Bajden - biću predsednik svih Amerikanaca

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Nov.2020, 10:02

Bajden - biću predsednik svih Amerikanaca

Demokratski kandidat Džo Bajden 46. je predsednik SAD, javlja CNN . Ta TV mreža tvrdi da je Bajden osvojio većinu u Pensilvaniji, odnosno 20 elektorskih glasova, i sada ima 273 elektorska glasa.

Za pobedu na izborima potrebno je 270 od 538 elektorska glasova.

Kako prenosi CNN , on je u društvu porodice bio u svom domu u Vilmingtonu, u državi Delaver, i gledao vesti, kada je saznao da će biti 46. predsednik SAD.

Bajden: Biću predsednik svih Amerikanaca
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Izabrani predsednik SAD Džo Bajden poručio je danas da je počastvovan što su ga Amerikanci izabrali za 46. predsednika SAD i pozvao na jedinstvo nacije.

"Pred nama je težak rad, ali obećavam vam ovo: Biću predsednik svih Amerikanaca - bilo da ste glasali za mene ili ne", napisao je Bajden na Tviteru.

On je rekao da je kampanja završena i da je sad vreme da "gnev i oštru retoriku ostavimo iza za sebe i ujedinimo se kao nacija".

"Vreme je da se Amerika ujedini i da zaceli rane. Mi smo Sjedinjene Američke Države. I ne postoji ništa što ne možemo da uradimo ako smo zajedno", prenosi AP Bajdenovu izjavu.

On nije pomenuo svog protivnika, aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

Džo Bajden i Kamala Haris odmah po objavljivanju prvih nezvaničnih rezultata koji govore u prilog njihovoj pobedi na predsedničkim izborima u SAD promenili su svoje biografije na svojim Tviter nalozima.

Bajden je uz svoje ime stavio odrednicu "izabrani predsednik", a Harisova je dodala titulu "izabrana potpredsednica".

Stoltenberg pozdravio izbor Bajdena za predsednika SAD

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas izbor Džoa Bajdena za novog predsednika SAD, navodeći da Bajdena zna "kao snažnog zastupnika NATO-a i transatlantskih odnosa.

Stoltenberg u saopštenju ističe da je američko vođstvo važno u nepredvidljivom svetu.

"Radujem se bliskoj saradnji s novoizabranim predsednikom Bajdenom, novoizabranom potpredsednicom Kamalom Haris i novom administracijom na daljnjem jačanju veza između Severne Amerike i Evrope", saopštio je generalni sekretar NATO.

CNN :Demokrate zadržale kontrolu u Predstavničkom domu

Demokratska stranka zadržaće kontrolu u Predstavničkom domu, ali sa najverovatnije manjom većinom, nakon što su neki od njihovih dosadašnjih kandidata izgubili, a protivkandidati nisu uspeli da osvoje najbolje ciljana mesta u Domu, prenosi danas CNN .

Uoči izbora, kako navodi, demokrate su bile ubeđene da će povećati svoju većinu u Predstavničkom domu, ali to se nije dogodilo jer je najmanje sedam demokrata izgubilo svoje mesto, uključujući i nekolicinu koji su 2018. godine promenili okruge koji su podržali predsednika Donalda Trampa, a sa druge strane, republikanci su uspeli da se održe u prigradskim oblastima koje su demokrate nadale da će osvojiti.

Iako su uspeli da očuvaju većinu u Predstavničkom domu i iako je, prema projekcijama, Džo Bajden pobedio na izborima za predsednika, razočaravajuće je to što će republikanci zadržati kontrolu nad Senatom, piše CNN.

Foks: Bajden dobio Arizonu i Nevadu, stigao do 290 elektora

Izabrani predsednik SAD Džo Bajden došao je danas do 290 elektorskih glasova, preneo je sajt Foks Njuza.

Nakon što je objavljeno da je pobedio u Pensilvaniji, prema tvrdnjama Foks njuza, Bajden je na osnovu prebrojanih glasova pobedio i u Nevadi i Arizoni, i sa 273 elektorska glasa došao do 290.

Nevada nosi šest elektorskih glasova, a Arizona 11.

Tramp je ostao na 214 glasova, a još nisu obračunati glasovi u Severnoj Karolini, Džordžiji i Aljasci.

Za pobedu na predsedničkim izborima u SAD potrebno je najmanje 270 elektorskih glasova.

BBC : Bajden i promena spoljne politike SAD

Sjedinjene Američke Države bi pod predsedavanjem Džozefa Bajdena mogle ponovo da uđu u Pariski klimatski sporazum, pridruže se Svetskoj trgovinskog organizaciji i angažuju se u globalnom odgovoru na pandemiju korona virusa, ocenjuje BBC.

