Izvor: Blic, 20.Dec.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anri uz Ronalda

Anri uz Ronalda

Fudbalska godina koja polako broji svoje poslednje dane, donela je nekoliko novih stvari u odnosu na prethodne. Završene su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se održati u Portugalu narednog leta i, posle svega, može se reći da je došlo do značajnih pomeranja na fudbalskoj mapi Evrope.Letonija je bez ikakve dileme najprijatnije fudbalsko iznenađenje u Evropi u 2003. Baltička reprezentacija je po prvi put izborila učešće na najvećoj smotri kontinentalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << fudbala i najavila da favoriti neće više moći da računaju na lake pobede u duelima sa manje afirmisanim reprezentacijama. Iskustvo plavih sa Azerbejdžanom ide u prilog ovoj tezi, ali svakako da hrabri podatak da se dobar fudbal igra ne samo u zemljama 'velike petorke' (Španija, Nemačka, Engleska, Italija, Francuska), već i u republikama bivšeg Sovjetskog Saveza.

Kada se sumira učinak klubova i fudbalera pojedinačno, teško je reći ko je ostavio najdublji trag. Ukusi su različiti, mišljenja podeljena i u svakom slučaju, krug igrača u izboru za najbolje je znatno proširen.

- Tjeri Anri je fantastičan. Njegove zasluge za dobre rezultate Arsenala su ogromne i malo je igrača takvog kalibra - smatra Anrijev kolega iz tabora velikog rivala Mančestera Rajan Gigs.

Nezahvalno je reći da je bilo koji golman na sledećoj listi bolji od ostalih - Kasiljas iz Reala, Dida iz Milana, Bufon iz Juventusa, Hildebrand iz Štutgarta, opšti je utisak da je mladi čuvar mreže Reala konačno sazreo za velika dela.

U poslednjoj liniji, poznato je da su Italijani oduvek imali specijaliste za takve uloge. Kapiten Milana Paolo Maldini zaslužio je mnogo više od devetog mesta u izboru igrača godine po FIFA, ako ništa drugo zbog trofeja Lige šampiona koji je po četvrti put prigrlio. Kamoranezi je miljenik Trapatonija, a Nemanja Vidić iz Crvene zvezde od leta bi se mogao vinuti u orbitu najtraženijih defanzivaca u Evropi.

U veznom redu Zidan i Nedved su po svima ostavili najupečatljiviji utisak. Ako je za Zidana to već postalo uobičajeno, veliki prodor 'iz sredine' Nedved je ostvario sjajnim igrama u Juventusu i češkoj reprezentaciji. Da je igrao u finalu Lige šampiona, lako je mogao da donese ekipi iz Torina treći trofej najelitnijeg klupskog takmičenja. Milan je imao sreće.

Konačno, najslađi ali i najteži je izbor napadača. Veliki broj ih se dokazao ove sezone, Van Nistelroj je bio prvi strelac Premijer lige i Lige šampiona, Anri je bio najupečatljiviji i zbog vanserijskih driblinga i asistencija, Ronaldo je postao kralj Madrida, Ševčenkov precizno izveden jedanaesterac doneo je trofej Lige šampiona na 'San Siro'... Mesta su tri, kombinacija bezbroj, svaka može biti podjednako dobra.

Ne treba zaboraviti ni mlade fudbalere, zvezde u usponu. Van der Vart, kapiten Ajaksa, i njegov kolega Šnajder perjanice su čuvene Ajaksove škole, desni spoljni Štutgarta Andreas Hinkel stigao je do spiska Rudija Felera, Runi iz Evertona i Mido iz Olimpika uveliko su se potvrdili. Kaka iz Milana je briljirao u finišu sezone, Kasiljas je srušio pravilo da što je golman iskusniji, to je bolji... Fudbalska 2004. doneće Evropski šampionat, neizvesna prvenstva i nova imena zbog kojih će na stadione dolaziti veliki broj zaljubljenika u magične čari igre sa loptom. Zoran Kecman

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.