Basta tražio povećanje plate

Izvor: Politika, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basta tražio povećanje plate

Plavokosi fudbaler Crvene zvezde trenutno okrenut odlasku u inostranstvo. – Drukčiji pristup kapitena Milovanovića

Beogradska vrućina i sparno vreme dočekali su fudbalere Crvene zvezde posle obavljenog završnog dela letnjih priprema u poznatoj austrijskoj banji Tacmansdorf. Računajući i prvi deo, koji je odrađen u Sloveniji, bilans prvaka Srbije je pozitivan, računajući kontrolne mečeve, kojih je bilo sedam. Ostvarene su četiri pobede i tri nerešena ishoda, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << daleko od toga da trener "crveno-belih" Boško Đurovski može da bude spokojan. Naprotiv, ima mnogo više razloga za brigu. Jedan od retkih preostalih fudbalera koji su ponikli u Zvezdinoj omladinskoj školi i afirmisali se u našem najtrofejnijem klubu Dušan Basta, postao je maltene trenutno "neupotrebljiv".

Naime, tokom boravka u Austriji bilo je očigledno da je Basta nezainteresovan, pa i nezadovoljan, jer je još uvek igrač Crvene zvezde, a ovog leta je bio okrenut odlasku u inostranstvo.

Međutim, da li je baš tako? Kako "Politika" saznaje, Basta je tražio povećanje plate, odnosno zarade na godišnjem nivou, ali tom njegovom zahtevu još nije udovoljeno, pa otuda i neželjeni problemi sa atraktivnim plavokosim fudbalerom.

– Basta je delovao kao da je odsutan. Verovatno je mislima već u inostranstvu i pitanje je koliko na njega možemo uopšte da računamo. Dao sam mu šansu na nekoliko pripremnih utakmica, a on je izrazio želju da igra po desnoj strani u veznom redu. Igrači poput njega mogu da budu dragoceni za imidž kluba, što nikako ne bi trebalo zanemariti. Ipak, želim samo potpuno spremne profesionalce – kazao je Đurovski prilikom neformalnog razgovora sa novinarima, kada je sumirao utiske tokom desetodnevnog boravka u Austriji.

U globalnom procesu formiranja jedinstvenog fudbalskog tržišta, za mlade i veoma perspektivne igrače poput Baste, sve manji značaj imaju ugled i renome kluba, a sve veći njihova platežna moć.

Nekadašnji reprezentativni štoper Crvene zvezde Milan Dudić, kao prinudni levi bek u prvaku Austrije Salcburgu, ima zagarantovanu godišnju zaradu od 550.000 evra, a još je drastičniji primer nove akvizicije italijanskog Palerma Boška Jankovića, s kojim je Basta zajedno stasavao u Zvezdi i kalio se na Ubu, gde ih je svojevremeno "prognao" trofejni trener Crvene zvezde Slavoljub Muslin, ne dozvolivši im čak ni da treniraju u Beogradu.

Naravno, Basta je nastavio da se druži sa Jankovićem, posećivao ga je u Majorki i na Balearskim ostrvima se uverio kako fudbaleri njegovog ranga u zapadnoj Evropi žive lagodno i bezubrižno, pa i ne čudi njegova velika želja da se na sličan način što pre obezbedi.

Zvezda nema finasijsku moć da ispuni njegove, za naše uslove, visoke prohteve, a evidentno je da je Bastina motivacija za dalje isticanje u "crveno-belom" dresu praktično nestala.

Možda uskoro dođe do rastanka, što izgleda kao najrealnija opcija, ali je dodatna teškoća što Zvezda kao klub, ali i Basta kao igrač, pokušavaju da izvuku najviše što mogu iz sve zamršenije situacije, kojoj su obostrano doprineli.

Odlazak priželjkuje i Zvezdin kapiten Dejan Milovanović, ali za razliku od Baste ima sasvim drukčiji pristup.

Prema obavezama se odnosi kao vrhunski profesionalac, a na svakom meču je izgarao na terenu, pokazavši da je istinski vođa ovog Zvezdinog tima, iako je neizvesno koliko će se još zadržati na "Marakani", s obzirom da je za njega zainteresovano nekoliko klubova iz Italije i Španije.

Ipak, Basta i Milovanović imaju isti cilj, ali pokušavaju da ga ostvare na različete načine.

Rukovodstvo Zvezde izaći će najverovatnije bar jednom od njih u susret, pogotovo jer je konkurencija u veznom redu izuzetno jaka, pa odlazak Baste ili Milovanovića ne mora u značajnoj meri da se odrazi na snagu tima srpskog šampiona u predstojećim kvalifikacijama za Ligu šampiona.

--------------------------------------------------------------------------

Janković danas u Talinu

Sportski koordinator Crvene zvezde Aleksandar Janković, kako je sam sebe predstavio, posmatraće danas u Talinu revanš meč prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona: Levadija (Estonija) – Pobeda (Makedonija).

U prvom meču u Prilepu, na kome je Janković takođe bio prisutan, Estonci su ostvarili minimalnu pobedu (1:0) i imaju znatno veće šanse od makedonskog prvaka da budu rival Crvene zvezde u drugoj kvalifikacionoj rundi.

L. Delić

[objavljeno: 25.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.