Bajern traži put do Mančestera

Izvor: Blic, 12.Feb.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajern traži put do Mančestera

Prolećna sezona u evropskim kupovima počinje prvim mečevima šesnaestine finala Kupa UEFA, koji se igraju u sredu i u četvrtak, a finale je predviđeno za 14. maj u Mančesteru. Kada već ne može da se pohvali klubovima učesnicima u eliminacionoj fazi, fudbalska Srbija vapi za individualnim uspehom, uostalom, na to nas je sve navikao Ivica Dragutinović, koji je dve godine zaredom sa Seviljom osvajao ovo takmičenje.

Radmilo Mihajlović, nekadašnji as sarajevskog Željezničara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa kojim je igrao polufinale Kupa UEFA, tvrdi da su kladionice u pravu kada njegov, takođe bivši klub Bajern stavljaju na mesto najvećeg favorita za osvajanje trofeja.

- Lider nemačkog šampionata ne igra na najvišem nivou. Pričao sam nedavno sa Ulijem Henesom, kada su gostovali Crvenoj zvezdi u Beogradu, i on mi je potvrdio da rukovodstvo nije zadovoljno igrom, međutim, Bavarci imaju toliko kvalitetan fond igrača, na koje je potrošeno u letnjem prelaznom roku 70 miliona evra, da bi bilo čudo da ne osvoje trofej.

Može li još neko da se umeša u trku za trofej?

- Verder i Atletiko Madrid. Ekipa iz Bremena je stabilna, ima odličnog trenera, u klubu nema trzavica. Smatram da i oni imaju dovoljan fond igrača s kojim bi mogli da se upuste u trku sa Bajernom na oba fronta. Na Špance treba takođe računati. Imaju tim za respekt, verujem da mogu i do same završnice.

Da li bi, pored Tošića, još neko od naših igrača mogao da nasledi Ivicu Dragutinovića, koji je sa Seviljom dva puta podigao pehar?

- Strašna nepravda učinjena je Ivici Dragutinoviću od strane našeg saveza. Igra dve godine na visokom nivou, osvaja trofeje i u Španiji i u Evropi, a nije najbolji igrač Srbije. Kada završi karijeru imaće lepe uspomene, ali ako ga ponovo preskoči i ove godine, naš nacionalni savez će se baš ogrešiti o njega. Što se tiče ostalih naših igrača koji su „preživeli" u Kupu UEFA, neko bi istakao šanse Lazovića i Rajkovića iz PSV-a, kao i Kuzmanovića u Fjorentini, ali mislim da njihovi klubovi u ovom trenutku nemaju snagu da osvoje evropski trofej. PSV jeste došao iz Lige šampiona, ali su mu neki igrači otišli, igra na lošijem nivou nego ranijih godina - kaže Mihajlović.

Duško Tošić posle velike bundesligaške bitke sa Bajernom na „Alijanc areni" (1:1) dočekuje Bragu.

- Imamo probleme sa igračkim kadrom zbog povreda, odsustva, kazni, ali nekako smo uspeli da izborimo remi sa Bajernom. Prethodno nas je iznenadio Bohum, međutim, svi verujemo da ćemo od Brage krenuti pobedonosni niz, koji je, podsetiću, jesenas trajao 12 utakmica.

Koliko poznajete Bragu?

- Vrlo malo. Znam da su igrali u grupi sa Zvezdom i da ću im se osvetiti zbog toga što su naneli poraz našem šampionu. U pripremi za meč gotovo da ne pričamo o rivalu. Našem treneru Šafu nije bitno da li igramo protiv Kotbusa, Reala ili Brage, jedino što traži jeste da na terenu sprovedemo ono što zamisli. Non-stop igramo u ritmu sreda-nedelja-sreda, i moram da priznam da nam je titula u Bundesligi prioritet. Naravno, to ne znači da ne razmišljamo i o Evropi, a kako nam je trofej nemačkog kupa već izmakao posle poraza od Borusije iz Dortmunda, Kup UEFA je prava prilika da se iskupimo. Trudićemo se da doguramo što dalje, pa i da osvojimo pehar, što da ne - kaže Tošić.

Prvo kolo srpska realnost

Srpski klubovi u eliminacionoj fazi neće imati svoje predstavnike. Partizan je imao najbolji start u kvalifikacijama, pobedio je Zrinjski ukupnim rezultatom 11:1 (6:1, 5:0), ali je zbog ispada navijača zaradio jednogodišnju suspenziju igranja u Evropi. Novosadska Vojvodina je u prvom kolu kvalifikacija lako izašla na kraj sa Hibernijansom (5:1, 2:0), ali nije imala sreće sa žrebom, naletela je na jednog od glavnih favorita madridski Atletiko i ispala ukupnim rezultatom 1:5 (0:3, 1:2). Bežanija nije imala uspeha sa Besom i eliminisana je zbog dva primljena gola kod kuće (2:2, 0:0).

Zvezdino finale za pamćenje

Srpski fudbal nije zabeležio značajnije rezultate u Kupu UEFA, a najveći uspeh postigla je Crvena zvezda, koja je u sezoni 1979/80. igrala u finalu sa Borusijom iz Menhengladbaha (1:1 na „Marakani", pobeda Borusije u Nemačkoj 1:0). Radnički iz Niša je u sezoni 1981/82. igrao polufinale sa nemačkim Hamburgom (pobeda 2:1 na „Čairu", poraz 5:1 u Hamburgu).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.