Banja u Starom Slankamenu nosilac razvoja turizma u tom delu Srema

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Maj.2019, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banja u Starom Slankamenu nosilac razvoja turizma u tom delu Srema

Poslednju ozbiljnu rekonstrukciju banja u Starom Slankamenu imala je 2007. godine kada su obnovljeni svi objekti, i u svakoj sobi izgrađeno kupatilo. 

Svoje goste dočekivali su iz svih krajeva bivše Jugoslavije, bili i ostali nosilac razvoja turizma u ovom delu Srema.

Prvi zapisi o lekovitosti banjske vode u Starom Slankamenu datiraju još iz 1702. godine.

Od tada ljudi je koriste za lečenje, dok se banjski kompleks bolnice izgradio kasnije i prerastao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u celinu koja ima značajno mesto na turističkoj karti Srbije.

U zapisima iz 1702. godine spominje se izvor slane vode po kome je mesto i dobilo ime, a 1906. godine akcionarsko društvo je podiglo kupatilo i dva hotela. Sada je tu moderan centar za rehabilitaciju sa novim objektima.

Izvor slane vode je 19 stepeni Celzijusa te se zagreva do željene temperature. Mineralna voda banje ubraja se u slano- jodne vode hloridno-natrijumskog tipa. Voda nije radioaktivna. Ukupne mineralizacije je 6,850 g/l bogatog sastava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.