Izvor: MozzartSport.com, 14.Apr.2021, 08:29

Biti ili ne biti - Virtusov projekat na srpski pogon pred najvećim ispitom

"Mir u glavi i vatru u srcu. Tako ćemo igrati", poručuje trener tima iz Bolonje Aleksandar Đorđević pred odlučujući meč polufinala Evrokupa, koji ove godine ima posebnu težinu

Doživeli su košarkaši Virtusa tek jedan poraz ove sezone u Evrokupu. Drugi bi mogao mnogo da ih košta. U majstorici polufinale serije sastaće se sa Uniksom, pet dana nakon što su u Kazanju po prvi put završili na kolenima. Večeras (20.45) nije ulog samo plasman u finale, već je na talonu >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << i kruna dvogodišnjeg rada, cilj koji je postavljen kada je Aleksandar Đorđević stigao na klupu i ambicija koja je dobila ozbiljne temelje kada je tim iz Bolonje angažovao možda i najveće pojačanje u svojoj istoriji, Miloša Teodosića. Pobeda nad Uniksom obezbeđuje i kartu za Evroligu.

20.45: (1,45) Virtus (15,0) Uniks (3,05)

Zahvaljujući neuspehu Valensije, tima koji je osvajanjem Evrokupa u sezoni 2018/19 izborio mesto u elitnom društvu, finalisti drugog po rangu evropskog takmičenja naredne takmičarske godine obezbediće mesto među 18 najboljih ekipa Starog kontinenta. Monako je već napravio istorijski uspeh, pa u samoj završnici čeka boljeg iz duela Virtusa i Uniksa, čeka protivnika u borbi za trofej, ali i saputnika na putu na eliti.

Započeo je Đorđević svoju trenersku epizodu u Bolonji na najbolji način. Osvojio je trofej FIBA Lige šampiona i tako najavio lov na srebrinu, ali ga je minule godine pandemija virusa korona sprečila da nastavi sa osvajanjima. Ove zasad sve ide prema planu, Viruts je na korak od u startu zacrtanog cilja.

Utisak je i da jedan od najstarijih evropskih klubova već ima kvalitet za elitno takmičenje. U svojim redovima ima jedan od najboljih bekovskih tandema Evrope, čine ga Miloš Teodosić i Marko Belineli. Tu su i ekspert za defanzivne zadatke Stefan Marković, najspektakularniji košarkaš španske ACB lige za 2020. godinu Džoš Adams, zatim italijanski reprezentativci Avudu Abas, Amadeo Tesitori i Đampaolo Riči, kao i iskusni i dokazani američki košarkaši poput Vinsa Hantera, Kajla Vimsa i Džulijana Gembla. Dokazao je i na parketu Virtus da je praktično prerastao Evrokup, u kojem je sve do druge utakmice polufinala bio bez poraza (19-1). Podsetimo i da je minule sezone do prekida imao učinak od 18 trijumfa i samo dva izgubljena meča.

Pokazao se ipak Uniks u polufinalu kao tvrd orah. Ekipa Dimitisa Priftisa, satkana mahom od američkih košarkaša vrhunskog kvaliteta (Džamar Smit, Ajzea Kejnan, Džon Holand, Nejt Volters..) može da se pohvali da je prva i jedina oborila na pleća italijanski tim u sezoni, a pružila je sjajan otpor i na startu serije u Bolonji. Da je ovo duel dostojan finala govori i činjenica da su prva dva susreta okončana sa samo četiri razlike. Na gostovanju je ruski sastav zasenio Miloš Teodosić (27 poena i pet asistencija), ali je u svojoj dvorani u jednom trenutku imao i 18 poena prednosti. Ipak, jasno je da razlika između ovih timova nije tolika, pa je Đorđevićeva ekipa uspela i da poravna posle Teodosićevog polaganja u finišu (81:81), ali ne i da napravi preokret, pa je odluka o plasmanu u finale pomerena za večeras. Belineli je u Kazanju upisao 33 poena i postavio rekord Virtusa po indeksu korisnosti u takmičenju (36).

The Magician @MilosTeodosic4 performing his own tricks in the Semifinals ????‍♂️@Virtusbo · ' MVP of the Week' #RoadToGreatness pic.twitter.com/91PQocJTpx

Oba tima su se tokom sezone mahom oslanjala na bekove, pa je jasno da se to neće promeniti ni večeras. Sve oči biće uprte u duel između Miloša Teodosića i Džamar Smita, ali bi pozornicu mogli da im ukradu i igrači poput Marka Belinelija i Ajzee Kejnana, ali i Vinsa Hantera ili Džordana Tiodora, koji sa velikim iskustvom mogu da daju ključan doprinos u mečevima od najveće važnosti.

Ključ Virtusa će biti da popravi učinak u šutu za tri poena. Do polufinala je Đorđevićeva ekipa pogađala 9,4 trojki po meču, uz 39,5 odsto realizacije. U sudaru sa Priftisom i njegovim vedetama pogodili su 13 za dva meča uz procenat uspešnosti od 28,9 odsto. Posebno ritam sa distance nije mogao da pronađe Teodosić (2/16), ali za njega Đorđević ne mora da brine, jedan od najboljih evropskih plejmejkera svih vremena obožava ovakve mečeve i nema sumnje da će pronaći način da naudi rivalu, ako ga šut još jednom izda. Sa druge strane, glavna snaga Uniksa dosad je bio ofanzivni skok. U proseku su košarkaši ekipe iz Kazanja tokom sezone uspevali u 15 navrata da dolaze do drugih prilika, sakupili su 27 lopti pod protivničkim košem u prva dva polufinalna duela, sastav iz Bolonje je ubeležio devet skokova u napadu manje. U utakmicama koje se igraju na jednu loptu, a takvu svakako očekujemo večeras, ofanzivni skok bi mogao da bude od velikog značaja.

Da bi skokovi mogli da budu od preudnog značaja ističe i trener Virtus Bolonje Aleksandar Đorđević.

"Moraćemo da budemo pametni, da izvučemo maksimum i rešavamo situacije kod njihovih taktičkih promena i udvajanjima u reketu. Moramo da povedemo računa o izgubljenim loptama i budemo posebno oprezni sa skokovima, koji bi mogli da budu ključni. Najvažnije je ipak da imamo mir u glavi i vatru u srcu. Tako ćemo igrati".

Njegov kolega sa klupe Uniksa Dimitris Priftis ističe da je predstojeća utakmica suštinski finale.

"Ovo je finale za oba tima. Prava bitka. Moraćemo da odigramo savršen meč. Potrebna nam je vrhunska kombinacija energije, koncentracije i samopouzdanja. Moramo da se borimo za svaki detalj i svaki trenutak".

EVROKUP - POLUFINALE (MAJSTORICA)

Sreda

20.45: (1,45) Virtus (15,0) Uniks (3,05)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.