Bez prava na grešku

Izvor: Politika, 29.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez prava na grešku

Naša ženska teniska reprezentacija, prvi put predvođena i Ivanovićevom i Jankovićevom, danas igra prvi meč na turniru Prve grupe Evroafričke zone Kupa federacije protiv Rumunije ili Poljske

Od našeg specijalnog izveštača

Budimpešta, 29. januara – Naša ženska teniska reprezentacija prvi put predvođena i Anom Ivanović i Jelenom Janković ubedljivo je najača među 15 učesnika na turniru Prve grupe Evroafričke zone Kupa federacije koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sutra počinje u Budimpešti. Nijedna druga selekcija ne može da se pohvali da su joj obe glavne igračice svetska klasa. Dok Srbiju u doigravanje za Drugu svetsku grupu (26-27 april) treba da odvedu drugoplasirana na svetskoj rang listi i četvrtoplasirana. Naš tim nema razloga da precenjuje nikoga čak i da je sa Ivanovićevom i Jankovićevom među osam najboljih na svetu. u Mađarskoj prestonici, međutim, ne bi smeo nikoga da podceni. Utisak je da je današnji žreb mogao da bude i povoljniji. Srbija je prvi nosilac i potpuni favorit i igraće u G grupi s Rumunijom i Poljskom. Naše su sutra slobodne, a prekosutra u prvom meču igraju protiv poražene ekipe iz današnjeg okršaja svojih protivnika. Duel s pobednikom je u petak. Naše imaju jasnu računicu – nemaju pravo na kiks. Samo prvoplasirana ekipa ide u polufinale koje je u subotu, a pobednik tog meča stiče pravo da bude u doigravanju.

Selektor Dejan Vraneš je odlučio da Jankovićeva bude prva „tabla”, a Ivanovićeva druga, što znači da će finaliskinja minulog međunarodnog prvenstva Australije imati teži posao, igraće protiv bolje rangirane teniserke Rumunije odnosno Poljske. Posle dva meča u singlu igraju dublovi. Taj meč može da bude presudan ali se nadamo da neće imati takmičarski značaj i da će dve naše uzdanice već da obave posao.

Poljska takođe ima visoke ambicije. Njoj naravno nije milo što je ušla u grupu sa Srbijom ali se uzda u svaju najbolju igračicu mladu Agnješku Radmanjsku koja je u Melburnu izgubila dah tek u završnici. Ispala je u četvrtfinalu protiv Slovakinje Danijele Hantuhove, potonje protivnice Ivanovićeve. Jankovićeva bi trebalo da igra sa njenom mlađom sestrom Uršulom, najboljom juniorkom na svetu.

Rumuniju predvode takođe dve mlade teniserke Joana Raluka Olaru i Sorana Kirstea s kojom se Ivanovićeva namučila u drugom setu na početku turnira u Melburnu. Ipak, treba očekivai pobedu Poljske u današnjem meču sa Rumunijom.

Ivanovićeva je došla u Budimpeštu sinoć posle kratkog zadržavanja na beogradskom aerodromu po sletanju aviona iz Australije. Dolazak Jankovićeve se očekuje u kasnim večernjim satima. U našem timu su i Ana Jovanović i Teoedora Mirčić. Ivanovićeva je već trenirala u dvorani „Sima”. Naše će oba meča igrati na glavnom terenu u 10 časova a prenosiće ih RTS. Igra se na tepihu.

Ivanovićevoj ova dvorana nije strana jer je tu igrala potkraj prošle godine egzibiciju s najboljom domaćom teniserkom Agneš Savaj. Ona je istinska zvezda u Mađarskoj, zauzima 20. mesto na svetskoj rang listi i od nje se očekuje da još više ispopularizuje tenis u ovoj zemlji. Plakat za turnir u Budimpešti je u njenom znaku.

Inače, dvorana u kojoj će se igrati nikla je za kratko vreme pre oko godinu i po. Spolja je to obačna montažna hala, ali s nekoliko terena. Izgrađena je uz pomoć kredita i treba da bude osnova Mađarima za razvoj tenisa.

-----------------------------------------------------------

Vraneš: rivali za poštovanje

„Nismo dobili baš laku grupu. Poljska i Rumunija su rivali za poštovanje.”, izjavio je posle žrebaselektor reprezentacije Srbije Dejan Vraneš

Selektor srpske reprezentacije dodao je da bez obzira na jačinu protivnica, u Budimpešti očekuje sve tri pobede.„Za nas u Budimpešti postoji samo jedan ishod , a to su sve tri pobede”, rekao je Vraneš. On je dodao da je za našu reprezentaciju prednost što će igrati u najmanjoj grupi.„Za nas je najvažnije što igramo u najmanjoj grupi, što će nam omogućiti neophodan odmor. Svi znamo kakve su napore imale Ana i Jelena tokom protekle dve nedelje na Otvorenom prvenstvu Australije”, rekao je Vraneš.

Prvi meč naša reprezentacija u sastavu: Ana Ivanović, Jelena Janković, Ana Jovanović i Teodora Mirčić, igra u četvrtak.

-----------------------------------------------------------

Sastavi grupa

A grupa: Holandija, Bugarska, Luksemburg, Portugalija

B grupa: Švajcarska, Velika Britanija, Danska, Mađarska

V grupa: Belorusija, Švedska,Slovenija, Gruzija.

G grupa: Srbija, Rumunija, Poljska

U polufinale će se plasiratipobednici grupa. Finalisti ćeigrati u baražu za popunu Svetskegrupe Kupa federacija.

G. Anđelić

[objavljeno: 30/01/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.