde su razrešene i finalne dileme oko sastava. Hempden Park u Glazgovu biće poprište sudara koji i jednima i drugima može mnogo toga da donese (18.00).

Poraz na otvaranju Grupe D stavio je Hrvatsku u problem. Još jedan neuspeh mogao bi nužno da znači ispadanje sa smotre najboljih kontinentalnih selekcija, što bi definitivno bilo okvalifikovano kao potpuni debakl. Stanje u taboru vicešampiona sveta je maksimalno ozbiljno, jer rival nije nimalo lagan. Češka je slavila protiv Škotske i pride može rasterećenije da uđe u susret.

18.00: (2,40) Hrvatska (3,10) Češka (3,20)

Hrvatskoj osim većeg kvaliteta koju poseduje naspram Čeha u prilog ide i tradicija, koja svedoči kako Vatreni nisu nikad izgubili utakmicu drugog kola na velikim takmičenjima. I ne samo to, Hrvatska nikad na Euru nije poražena od tako loše rangiranog suparnika. Prema FIFA svetskoj rang-listi objavljenoj pre prvenstva Dalićevi izabranici su bili pozicionirani na 14. mestu, dok su Knedličke pre turnira bile 40. reprezentacija sveta.

Pred odlučujuć susret Dalić je imao nekoliko dilema. Već duže vremena Hrvatska je sterilna u ofanzivnom delu i realizacija je glavni problem koji muči selektora, za koji on još nije našao konstantno rešenje.

Protiv Engleza pokušao je s Rebićem u napadu i Kramarićem na desnom krilu, ali ta varijanta nije donela željeni rezultat. Nedostajao je igrač iza Rebića koji bi preneo loptu do poslednje trećine, a varijanta preko krila nije urodila plodom. Tek ubacivanjem Brekala i Vlašića na prirodne pozicije, te Petkovića u napad, bilo je viđeno nekoliko opasnijih pokušaja Hrvatske, ali ni to nije bilo dovoljno dobro da bi ugrozilo Gordi albion.

Protiv Čeha neće biti kalkulacija. Jednostavno je, Hrvatska mora da trijumfuje, a to znači i neke promene u sastavu. Inače, Dalić je posle Engleske bio ljut na novinare jer su otkrili sastav, pa je u pripremi ove utakmice odlučio i malo da se poigra sa sedmom silom. Poslednji trening u Rovinju bez najave je pomerio sat vremena ranije i odradio ga u miru, dok su novinari pristizali u standardno vreme, ne uspevši pritom da vide koje je taktičke postavke pripremio.

Jedino je poznato da su pred polazak za Škotsku trening ranije završili Vida i Ćaleta Car, dok je u kampu ostao Barišić, koji još nije spreman zbog povrede leđa. Pod znakom pitanja je i Dejan Lovren koji je ove nedelje posle povrede odradio treninge u punom intenzitetu.

Stoga postoji nekoliko varijanti sastava koji bi danas mogao da istrči u Glazgovu. U prvoj varijanti mogli bi da se nađu istih 11 kao protiv Engleske, uz dodatak da bi uloge zamenili Rebić i Kramarić, dok bi Modrić bio istureniji u veznom redu. U drugoj varijanti Brozović bi posle slabije utakmice protiv Engleza mogao da ostane na klupi, a Dalić bi u igru umesto njega poslao Bruna Petkovića.

Česi su na otvaranju savladali Škote sa 2:0 pogocima Patrika Šika, a na istom stadionu se nadaju još jednom skalpu i prolasku u narednu fazu takmičenja. U određenim okolnostima Knedličkama je i remi dovoljan, mada je selektor Jaroslav Šilhavi insistirao da njegovi momci neće igrati na X.

Što se kadrovske situacije tiče, sastav Češke trebalo bi da bude gotovo idenatičan onom iz prvog kola. Šilhavi je razmišljao o promeni centralnog veziste Aleksa Krala, kojeg bi mogao da zameni defanzivniji Tomaš Holeš.

HRVATSKA - ČEŠKA, 18.00

Glazgov

Stadion: Hempden Park

Sudija: Karlos Del Sero (Španija)

Hrvatska (4-2-3-1): Livaković - Vrsaljko, Vida, Ćaleta-Car, Gvardiol - Modrić, Kovačić - Brekalo, Vlašić, Perišić - Petković

Češka (4-2-3-1): Vaclik - Coufal, Kalas, Čelustka, Boržil - Souček, Kral - Masopust, Darida, Jankto - Šik

EVROPSKO PRVENSTVO - 2. KOLO

GRUPA A

Sreda

Turska - Vels 0:2 (0:1)

/Ramzi 42, Roberts 90+5/

Italija - Švajcarska 3:0 (1:0)

/Lokateli 36, 52, Imobile 89/

GRUPA B

Sreda

Finska - Rusija 0:1 (0:1)

/Aleksej Mirančuk 45+2/

Četvrtak

Danska - Belgija 1:2 (1:0)

/Poulsen 2 - T. Azar 55, De Brujne 70/

GRUPA C

Četvrtak

Ukrajina - Makedonija 2:1 (2:0)

/Jarmolenko 29, Jaremčuk 34 - Alioski 57/

Holandija - Austrija 2:0 (1:0)

/Depaj 11 (pen), Dumfris 67/

GRUPA D

Petak

18.00: (2,40) Hrvatska (3,10) Češka (3,20)

21.00: (1,37) Engleska (4,90) Škotska (9,50)

GRUPA E

Petak

15.00: (2,05) Švedska (3,30) Slovačka (4,00)

Subota

21.00: (1,45) Španija (4,40) Poljska (7,50)

GRUPA F

Subota

15.00: (9,50) Mađarska (4,90) Francuska (1,35)

18.00: (2,85) Portugalija (3,20) Nemačka (2,55)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.