Biatlon: Svendsen zaustavio Nemce

Izvor: Sportski Žurnal, 05.Feb.2012, 17:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Biatlon: Svendsen zaustavio Nemce

Malo je nedostajalo da u pet od ukupno šest trka, koliko je tokom takmičarskog vikenda u Oslu odvezeno, pripadnu Nemcima. Ipak, odličnim trčanjem u samom finišu trke masovnog starta na 15 kilometara, Norvežanin Emil Hegle Svendsen prestigao je Andreasa Birnbahera i domaćim navijačima doneo razlog za proslavu prve i jedine pobede u prestonici.
Poslednji dan takmiačrskog vikenda u sportskom centru Holmenkolen, nedaleko od Osla bio je rezervisan za trke masovnog starta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << odnosno po 30 najboljih u muškoj i ženskoj konkurenciji. Iako je neposredno pred trku Magdalena Nojner odustala, trka dama na 12,5 kilometara pripala je Nemici i to iskusnoj Andrei Henkel, koja je dugo vrebala priliku i kada su Oljga Zajceva i Tora Berger pogrešile, iskoristila je. Sa samo jednim promašajem i to na prvom gađanju iskusna Nemica stigla je do prvog trijumfa u sezoni, nastavljajući tako nisu uspeha nemačkih biatlonaca na takmičenju u Oslu. Uprkos četiri promašaja, po jednom na svakom gađanju, fantastična Beloruskinja Darja Domračeva bila je druga, dok je i bez ijednog promašaja Slovenka Teja Gregorin imala snage tek za treće mesto.
Do poslednjeg gađanja muške trke na 15 kilometara u vođstvu je bio kvartet sastavljen od Nemca Andreasa Birnbahera, Norvežanina Emila Heglea Svendsena, te mladih Rusa Jevgenija Garanićeva i Dmitrija Mališka. Međutim, u poslednjem gađanju Rusi su po jednom promašili, što su iskoristili Svendsen i Birnbaher i anstavili bitku u dvoje. Iako je u poslednjem krugu Birnbaher održavao prednost, na poslednjem usponu Svendsen je dodao gas i pobedio sa više od šest sekundi prednositi u odnosu na Birnbahera i nešto više od Garanićeva i Mališka.
Takmiačrski vikend u oslu protekao je u znaku Nemaca, koji su u šest trka sakupili četiri pobede i dva druga mesta, a priliku da poprave bilans imaće već za nekoliko dana u finskom Kontiolahtiju.
Rezultati masovnog starta dame 12,5 km: 1. Henkel (Nemačka) 38:01,2 minuta (1+0+0+0 promašaja), 2. Domračeva (Rusija) +26,6 sekundi (1+1+1+1), 3. Gregorin (Slovenija) +27,2 (0+0+0+0)...
Muškarci 15 km: 1. Svendsen (Norveška) 40:44,1 (0+1+1+0), 2. Birnbaher (Nemačka) +6,3 (0+0+0+0), 3. Garanićev (Rusija) +17,8 (0+0+1+1)...

Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.