BOLE VAS LEĐA ILI VRAT: Ove vežbe će vam pomoći

Izvor: HotSport.rs, 27.Feb.2015, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BOLE VAS LEĐA ILI VRAT: Ove vežbe će vam pomoći

Usled kancelarijskog posla i višečasovnog sedenja, sve se više ljudi žali na bol u leđima i vratu. I ne samo zbog toga. Većina misli da su kvadricepsi, listovi i gluteus mišići koji najviše trpe recimo dok se vozi bicikl. Međutim, studije su pokazale da je najveće opterećenje na leđima.

Ono što jača i pomaže vašim leđima su sledeće četiri vežbe. Praktikuju na joga treninzima, a pokazale su se kao jako korisne vežbe za jačanje leđa i vratnih mišića.
- Stanite >> Pročitaj celu vest na sajtu HotSport.rs << uspravno, sa pravim leđima (jači je efekat ako se sedne na stolicu) “punim” stopalima ste na zemlji. Uradite pregib vratom, tako da bradom idete ka grudima. Ukrstite prste na rukama i stavite ih na potiljak, i vršite rukama dodatni pritisak. Trebalo bi da osetite blagi bol u vratnim i leđnim mišićima (uz kičmu). Dok ste u “savijenom”položaju, udahnite i izdahnite osam puta, zatim glavu vratite u prvobitan položaj. Ponovite vežbu od 3-5 puta.
- Posle prve vežbe, ostanite u istom položaju (sedećem ili stojećem). Ispružite ruke ispred sebe sa savijenim podlakticama pod uglom od 90 stepeni, tako da vam vrhovi prstiju “gledaju” ka gore. Ukrstite levu ruku preko desne, i dok izdišete uvijajte ruke tako da vrhovima prstiju donje šake dodirnete dlan suprotne ruke (to je jedan). Odradite 5 ponavljanja, zatim zamenite ruke.

- Sedite na podlogu i postavite desnu nogu preko leve (sa spoljne strane levog kolena, kao na slici). Levi lakat oslonite na desno koleno (sa spoljne strane), zatim okrećite telo u levu stranu vršeći pritisak levim laktom na desno koleno. Zadržite par sekundi (par udaha i izdaha), i promenite stranu.

- Zauzmite stav “na sve četiri”, glavu savijte tako da bradom “idete” ka grudima, u oba položaja, pogled neka vam je usmeren ka podu. Dok ste sklupčani “kao mačka” izdahnite.
Dok glavom idete ka gore, leđa ispravljajte, zadnjicu i kukove što više gurajte ka unutra i udišite.
Polako izdišite i vratite se u “mačka” položaj. Vežbu ponovite 8-10 puta.
hotsport.rs       

Nastavak na HotSport.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta HotSport.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta HotSport.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.