Armstrong se plaši za mesto na Turu

Izvor: B92, 11.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Armstrong se plaši za mesto na Turu

Sedmostruki pobednik "Tur D'Fransa" Lens Armstrong izjavio je da bi Francuska anti-doping agencija (AFLD) mogla da mu zabrani učešće na ovogodišnjoj trci.

"Postoji velika verovatnoća da će mi zabraniti da vozim na Turu", rekao je Armstrong.

AFLD je ranije objavila da bi Armstrong mogao da bude disciplinski kažnjen jer nije poštovao obavezu da ostane pod stalnom prismotrom osobe koja je prošlog meseca došla da ga testira u kući gde je odseo na jugu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Francuske.

Armstrong je izjavio da je otišao da se istušira dok je menadžer njegove ekipe, Astane, Džona Brujnel proveravao podatke osobe sa Međunarnom biciklističkom unijom (UCI).

„Bio je čudan, bio je sam i delovao je sumnjivo", rekao je Armstrong za čoveka koja je AFLD poslala da ga testira.

Amerikanacu, koji se izborio sa rakom testisa pre povratka biciklizmu 1998. godine, traženi su uzorci urina, krvi, kao i kose, kada se vratio sa treninga na jugu Francuske u slopu priprema za trku "Điro D’Italija”, kao i za Tur, a ukoliko bude dobio kaznu ona će važiti samo na tlu Francuske.

"Teško je. Tur je nešto što ja istinski volim, trka na kojoj sam želeo da vozim i da se takmičim i da idem na pobedu, ili da pomognem Albertu Kontadoru ili Livaju Liphajmeru da dođu do nje”, rekao je Armstrong, "Ali, videćemo. Ovaj povratak mi je bitan iz više razloga. Očigledno je da još uvek imam strast prema biciklizmu, ali još uvek imam strast za globalnu borbu protiv raka. I tu priču sam želeo da ispričam u Francuskoj, ali ukoliko to ne budem mogao da uradim to će biti zbog njihove odluke. To je njihova zemlja, njihov događaj, njihova pravila, a mi moramo da igramo po njima”.

Armstrong je imao težak odnos sa organizatorima Tura, sportskom organizacijom Amauri, koja je povratak 37-godišnjeg Amerikanca okarakterisala kao "ponižavajuć”.

Francuske dnevne novine "L’Ekip”, koje se nalaze u vlasništvu kompanije koja je partner organizatora Tura, 2005. godine su objavile das u u uzorcima Armstrongovog urina sa trke iz 1999. godine nađeni tragovi zabranjenog eritropoetina (EPO). Ipak,. Armstrong, koji nijednom nije bio pozitivan je oslobođen optužbi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.