Apel: Kolege, budite novinari!

Izvor: Sportski Žurnal, 19.Okt.2011, 01:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel: Kolege, budite novinari!

Sportski žurnal je ranije ukazivao na sajtove koji funkcionišu tako što kopiraju naše i vesti sa ostalih sajtova. Primer koji se izdvaja  svakako je sportal.rs, ali da su oni jedini ne bi to bio nikakav problem.
Jedan od najposećenijih domaćih sportskih sajtova, www.b92.net/sport radi po sličnom principu. Jednostavno, u zaglavlju se sitnim slovima navede izvor (zurnal.rs), a pored toga se doda i 'b.92". Zaista nas zanima koji je udeo naših cenjenih kolega sa pomenutog sajta u kreiranju tih vesti!?

Kopiranje i nije neki preterano težak posao. Ali, naći vest ili napisati je, to je ipak malo teže. Tako je na primer novinar Žurnala Miroslav Gavrilović pozvao Sinišu Mihajlovića, trenera Fiorentine, a deo intervjua iz štampanog izdanja pojavio se i na našem sajtu.
Preuzeo ga je i 'b.92", a ovde čak nije ni navedeno da se radi o našoj vesti! Takođe, naš novinar Dragan Pantelić je pozvao sportskog direktora Lokomotive iz Plovdiva Branka Milovanovića, koji se vratio iz Turske sa sastanka sa tamošnjim klubovima koji su zainteresovani za igranje u Balkanskom Kupu. Još jedna zanimljiva vest za 'b.92", zar ne?
Novinar fudbalske rubrike Mihajlo Todić je utrošio dosta vremena ne bi li izračunao trenutno stanje na klupskoj listi UEFA, na kojoj je Srbija pala već na 27. poziciju. Pomenuti sajt je vest samo iskopirao, naveo izvor i objavio je na svojoj stranici!
Još gori primer je portal srpskifudbal.rs, kojem je očigledno poniženje da navede Žurnal kao izvor odakle su 'pozajmili' vest. Ili, bolje rečeno, ukrali. Tako je na primer pomenuti sajt 'saznao' da postoji mogućnost da Nemanja Rnić nastavi karijeru u Seulu! Ako pogledate tu vest i uporedite je sa našom, videćete da je gtovo identična.
A mi Vam kažemo da je samo Žurnalov novinar Aleksandar Joksić razgovarao sa menadžerom Fakrijom Šekularcem. Priznaćete, nije lako ustati svako jutro, otići u 'Zemunelo', odgledati trening Partizana i pratiti taj klub ili Crvenu zvezdu. Mnogo lakše je odraditi klasičan 'copy-paste' već gotove vesti.
Pozivamo kolege da odustanu od ove prakse i da napokon postanu novinari. Pozivamo i novinarska Udruženja da ne primaju u svoja okrilja baš svakoga ko poželi da se bavi ovim poslom, a posebno ne plagijatore. Složićete se da oni i nisu novinari, već nešto sasvim drugo...
A Vama, dragi čitaoci, hvala što ste sa nama. Budite sigurni da mi možda nećemo uvek imati sve vesti prvi, ali ih nećemo kopirati od kolega. Jednostavno, i dalje ćemo se truditi da budemo ono što jesmo, apsolutni lider sportske štampe i jedan od najboljih sportskih sajtova.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Povezane vesti

Аpel: Kolege, budite novinari!

Izvor: Utakmica.rs, 19.Okt.2011

Sportski žurnal je ranije ukazivao na sajtove koji funkcionišu tako što kopiraju naše i vesti sa ostalih sajtova. Primer koji se izdvaja  svakako je sportal.rs, ali da su oni jedini ne bi to bio nikakav problem. Jedan od najposećenijih domaćih sportskih...Zurnal.rs

Nastavak na Utakmica.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.