Antifašisti obeležili 75. godišnjicu Novosadske racije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2017, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antifašisti obeležili 75. godišnjicu Novosadske racije

Polaganjem venaca na spomenik "Porodica" na Keju žrtava Racije, aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada obeležili su večeras 75. godišnjicu Novosadske racije, zločina u kojem je mađarska okupatorska vojska u Drugom svetskom ratu streljala a zatim pod led Dunava bacila više od 1.300 ljudi, prvenstveno Srba, Jevreja i Roma.

Oni su objasnili da su godišnjicu obeležili večeras a ne sutra, za kada je najavljeno službena komemoracija, na kojoj će učestvovati predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << državnih, pokrajinskih i gradskih vlasti, kao i verskih zajednica, jer nisu želeli da učestvuju u "političkim i crkvenim zloupotrebama obeležavanja tog tragičnog datuma u istoriji Novog Sada".

Dodali su da je važno da se ovakvi datumi obeležavaju, jer predstavljaju opomenu da se slični zločini nikada više ne bi ponovili.

Aktivisti su upozorili da je u celom svetu na delu uspon desnih političkih snaga, ali i "neskrivenih fašista" i dodali da je to razlog više da se javnost podseća koliko je fašizam opasan.

Mađarska okupatorska vojska ubila je u januaru 1942. godine na području Šajkaške oblasti, Bečeja, Srbobrana, Temerina i Novog Sada više hiljada ljudi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Antifašisti obeležili 75. godišnjicu Novosadske racije

Izvor: Blic, 22.Jan.2017

Polaganjem venaca na spomenik "Porodica" na Keju žrtava Racije, aktivisti Antifašističke akcije Novog Sada obeležili su večeras 75. godišnjicu Novosadske racije, zločina u kojem je mađarska okupatorska vojska u Drugom svetskom ratu streljala a zatim pod led Dunava bacila više od 1.300 ljudi,...

Nastavak na Blic...

TUŽNI JUBILEJ Obeležavanje 75. godišnjice Novosadske racije

Izvor: Blic, 23.Jan.2017, 08:29

Na novosadskom Keju žrtava racije ispred spomenika ''Porodica'' danas u podne biće položeni venci povodom strašnog jubileja – 75. godišnjice novosadske racije, kada su okupacione snage u Drugom svetskom ratu u Novom Sadu i drugim mestima u Vojvodini bacile pod led Dunava nekoliko hiljada ljudi...Obeležavanje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.