Bajdenov izborni štab to opisuje kao plan obnove američkog liderstva i obećanje da će "poništiti remetilačke, unilateralističke instinkte predsednika Donalda Trampa".

Bajden, navodi BBC , ozbiljno shvata modrice nanete saveznicima i popravljanje štete bilo bi na vrhu njegove liste prioriteta, čak iako neki ključni politički zahtevi kao što su pritisak na članice NATO da izdvajaju dva odsto BDP na odbranu, ostaju isti.

Ali došlo bi i do oštrog političkog zaokreta kao što su snažan fokus na rešavanje klimatskih promena i povećanje prijeme izbeglica.

Takođe, piše BBC , može se očekivati i promena na Bliskom istoku, pre svega kada je reč o Iranu i Saudijskoj Arabiji.

Bajden bi ponovo ušao u nuklearni sporazum sa Iranom ako Teheran nastavi da ispunjava svoje obaveze. A rekao je i da će okončati američku podršku ratu koji vodi Saudijska Arabija u Jemenu.

Novi američki predsednik ima dugogodišnje spoljnopolitičko iskustvo, dugo godina je bio član i predsednik senatskog Odbora za spoljnu politiku, a i kao potpredsednik Baraka Obame išao je u spoljnopolitičke misije.

Takođe, za razliku od Donalda Trampa, skloniji je poštovanju međunarodnih dogovora i želi popravljanje odnosa s tradicionalnim saveznicima, pre svega sa EU i NATO-om.

Tramp: Izbori daleko od gotovih

Aktuelni predsednik SAD Donald Tramp izjavio je večeras da njegov demokratski protivkandidat Džo Bajden, bez dokaza, žuri da se lažno predstavi kao pobednik predsednikh izbora.

Predsednički kandidat republikanaca Donald Tramp poručio je da su izbori daleko od gotovih.

"Džozef Bajden, bez dokaza, žuri da se lažno predstavi kao pobednik", naveo je Tramp u saopštenju, prenosi Rojters.

Najavio je da će njegov izborni štab početi pravni postupak u vezi s rezultatima izbora na sudu u ponedeljak.

"Američki narod zaslužuje poštene izbore: to znači prebrojavanje svih zakonitih glasova, a ne prebrojavanje nezakonitih glasova. To je jedini način da se osigura da javnost ima puno poverenje u naše izbore", naveo je Tramp.

Prema njegovim rečima, šokantno je što Bajdenov izborni štab odbija da se saglasi sa osnovnim principima i što želi, kako kaže, da se broje glasovi lažnih, preminulih birača ili onih koji nemaju pravo glasa.

"Dakle, šta to Bajden krije? Neću se smiriti dok američki građani ne budu dobili pošteno brojanje glasova kao što zaslužuju i što demokratija zahteva", zaključio je Tramp.

Slavlje u Vašingtonu, Njujorku zbog pobede Bajdena

Nakon što su skoro svi vodeći svetski mediji i agencije objavili da je Džo Bajden pobednik predsedničkih izbora u SAD, njegove pristalice su danas popodne počele da izlaze na ulice Vašingtona, Njujorka i još nekih većih gradova kako bi slavili.

Društvene mreže su pune fotografija i video snimaka na kojima se vidi kako se pristalice demokratskog kandidata okupljaju na ulicama, noseći američke zastave i uzvikujući ime Džoa Bajdena.

Bajden je, prema informacijama svetskih medija, osvojio Pensilvaniju i došao do 273 elektorskih glasova neophodnih za pobedu.

Tramp najavio obraćanje pravnog tima, glasovi nelegalni

Predsednik SAD Donald Tramp najavio je danas konferenciju za novinare svog pravnog tima, pošto je ponovo istakao da nisu smele da budu uzete u obzir desetine hiljada glasova koji su primljeni u utorak posle 20 časova, kada su zatvorena birališta na predsedničkim izborima.

Tramp je na Tviteru naveo da su ti glasovi nelegalno primljeni i da su oni menjali rezultate u Pensilvaniji i nekim drugim državama u kojima je rezultat bio "tanak kao britva".

U nizu tvitova je istakao da su se loše stvari dešavale u onim satima u kojima su "traktori blokirali vrata, a prozori bili prekriveni kartonima da posmatrači ne bi mogli da vide prostoriju u kojoj se broje glasovi".

"Ljudi su vikali prekinite prebrojavanje, zahtevamo transparenost. Odbijen nam je pristup u prostorije gde se prebrojavaju glasovi kao legalnim posmatračima", napisao je Tramp.

Tviter je ponovo označio Trampove objave, navodeći da je njihov sadržaj sporan u jednom od tvitova napisao je da je dobio ove izbore.

Mičigen:Softverska greška kriva za manjak Trampovih glasova?

Pristalice predsednika Donalda Trampa u Mičigenu tvrde da je zbog softverske greške možda smanjen broj njegovih glasova.

