Izvor: MozzartSport.com, 13.Avg.2020, 09:55

Bikovima otupljena oštrica bez Vernera, Simeonovi ratnici znaju kako se igraju velike utakmice

Doskorašnji napadač Lajpciga već na treninzima Čelsija i to će biti veliki hendikep za četu Julijana Nagelsmana u Lisabonu. Jorgandžije bez zaraženih Koree i Vrsaljka, sa oporavljenim Žoaom Feliksom

Ko će na megdan Pari Sen Žermenu u polufinalu Lige šampiona – Lajpcig ili Atletiko Madrid? Debitant u ovoj rundi ili klub koji zna kako se igraju velike utakmice, poslednjih godina redovni učesnik nokaut faze evro-elite.

Dan posle šokantne zavšnice prvog četvrtfinalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << para na Lužu i čudesnog preokreta Svetaca protiv Atlalante, u Lisabonu, ali na stadionu Sportinga, Žoze Alvalade, večeras (21.00) je novi spektakl.

Bikovi iz Lajpciga pišu istoriju. Prvi put su došli među osam najboljih na Starom kontinentu, ali zašto ne pokušati da se napravi korak više. Atletiko je poslednjih godina uvek tu negde, ali nikada na vrhu. Jorgandžijama je otvoren put do trofeja jer nema njihove noćne more, gradskog rivala, Reala, koji ga je dobijao dva puta u finalima u prethodnoj deceniji, jednom posle produžetaka 2014. godine i posle penal ruleta 2016. Čolovi ratnici žele konačno na tron. Prva od tri koraka je Lajpcig, trećeplasirani tim Bundeslige, ekipa moćnog austrijskog milijardera Ditriha Matešica.

Atletiko je do četvrtfinala stigao posle drame u prethodnoj rundi, kada je eliminisao šampiona Evrope, Liverpula i to na Enfildu. Posle trijumfa Jorgandžija od 1:0 na Vanda Metropolitanu, u revanšu je četa Jirgena Klopa anilirala prednost rivala posle 90 minuta, povela sa 2:0 na startu prvog produđetka, ali je onda na scenu stupio junak meča Markos Ljorente i sa dva gola srušio nade Redsa, da bi Alvaro Morata u poslednjim trenucima doneo i pobedu Madriđana i na Enfildu – 3:2.

Lajpcig je lakše nego što se očeekivalo izbacio finalistu Lige šampiona prošle sezone, Totenhem sa dve pobede, 1:0 u Londonu i 3:0 na svom terenu. Bikovi će biti oslabljeni neigranjem sjajnog Tima Vernera, napadača koji je imao sezonu iz snova, postigao 34 golova i imao 12 asistencija u svim takmičenjima. Mogao je da ostane do kraja Lige šampiona u redovima Bikova, ali se odlučio da ode u London, na pripreme sa novim klubom Čelsijem. Umesto da se bori za "ušati pehar" Lige šampiona, nemački reprezentativac je odlučio da počne pripreme sa Plavcima i već je na treninzima sa novim saigračima na Stamford Bridžu. Lajpcig ga je još u junu prodao za 50.000.000 evra.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Mladi stručnjak na klupi tima iz istočne Nemačke Julijan Nagelsman smatra da imaju zamenu za Vernera, ali nije hteo da kaže o kome je reč. Na mestu sjajnog Nemca konkurišu Čeh Patrik Šik i Danac Jusuf Poulsen.

"Imamo igrače koji mogu da zamene Vernera. Oni nisu igrali više jer je tu bio Timo, ali sada sada imaju šansu da pokažu. Mogu da vam otkrijem da će 11 igrača da počnu utakmicu, ali vam neću reći koji su to“, našalio se sa novinarima Nagelsman uoči puta u prestonicu Portugalije.

Mladi stručnjak svestan je snage madridskog tima.

"Atletiko je fizička ekipa, sa snažnim štoperima Savićem i Himenzom. Nećemo da menjamo svoj stil igre. Pokušaćemo da nađemo praznine u njihovoj odbrani. Pritisak i nervoza su prisutni. Uvek postoji napetost kada su ovakve utakmice u pitanju. Razgovaramo mnogo. Imamo plan ako postignemo prvi gol, ako primimo... Spremni smo“, istakao je nemački stručnjak.

Češki napadač Šik imao je povredu kolena, ali je spreman da istrči na teren stadionu u Lisabonu. On bi trebalo da dobije prednost u u odnosu na Poulsena. Povredu ima defanzivac Marsel Halstenberg, ali se očekuje da i on bude u startnoj postavi.

