Argentina prvak sveta do 20 godina

Izvor: B92, 03.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Argentina prvak sveta do 20 godina



Mlada fudbalska reprezentacija Argentine osvojila je titulu šampiona sveta na takmičenju koje je u subotu završeno u Holandiji.

Argentinci su rekordni peti naslov svetskog prvaka u kategoriji fudbalera do 20 godina osvojili pobedom nad selekcijom Nigerije - 2:1 - zahvaljujući dva pogotka Lionela Mesija sa bele tačke.

Mesi, koji je tokom turnira napunio 18 godina, na taj način je obezbedio naslov najboljeg strelca turnira sa šest pogodaka, a izabran je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i za najboljeg igrača sa 423 boda, ispred kontroverznog Nigerijca Džona Obija Mikela (130) i njegovog zemljaka Teje Taivoa (48 bodova).

Finalni meč odigran je na rasprodatom stadionu u Utrehtu, pred 25 hiljada gledalaca. Argentinski tim je poveo u 40. minutu, posle briljantnog prodora Mesija. Mladi igrač Barselone je vukao loptu od centra pa do peterca, gde ga je srušio Dele Adeleje. Mesi je sa penala bio precizan za reztultat poluvremena - 1:0.

U 53. minutu Olubajo Abefemi je prošao po desnoj strani i centrirao, Činedu Ogbuke se izvio unazad i zahvatio loptu glavom, poslavši je u mrežu.

Odluka je pala u 72. minutu - Mandej Džejms je u šesnaestercu srušio rezervnog igrača Serhija Agera, a Mesi je tog puta gađao desni ugao.

Igrač turnira Mesi igra na sredini terena, a ove sezone debitovao je za Barselonu i postao najmlađi strelac u klupskoj istoriji. Mesi je u Kataloniju stigao iz Njuel's Old Bojsa kada je imao samo 13 godina, a sadašnji ugovor vezuje ga za Kamp Nou do 2010. godine.

Treće mesto na šampionatu osvojio je dosadašnji prvak sveta Brazil, koji je u subotu bio bolji od Maroka - 2:1.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.