Bah: Zajedno radimo na vakcinaciji sportista, Srbija primer; MOK odobrio Čajkovskog umesto ruske himne

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 06:30

Bah: Zajedno radimo na vakcinaciji sportista, Srbija primer; MOK odobrio Čajkovskog umesto ruske himne

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odobrio je Prvi klavirski koncert Petra Iljiča Čajkovskog kao zamenu za himnu Rusije na ceremonija dodela medalja tokom predstojećih Olimpijskih igara u Tokiju i Pekingu.

"Težak proces svih odobrenja sa Međunarodnim olimpijskim komitetom je završen", rekao je predsednik Ruskog olimpijskog komiteta Stanislav Pozdnjakov, prenosi Tas s.

U decembru 2020. godine Sportski arbitražni sud (CAS) rešio je spor između Svetske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << antidoping agencije (SADA) i Ruske antidoping agencije (RUSADA), presudivši da ruski sportisti ne mogu da se takmiče pod ruskom zastavom u velikim sportskim događajima do 16. decembra 2022. godine, kao ni da koriste ni državni grb ni himnu.

"Od danas naš olimpijski tim ima sve elemente identiteta. Zastava Ruskog olimpijskog komiteta sa bojama naše trobojke, zvanična odeća, lako prepoznatljiva i za naše sunarodnike i za navijače bilo koje druge države, čak i bez ikakvih natpisa, a sada muzička pratnja na ceremonijama dodele nagrada ruskim olimpijskim sportistima u Tokiju i Pekingu “, dodao je Pozdnjakov.

Komisija za sportiste ROC-a predložila je u januaru da se umesto državne himne na Olimpijskim igrama koristi „Katjuša“, najpopularnija ruska pesma tokom Drugog svetskog rata.

Kasnije je, međutim, CAS objasnio da se pesma ne može koristiti umesto državne himne na predstojećim Olimpijskim igrama.

Letnje olimpijske igre u Tokiju održaće se između 23. jula i 8. Avgusta.

Peking će biti domaćin Zimskih olimpijskih igara od 4. do 20. februara 2022.

Bah: Zajedno radimo na vakcinaciji sportista, Srbija primer

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah istakao je da nacionalni olimpijski komiteti zajedno rade na procesu imunizacije sportista vakcinacijom i međusobno se pomažu kako bi svi zajedno što zdraviji i spremniji dočekali Olimpijske igre u Tokiju.

Takođe, Bah je u svom obraćanju opet istakao primer Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) kao pozitivan primer i pohvalio brzu reakciju OKS u procesu imunizacije sportista.

Bah je rekao da je uveren da će veliki broj sportista primiti vakcinu protiv virusa COVID-19 do starta Igara u Tokiju koje počinju 23. jula i traju do 8. avgusta.

"Veliki broj nacionalnih olimpijskih komiteta će sprovesti proces vakcinacije sportista, a neki su već uveliko u pripremama za taj proces i u saradnji sa Vladama svojih zemalja spremaju strategiju. Vakcinacija neće biti obavezna kao uslov za nastup na Olimpijskim igrama, ali Međunarodni olimpijski komitet pruža snažnu podršku svim sportistima u ovom procesu i mislimo da je jako bitno da što veći broj sportista i ostalih učesnika Igara stekne imunitet na ovaj način, kako bi stvorili što sigurnije okruženje za sve u Tokiju", istakao je Bah, a preneo OKS.

Međunarodni olimpijski komitet već je ranije istakao primer Olimpijskog komiteta Srbije, koji je kroz saradnju sa Ministarstvom omladine i sporta i Vladom Srbije među prvima sproveo proces vakcinacije sportista kao pripremu za nastup na Olimpijskim igrama.

"Zemlje kao što su Srbija, Izrael, Litvanija i Mađarska već su odmakle u procesu vakcinacije sportista i ostalih članova delegacije, što je za svaku pohvalu i pokazuje pravi odnos prema sigurnosti i zdravlju sportista, kao i prema sigurnosti lokalnog stanovništva u Japanu".

Bah je napomenuo da neke siromašnije zemlje nemaju uslova za vakcinaciju članova svog olimpijskog tima i da se u tom slučaju pokazala velika solidarnost olimpijske porodice, jer mnogi nacionalni komiteti pritiču u pomoć zemljama u nezavidnoj situaciji i pregovaraju o dostavljanju određenog broja vakcina.

"U stalnom smo kontaktu sa nacionalnim olimpijskim komitetima u čijim zemljama nije započeta vakcinacija i pokušavamo da pomognemo. Uz sve dostupne alate i savete medicinskih stručnjaka radimo na tome da u Tokiju stvorimo što sigurnije okruženje za sve učenike i sigurni smo da će Olimpijsko selo biti sigurno mesto za boravak", poručio je Bah.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MOK odobrio Čajkovskog umjesto ruske himne

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2021

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odobrio je Prvi klavirski koncert Petra Iljiča Čajkovskog kao zamjenu za himnu Rusije na ceremonija dodjela medalja tokom predstojećih Olimpijskih igara u Tokiju i Pekingu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

MOK odobrio Čajkovskog umesto ruske himne

Izvor: RTS, 23.Apr.2021

Međunarodni olimpijski komitet odobrio je Prvi klavirski koncert Petra Iljiča Čajkovskog kao zamenu za himnu Rusije na ceremonijama dodela medalja tokom predstojećih Olimpijskih igara u Tokiju i Pekingu. . Dogovorena su i od strane MOK-a odobrena sva obečežja pod kojima...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.