"Videćemo kakva je situacija sa njima. Trenirali su. Samo ako su 100 odsto spremni, igraće“, ne ostavlja dilemu Nagelsman.

Atletiko je doputovao u Lisabon bez dvojice igrača, Anhela Koree i Šima Vrsaljka. Oni su nekoliko dana pred ovaj duel zaražni virusom korona. Imaju blage sipmtome, i karantinu su i na njih Simeone ne može da računa u Lisabonu. Atletiko je naveo da će pažljivo pratiti zdravstveno stanje argentinskog napadača i hrvatskog beka, kao i su dodatni testovi pokazali da niko više u timu Dijega Simeonea nije inficiran kovidom. Na spisku putnika je 21 igrač prvog tima, uz napomenu da su njima priključena četvorica omladinaca: Aleks dos Santos, Manu Sančez, Rikelme i Toni Moja.

Osim zaraženih igrača, Argentinac na klupi Atletika nema mnogo problema oko tima. Pod znakom pitanje je još samo Tomas, reprezentativac Gane.

"Prošle je dostao od naše poslednje utakmice u Ligi šampiona. Pobeda na Enfildu je bila sjajna, ali je ovo novi početak. Fokusirani smo na utakmicu, da je spremimo na pravi način, da probamo da iskoristimo slabe tačke rivala. Lajpcig ima odličan tim, sa mladim trenerom koji radi sjajan posao“, rekao je Simeone.

Atletiko ove sezone nije blistao. Na kraju je bio treći u Primeri, izborio Ligu šampiona. Problem tokom čitave sezone je bila realizacija. Na 38 utakmica u šampionatu Španije samo 51 gol na kontu Jorgandžija. Često je jedan gol odlučivao o tri boda. Simeone u finišu sezone u Španiji nije mogao da računa na Žoaa Feliksa, skupo plaćenog Portugalca koji nije opravdao poverenja u debitantskoj sezoni (plaćen prošlog leta 126.000.000 evra Benfiki). Ipak, trebalo bi da dobije šansu od starta, zajedno sa Dijegom Kostom. Džoker sa klupe biće Alvaro Morata.

S druge strane, Lajpig u prvenstvu Nemačke nije imao problem sa realizacijom. Na 34 utakmice – 81 gol, ali sada nema Vernera. Biće to sudar dve koncepcije, dve pogleda na fudbal. Naglesman gaji napadački stil igre, na gol više, dok Atletiko ne umire u lepoti. Cilj opravdava sredstvo, rekao je davno italijanski mislilac Nikolo Makijaveli, a tom krilaticom godinama se rukovodi i učitelj fudbalera Atletika, Dijego Čolo Simeone.

Iskustvo ovakvih utakmica je na strani Atletika. Pregrmeli su Koke, Saul Nigez, Kosta i drugovi sijaset ovakvih utakmica, dok Lajpcigovi igrači nisu nikada ovako visoko dogurali. To bi trebalo da bude velika prednost Atletika kao i podatak da je Lajpig poslednju zvaničnu utakmicu odigrao pre više od mesec i po. U poslednjem kolu Bundeslige, Bikovi su 27. juna dobili Augzburg u gostima sa 2:1, a ova gola delo je Tima Vernera. Jorganžije su odmarale samo tri nedelje, koliko je proteklo od poslednjeg duela sa Sosijedadom u Primeri. Meč je završen bez pobednika u Madridu -1:1.

RB LAJPCIG – ATLETIKO MADRID (21.00)

LISABON: Stadion Žoze Alvalade

Sudija: Šimon Marčinjak (Poljska)

RB LAJPCIG: Gulaši - Klosterman, Upamekano, Halstenberg – Lajmer, Sabicer, Kampl, Mukijele – Forsberg, Nkunku, Šik

ATLETIKO MADRID: Oblak – Arijas, Himenez, Savić, Lodi – Koke, Ljorente, Saul, Karasko – Žoao Feliks, Kosta

LIGA ŠAMPIONA – ČETVRTFINALE (JEDAN MEČ - LISABON)

Sreda

Atalanta - Pari Sen Žermen 1:2 (1:0)

/Pašalić 26 – Markinjos 90, Čupo Moting 90+3/

Četvrtak

21.00: (3,60) RB Lajpcig (3,10) Atletiko Madrid (2,20)

Petak

21.00: (3,60) Barselona (3,50) Bajern (2,05)

Subota

21.00: (1,28) Mančester Siti (5,70) Lion (10,50)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.