Bafet kupuje za 32 milijarde dolara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Avg.2015, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bafet kupuje za 32 milijarde dolara

Američka holding kompanija Berkšir Hatavej, u vlasništvu magnata Vorena Bafeta, saopštila je danas da će kupiti firmu Presižn Kastparts za 32,36 milijardi dolara, čime su okončane spekulacije na tu temu koje su kružile tokom vikenda.

Berkšir će platiti 235 dolara po akciji Presižn Kastpartsa, koji proizvodi delove za avione, elektrane i upotrebu u industriji, a ukupna vrednost transakcije, koja uključuje dugove Presižna, procenjuje se na 37,2 milijarde dolara, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << agencija AP.

Presižn će zadržati ime kompanije i njegovo sedište ostaće u Portlandu, Oregon.

Berkšir je i ranije učestvovao u velikim transakcijama, uključujući spajanje kompanija iz prehrambenog sektora Kraft i Hajnc. Bafetova kompanija ima veliki udeo i u Koka-koli, IBM-u i banci Vels Fargo, a posluje u nizu oblasti, od osiguranja, železnica, proizvodnje odeće, nameštaja, tepiha i nakita do obuke pilota.

Veliki deo poslovanja Presižn kastpartsa odnosi se na energetski sektor, pa je kompaniju znatno pogodio globalni pad cena nafte.

Bafet je za američku televiziju Si-En-Bi-Si reako da bi kupio Presižn, čak i kada bi znao da će cene nafte biti u padu još par godina.

"Bićemo u ovom biznisu u narednih 100 godina, pa kretanje cena nafte i gasa u narednih godinu dana zaista ne pravi neku razliku", rekao je on.

Upravni odbori obe kompanije jednoglasno su odobrili transakciju, koja bi trebalo da bude okončana u prvom kvartalu 2016. Akcije Presižn Kastpartsa su danas po objavljivanju vesti skočile 19,8 odsto na 232,25 dolara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.