Bajden u UN: Jedino je Rusija želela rat; Makron: Putinova odluka greška

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Sep.2022, 17:19

Bajden u UN: Jedino je Rusija želela rat; Makron: Putinova odluka greška

Predsednik SAD Džozef Bajden danas je izjavio da je Rusija bestidno prekršila suštinske principe povelje Svetske organizacije "brutalnim i nepotrebnim ratom" u Ukrajini.

U obraćanju na Generalnoj skupštini UN on je dodao da niko nije pretio Rusiji, kao i da je jedino ona želela rat, kao i da je u pitanju rat jednog čoveka, preneo je Rojters.

Bajden je istakao i da je cilj rata da potpuno uguši pravo Ukrajine da postoji kao država i kao narod.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << SAD je rekao da bi zbog izveštaja o ruskom zlostavljanju civila u Ukrajini "trebalo da vam se sledi krv".

On je, takođe, kazao da nove nuklearne pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina Evropi pokazuju "nepromišljeno zanemarivanje" odgovornosti njegove nacije kao potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

Bajden je naveo da se nuklearni rat ne može dobiti i da se nikada ne sme voditi.

"Bićemo solidarni protiv ruske agresije. Tačka'', naglasio je Bajden.

On je kritikovao Rusiju zbog zakazivanja "lažnih referenduma'' ove nedelje na teritoriji koju je nasilno zauzela u Ukrajini.

Bajden je pozvao sve nacije, bilo da su demokratije ili autokratije, da se izjasne protiv ruske "invazije" i da podrže napore Ukrajine da se odbrani.

On je govorio i o posledicama koje je ruska "invazija" izazvala na snabdevanje hranom u svetu, obećavši 2,9 milijardi dolara globalne pomoći za bezbednost hrane - za rešavanje nestašice izazvane ratom i posledicama klimatskih promena.

Bajden je pohvalio posredovanje UN za stvaranje koridora za izvoz ukrajinskog žita morskim putem i pozvao da se sporazum nastavi uprkos sukobu koji je u toku.

Makron: Putinova odluka greška

Francuski predsednik Emanuel Makron ocenio je danas da su planovi ruskog predsednika Vladimira Putina o proglašenju delimične vojne mobilizacije zbog rata u Ukrajini "greška" koja će dodatno izolovati Rusiju.

"Njegova odluka je loša vest za Ruse, posebno za mlade ljude i povećaće izolaciju Rusije", rekao je Makron u Njujorku gde prisustvuje sastancima u okviru redovnog zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

Nuklearne sile sada moraju da se ponašaju odgovorno", rekao je Makron povodom Putinove objave.

Fon der Lajen i Tras: Ruska invazija doživljava neuspeh

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da naredi delimičnu mobilizaciju u ratu protiv Ukrajine znak je slabosti, ocenile su u zajedničkom saopštenju šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i britanska premijerka Liz Tras.

"Ruska invazija doživljava neuspeh", navele su zvaničnice u saopštenju objavljenom posle sastanka u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koja se održava u Njujorku, preneo je Rojters.

Tras i Bajden: Postupci Putina zahtevaju nastavak podrške Ukrajini

Britanska premijerka Liz Tras i predsednik SAD Džozef Bajden složili su se danas da postupci predsednika Rusije Vladimira Putina zahtevaju da saveznici nastave ekonomsku i vojnu podršku Ukrajini, saopšteno je iz kabineta britanske premijerke.

"Dvoje lidera su osudili Putinove nedavne ratoborne izjave o Ukrajini", rekao je portparol Trasove.

Ovo je bio njihov prvi bilateralni sastanak, koji je održan na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Bajden najavljuje 2,9 milijardi dolara za borbu protiv prehrambene nesigurnosti

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Sep.2022

Američki predsednik Džo Bajden danas će u obraćanju Generalnoj skupštini objaviti novu pomoć od 2,9 milijardi dolara za borbu protiv prehrambene nesigurnosti u svetu, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.