Ančeloti: Vinisijus je žrtva, ovde se čini kao da će biti rata!

Izvor: B92, 23.Maj.2023, 20:41

Ančeloti: Vinisijus je žrtva, ovde se čini kao da će biti rata!

Karlo Ančeloti, trener Reala, održao je veoma eksplozivnu konferenciju za medije.

Real u sredu od 19.30 dočekuje ekipu Rajo Valjekana, ali u centru pažnje bio je slučaj rasizma u vezi Vinisijusa Žuniora, vest koja je ovih dana okupirala sportsku javnost Španije.

Iskusni stručnjak je u potpunosti stao uz svog igrača, koji je prethodno na društvenim medijima objavio da u Brazilu, Španiju vide kao zemlju rasizma.

Na pitanje kako se oseća Vinisijus, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je:

"Svi smo zabrinuti. I mislim da je u redu da se na ovu temu toliko priča. Ovo je velika šansa da popravimo stvari. Vinisijus je tužan i danas nije trenirao, jer je imao mali problem sa kolenom. Sankcionisan je za sutrašnji meč, što otvara novu debatu", kaže Ančeloti.

I onda je potpuno podržao Brazilca.

"On je žrtva onog što se dešava. Ponekad kažu da je kriv, provocira, kako se ponaša, ali ne. Da budemo jasni, on je žrvta svega ovoga. Kao i navijači koji se besprekorno ponašaju. I usput, kad pričamo o Mestalji, ne radi se o svih 46.000 ljudi, ali je bila grupa koja se ponašala prljavo. Kao i na Majorci, u Valjadolidu, to je uobičajeno. Sem rasizma, čini se da je ovde normalno vređati. Ono što je Ćavi rekao je pravi primer, zašto su nam normalne uvrede u fudbalu? Meni su rekli kako nisam 'sladak', već 'dosadan'. Može li se to reći? Ni to nije za tolerisanje. To mora da stane. Iza klupe, na svakoj utakmici, zovu vas 'kurvinim sinom', 'pederom', govore 'nek ti umre majka'...Zašto? Ovo je sjajna prilika da sve stane. I ja želim da kažem da Španija nije rasistička, ali rasizma ima u Španiji. I to mora da se promeni", kaže trener Reala.

Osvrnuo se i na cenzuru snimaka scena sa Mestalje.

"Ne znam da li se tu šta manipulisalo ili su jednostavno zaboravili da prikažu slike koje su prethodile. Ali jasno je: Vinisijus je napadnut od strane golmana i onda od Uga Dura. Ako te napadnu, ti se braniš. Što se tiče napuštanja terena, mislim da bi prekid bio dobro rešenje. Ponavljam, vreme je da se preduzme akcija, da se insitucije ponašaju odlučno".

Karlo je takođe podvukao i da su se pravila o zaštiti morala primeniti još po dolasku ekspedicije Reala na stadion, kada je njihov autobus dočekan uz salvu uvreda.

"To nisu izolovani slučajevi rasizma, kako se dugo govori. Tako je rekao neko iz Valensije, 'izolovan slučaj'. Izvinjavam se, nisu rasisti svih 46.000, ali svakako to nije samo jedan ili dvoje. Dva sata pre meča već su nas vređali", dodao je rekavši da svi u klubu očekuju odluke nadležnih organa i La Lige.

Dodao je i da nije zadovoljan verbalnim porukama izvinjenja.

"Lepo je osuditi, ali to nije dovoljno. Hoću akciju. Ali ništa još nije urađeno. Imate zemalja gde vas tako ne vređaju, poput Engleske. Rešili su to odavno, kaad su ih izbacili iz Evrope na pet godina. Oni su preduzeli akciju. I može biti izolovanih slučajeva rasizma, ali na engleskim mečevima nema policije. Proverite! A ovde se čini kao da će biti rata!", žestok je Italijan.

Na kraju, on je između ostalog rekao i da je razgovarao sa Vinisijusom i da njegova namera nije da posle svega napusti Španiju.

"Vinisijus voli fudbal i Real Madrid. Njegova ljubav prema klubu je velika i želi da napravi karijeru ovde", zaključio je trener Reala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.