Beč: Jedinstvena promocija srpske kulture u Evropi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Jan.2017, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beč: Jedinstvena promocija srpske kulture u Evropi

Srpsko prosvetno kulturno društvo "Prosvjeta" u Austriji organizovalo je sinoć u Beču, šesti po redu, Srpski novogodišnji koncert.

Ova tradicionalna manifestacija, kako je naglašeno, zauzima sve važnije mesto u kulturnoj ponudi Beča, a svakako predstavlja jedinstven i uspešan način da se brojna srpska zajednica u ovoj evropskoj metropoli pozitivno promoviše i pokaže svoje kulturne vrednosti.

Ovogodišnjem koncertu "Prosvjete" su, između ostalih, prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << predsednik odbora skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu poslanik Ivan Kostić, ambasadori Srbije, BiH i Crne Gore u Austriji, Pero Janković, Tomislav Leko i Slavica Milačić.

Kao i svake godine, dobro promišljeni i pripremljeni program naišao je na veliko oduševljenje publike, posebno austrijskih gostiju kojih je ove godine bilo u velikom broju.

Veći broj studenata, intelektualaca posebno lekara, koji su doveli svoje bečke prijatelje i kolege da ih upoznaju sa biserima srpske kulture u Beču, ali i objasne kako to da se Srpska nova godina slavi upravo 13. januara, sa mnogo posebnosti, ali i kroz promovisanje zajedničkih vrednosti.

Program je otvorio Mali hor Prosvjete predvođen Verom Simić. Deca su, između ostalog, pevala Mocartovu Malu noćnu muziku, evropsku pesmu Pravo prijateljstvo i nezaobilazne Zvončice i izazvala veliko oduševljenje publike.

Sa mnogo uspeha nastupio je i Hor srpske pravoslavne opštine Svetog Save u Beču koji vodi Biserka Vasić, sa kompozicijama srpske duhovne muzike, koje su se posebno dopale mnogim austrijskim gostima.

Specijalna gošća Prosvjete bila je talentovana pijanistkinja Marina Popadić iz Nemačke, koja je svoju evropsku priču, preko Trebinja, školovanja u Firenci i Štutgartu, uspešno muzički prezentirala u Beču.

Ona je ovom prilikom izvela Balkanske plesove, Pesmu bez reči i Preludium, a bis bečke publike je pokazao da je ona to uradila na najbolji mogući način.

Vokalna solistkinja i muzički pedagog Jelena Krstić otpevala je pesme sa svog novog albuma Ljubav i pobrala gromke aplauze prisutnih.

Na kraju programa Srđan Mijalković, predsednik SPKD Prosvjeta je pozdravio prisutne i poželeo im sve najbolje u Novoj 2017. godini, zahvalivši svima koji su došli i učestvovali u organizaciji koncerta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.