Azija i Okeanija, kvalifikacije

Izvor: B92, 18.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azija i Okeanija, kvalifikacije



Fudbalske reprezentacije Turkmenistana, Sirije, Tajlanda i Singapura plasirale su se kroz baraž u treći krug kvalifikacija za prvenstvo sveta 2010. godine u Azijskoj zoni i priključiće se grupi od 16 najboljih nacionalnih selekcija sa tog kontinenta u grupnoj fazi. Azija ima zagarantovana četiri mesta na šampionatu u Južnoj Africi, a petoplasirani tim igra baraž sa šampionom Okeanije. U Okeanijskoj zoni vodi selekcija Novog Zelanda, a najveći rival im je Nova Kaledonija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Drugi krug kvalifikacija u Azijskoj zoni:

Tajland - Jemen 1:0 (1:0) - prva utakmica 1:1

Turkmenistan - Hongkong 3:0 (2:0) - prva utakmica 0:0

Sirija - Indonezija 7:0 (2:0) - prva utakmica 4:1

Tadžikistan - Singapur 1:1 (1:1) - prva utakmica (0:2)

Sistem takmičenja u Azijskoj zoni je izuzetno komplikovan. Od 43 države koje su se prijavile najjačih pet – Australija, Iran, Južna Koreja, Japan i Saudijska Arabija – direktno su došle do treće, grupne faze. Preostalih 38 ekipa igralo je u prvom krugu, a 11 najbolje rangiranih od 19 pobednika (Liban, UAE, Oman, Uzbekistan, Kirgistan, Severna Koreja, Irak, Katar, Bahrein, Kina, Kuvajt) plasiralo se u grupnu fazu bez baraža.

U trećem krugu kvalifikacija 20 najboljih azijskih selekcija biće podeljeno u pet grupa od po četiri ekipe (dvokružni bod-sistem), a u sledeći krug će otići po dve prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe.

U četvrtom krugu dvokružno igraju dve grupe od po pet timova. Prva dva tima idu direktno na Svetsko prvenstvo. Dva trećeplasirana sastaće se dvokružno u novom baražu, a pobednika tog dvomeča čeka još jedan baraž, a sa pobednikom Okeanijske zone.

U Okeaniji su selekcije stigle do završog takmičenja, a za baraž sa petim timom Azije boriće se Novi Zeland, Nova Kaledonija, Fidži i Vanuatu. Prva faza Okeanijske zone igrana je u sklopu Pacifičkih igara na Zapadnoj Samoi, gde je devet ekipa (rezultati desetog tima, Tuvalua, nisu relevantni, jer ta zemlja nije član FIFA), igralo za tri mesta u drugoj fazi. U polufinalu Igara Nova Kaledonija je pobedila Solomonska ostrva, a Fidži ekipu Vanuatua. U meču za trofej Nova Kaledonija je savladala Fidži, a još bitniju pobedu ostvario je Vanuatu nad Solomonskim ostrvima, čime je obezbedio mesto na Kupu nacija Okeanije.

Kup nacija je u toku, igra se po dvokružnom sistemu, a pobednik ide u baraž sa petim timom Azije. Posle dve utakmice Novi Zeland je ostvario dve pobede na dva gostovanja (2:0 na Fidžiju i 2:1 na Vanuatuu), dok su Fidži i Nova Kaledonija igrali 3:3. U sredu "Kiviji" konačno igraju kod kuće, sa Vanuatuom, dok Fidži gostuje Novoj Kaledoniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.