Izvor: MozzartSport.com, 11.Maj.2020, 21:49

BeIN or BeOUT: Piraterija i diplomatski rat Katara i Saudijaca stopirao san Njukaslovih navijača

Sve se naravno svodi na novac

Ogroman klub, podrška celog severa Engleske, ali i omraženi Majk Ešli na čelu. Njukaslovi navijači već godinama proživljavaju noćnu moru. I taman kada su pomislili da će košmare ubrzo zameniti lepi snovi nova runda diplomatskog rata između Katara i Saudijske odložila je njihovu radost. Na adresu Premijer lige su naime stigli novi dokazi koji treba da upravu takmičenja ubede da nije mudro dozvoliti da saudijski princ Mohamed bin >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Salman preuzme Svrake, jer njegova zemlja svakako „potkrada“ prvenstvo Engleske.

Pozadina priče možda nekome bude zanimljiva, pa da pojasnimo o čemu se radi. U Saudijskoj Arabiji je veoma popularna piratska TV stanica BeoutQ, koja prenosi i mečeve Premijer lige, Vimbldona, ragbi turnira Šest nacija, iako ništa od toga ne plaća.

Kako? Vrlo lako: kradu signal katarske BeIN televizije, koja je morala da prestane da emituje program u Saudijskoj Arabiji kad su dve zemlje počele da se prepucavaju pre koju godinu. Pa umesto BeIN (slobodan prevod bi mogao da glasi: budi u) imamo BeOUT (budi van ili ostani van) sa ovim Q u na kraju što izvesno simboliše državu Katar.

Piratska TV stanicu BeoutQ odavno je kritikovao i prvi čovek Primere Havijer Tebas rekavši vrlo jasno: „Saudijci nam kradu naš novac“. Saudijske vlasti su se branili tvrdnjom da kradljivci TV prava nemaju nikakve veze sa njima, već da je plaftorma iz Kube i Kolumbije. U januaru je ipak izveštaj Evropske komisije okrivio Saudijce zbog toga što BeoutQ i dalje funkcioniše. A kako Njukasl treba da kupi državni investicioni fond Saudijske Arabije zamisliće se sigurno u Premijer ligi, jer tamo uvek prvi razmišljaju o parama.

Uostalom, Premijer liga, Primera, pa i Fifa i Uefa, pokušale su već da pokrenu sudske postupke protiv BeoutQ, aki je devet lokalnih pravnih firmi u Saudijskoj Arabiji odbilo da ih zastupa. Katarska BeIN televizija se naravno našla tu da podseti Engleze šta rade Saudijci. Kad već nisu prošli apeli da se dogovor odbije zbog kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji.

Opet, Premijer liga prvenstveno vodi računa o parama. Što nam nekako govori da bi sve ove prepreke samo mogle da povećaju cenu za Saudijce. Nikako da ih spreče da uspeju u nameri.

(Foto: Reuters)

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.