Nastavlja se bajka češkog fudbala – tri tima u 1/8 finala evro takmičenja

Izvor: B92, 23.Feb.2024, 17:56

Nastavlja se bajka češkog fudbala – tri tima u 1/8 finala evro takmičenja

Sparta, Slavija i Viktorija Plzenj saznali su u petak naredne rivale na svom evropskom putu ove sezone, na ponos svih ljubitelja češkog fudbala.

Ne pamti se ovakav uzlet Čeha u Evropi kao ovaj kojem svedočimo u tekućoj takmičarskoj kampanji u kojoj tri najbolja kluba u zemlji, malo je reći, briljiraju.

Sparta će u narednom rundi Lige Evrope igrati protiv Liverpula, a jednako težak posao u istom takmičenju čeka Slaviju koja ide na megdan Milanu.

Više >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sreće od praškog dueta imala je Viktorija Plzenj koja će u okviru Lige konferencija igrati protiv švajcarskog Serveta i imaće daleko veće šanse da se probije do osam najboljih u ovom takmičenju.

Kakav god epilog da bude za sva tri češka kluba, oni su već uradili ogroman posao za narednu sezonu u kojoj će češki fudbal, izvesno, dati jedan tim direktno u Ligu šampiona.

Drugi bi taj cilj mogao da ostvari kroz kvalifikacije.

Češka je, podsetimo, evropsku sezonu krenula sa 19. mesta UEFA renkinga, a sada je na visokom 11. mestu sa izglednim šansama da napravi pomak za još jedno mesto.

Škoti su trenutno ispred sa 550 bodova više što je i te kako dostižno posebno zbog činjenice da je Rendžers ostao jedini predstavnik ove zemlje u Evropi (igra protiv Benfike u osmini finala Lige Evrope).

Već bi nakon prvih utakmica naredne runde u sva tri takmičenja Česi mogli da preuzmu desetu poziciju, a nisu im predaleko ni Turci, pa bi u nekom najboljem scenariju Češka mogla da završi sezonu i kao deveta.

Najveći zamajac ka tom cilju bila je velika pobeda praške Sparte nad Galatasarajem (4:1) u četvrtak uveče kojom su Česi nadoknadili minus iz prvog meča (2:3) i u evlikom stilu se plasirali dalje - ujedno onemogućili Galatasaraj da osvaja još bodova za turski koeficijent.

Koliko su češki klubovi ove sezone bili uspešni možda i najbolje svedoči podatak da su samo klubovi iz najboljih pet liga Evrope (Engleska, Nemačka, Italija, Španija, Francuska) zbirno sakupili više bodova od Čeha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.