Dok svi najnoviji podaci ukazuju na verovatnu pobedu demokrate Džo Bajdena, republikanci iz Mičigena tvrde da je u okrugu Antrim više hiljada glasova u korist Donalda Trampa dodeljeno Džou Bajdenu i kandidatu Demokratske stranke za senatora Geriju Pitersu, umesto republikancu Džonu Džejmsu zbog softverske greške.

Na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova u Mičigenu, Bajden vodi sa 146.123 glasa prednosti, pa su i AP, i drugi uticajni mediji u SAD već objavili da je on pobednik u toj državi, preneo je Njujork post.

Predsedavajuća Republikanske stranke u državi Mičigen Lora Koks izjavila je da je u okrugu Antrim oko 6.000 glasova greškom dodeljeno demokratskom predsedničkom kandidatu, umesto Donaldu Trampu i za tu grešku optužila "kvar na softveru".

Ona je dodala da je otada otkriveno da isti softver korišćen u čak "47 okruga sa istom svrhom", što je više od polovine od 87 okruga koliko ukupno ima u toj saveznoj državi, a njenu izjavu Trampov izborni štab je delio na Tviteru.

Tramp:Velika prednost nekim čudom nestala, možda se vrati

Aktuelni američki predsednik Donald Tramp istakao je danas na Tviteru da je njegova velika prednost koji je imao tokom izborne noći u pojedinim saveznim državama "nekim čudom nestala" i izrazio nadu da će ponovo preuzeti vođstvo u ovim u kojima se još prebrojavaju glasovi.

"Imao sam tako veliku prednost u svim ovim državama do kasno u izbornu noć, samo da bih video da te prednosti nekim čudom nestaju kako dani prolaze. Možda će se te prednosti vratiti kako budu napredovale naše pravne procedure", naveo je Tramp na Tviteru.

Pola sata ranije, Tramp je na Tviteru poručio demokratskom kandidatu Džou Bajdenu da nema pravo da tvrdi da je pobedio na izborima.

"Džo Bajden ne bi trebalo da tvrdi da polaže pravo na funkciju predsednika. I ja bih to mogao da tvrdim. Pravni postupci tek počinju", poručio je Tramp, u vreme kada se privodi kraju prebrojavanje glasova na izborima u SAD.

Tramp je u izbornoj noći proglasio pobedu, ali su, u međuvremenu, glasovi u korist njegovog demokratskog protivkandidata počeli da se povećavaju u nekim od ključnih država, uključujući i one u kojima je Tramp bio u prednosti.

Tramp i republikanci su najavili pravne akcije u državama u kojima je Bajden preokrenuo rezultat kako bi osporili načine prebrojavanja glasova na sudu, pre svega onih koji su stigli poštom nakon dana izbora.

Skoro četiri dana od zatvaranja birališta u SAD, još se ne zna ko je pobednik predsedničkih izbora, mada je kandidat demokrata Džo Bajden bliži ulasku u Belu kuću.

U Njujorku na ulicama unapred slave odlazak Trampa

U Njujorku su se građani noćas okupili na ulicama slaveći unapred Trampov odlazak iz Bele kuće, prenose njujorski mediji.

Kao direktna posledica izbornih rezultata prema kojima Džo Bajden ima većinu glasova, prvi put nakon nekoliko meseci atmosfera na Vašington skveru, na kojem su se održavale demontracije protiv vlasti, bila je slavljenička.

Sinoćnje okupljanje trebalo je da bude mirno, ali je došlo do sukoba s policijom, a uhapšeno je najmanje 17 osoba, pišu njujorški mediji. Ipak, i pored toga, građani na ulicama Velike jabuke su igrali i pevali pozivajući da se "svaki glas izbroji", navodi portal PiX11 .

Država Njujork, a naročito grad Njujork, tradicionalno su naklonjeni Demokratskoj partiji, a time i Bajdenu, pa su se u tom kontekstu danima održavali mirni protesti građana koji unapred slave preokret u Beloj kući.

Bajdenov tim: Ispratićemo Trampa, ako ne bude hteo da ode

Iz izbornog štaba demokratskog kandidata Džoa Bajdena upozorili su sinoć da će ispratiti republikanskog kandidata i aktuelnog predsednika Donalda Trampa iz Bele kuće, ako on ne bude hteo da je sam napusti, ukoliko izgubi na izborima.

"Kao što smo rekli 19. jula, američki narod će odlučiti o ovim izborima. I vlada SAD je savršeno sposobna da isprati uljeze iz Bele kuće", naveo je portparol Bajdenovog štaba EndruBejts, a prenosi Indipendent.

Iz Bajdenovog štaba oglasili su se nakon što je objavljeno da Tramp ne planira da ustupi mesto Bajdenu u Beloj kući, ako on bude proglašen za predsednika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.