Baklja Univerzijade-2013. obilazi zemlju

Izvor: Vostok.rs, 26.Jan.2013, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baklja Univerzijade-2013. obilazi zemlju

26.01.2013. -

Baklja Univerzijade 2013. započela je štafetu po Rusiji. U Vladivostoku je zapaljena gradska baklja. Od kampusa Dalekoistočnog federalnog univerziteta bilo je 60 nosača, među kojima su bili čuveni ruski sportisti i volonteri. Oni su proneli baklju ulicama primorskog glavnog grada. U Vladivostoku baklja će borativi do 28. februara. Naredna stanica je Habarovsk.

U podne ispred kampusa Dalekoistočnog federalnog univerziteta okupilo se na stotine ljudi. Početak >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << štafete je priređen povodom Tatjaninog dana. Kako bi se stiglo u planiranom roku, baklja je u Vladivostok prebačena avionom. Ruski brod Sedov koji je vozio simbol Univerzijade, zbog jake oluje nije stizao na vreme. Sa malim zakašnjenjem sipred zgrade univerziteta pojavila se povorka sa predtavnicima jedrenjaka.

- Školski jedrenjak Sedov za vreme putovanja oko sveta prevladava olujni pojas na putu ka Vladivostoku. Uzimajući u obzir okolnosti više sile, baklja Univerzijade je prebačena avionskim letom Pusan-Seul-Vladivostok. Posada jedrenjaka je izvršila svoju misiju.

Baklja Univerzijade zapaljena je na pariskom univerzitetu Sorbona, gde su pre 90 godina održane prve međunarodne studentske sportske igre. Plamen je predat posadi ruskog jedrenjaka Sedov u francuskoj luci Brest. Odatle je krenuo na dug put preko 5 kontinenata. Prevladao je 45 hiljada nautičkih milja. I konačno uz himnu studenata iz čitavog sveta – Gaudeamus – prva baklja kopnene štafete je zapaljena u Vladivostoku.

Oštar vetar i mraz nisu omeli pronošenje plamena ulicama primorske pretonice. Preko dva mosta, po prometnim trasama, čuveni sportisti Rusije i volonteri predavalu su baklju jedni drugima. Za dva sata ona je prebačena do pozorišta opere i baleta. Tamo je baklju dočekao prvi potpredsednik vlade Igor Šuvalov.

- Čestitam vam što štafeta ove baklje započinje ovde, u Vladivostoku, gde započinje naša velika zemlja. Kazanj, za 161 dan baklja će stići tebi. I mi ćemo svi zajedno navijatiza naše studente, za naše sportiste.

Vladivostok je prvi grad kopnene štafete baklje. 28. februara ona će krenuti na putovanje po Rusiji. A 6. jula simbol Univerzijade 2013. će biti dočekan u glavnom gradu Tatarstana – Kazanju.

Olga Iljčenko, Aleksej Ljahov,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.