Anadolu Efes propustio šansu

Izvor: MVP.rs, 17.Apr.2015, 21:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Anadolu Efes propustio šansu

Fantastična utakmica u Madridu.

Real Madrid je u svom prvom meču u sklopu četvrtfinala Evrolige koliko-toliko lagano savladao Anadolu Efes. Dušan Ivković i njegovi izabranici su odlučili da pokažu zube u drugom meču i to im je u potpunosti pošlo za rukom, ali, uzalud, jer je Real uz dosta muka, ali i sreće uspeo da sačuva prednost domaćeg terena. Krajnji rezultat je bio 90:85.

Domaći su znatno bolje počeli meč. Odbrana im je bila najvišem mogućem >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << nivou, dok je napad malo "škripao", ali su uprkos tome uspeli da dođu do 11 poena prednosti pred kraj prve deonice. Ipak, poenima Nenada Krstića i Čedija Osmana, Efes je ublažio zaostatak, što je možda i bilo ključno za dobru igru Turaka u nastavku.

Ivković je počeo da forsira pikenrol Tomasa Ertela i Krstića, za koji Pablo Laso nije uspeo da smisli rešenje. Uz to, 'Pivari' su odbranu podigli na viši nivo, što je prouzrokovalo da, ne samo dođu do preokreta, već i do ubedljivog vođstva (40:30)! Do kraja poluvremena Real je uspeo da smanji zaostatak za dva poena.

I posle velikog odmora gosti su domaćima na isti način stvarali neprilike. Raspoloženi Ertel je pokađao i razigravao sa svih pozicija. Bio je prosto nezaustavljiv. Najviše iz toga je profitirao Krstić, koji je zatrpavao koš svojih rivala, pa je u jednom trenutku prednost njegovog tima bila plus 17!

Možda i ključni period utakmice je bio kada su Ertel i Krstić izašli sa parketa na predah. Ušli su Dontej Drejper i Stefon Lazme, koji nisu bili adekvatna zamena za dvojicu centralnih figura duela. Od tog trenutka je Real počeo da gazi i za samo dva i po minuta smanji prednost Efesa na tri poena, a poslednji poen u trećoj četvrtini je postigao Serhio Ljulj i to trojkom od tablu iz skoro nemoguće situacije (66:63).

Iako se Ertel kasnije vratio na parket, igra Efesa više nije bila ista. Madriđani su nastavili da igraju dobro i na početku odlučujućeg kvartala preokrenu (68:67). Takav sled događaja kao da je razbudio Ivkovićeve igrače koji su ponovo ušli u ritam sa sredine utakmice i vratili višak na osam poena. Malo ko je pomislio da Španci mogu da se vrate, ali, 'Pivari' su užasno priveli utakmicu kraju.

Naime, Stratos Perperoglu je bio u prilici da prelomi utakmicu. Umesto toga, on je promašio tri potpuno otvorena šuta, što je Real ekspresno kaznio. Tako je prilikom jednog njegovog promašenog šuta lopta došla do prebrzog Serhija Ljulja, koji je sam trčao u kontru po lake poene, a Drejper je nad njim napravio nesportski faul. Taj potez je i definitivno značio kraj za goste.

Koliko su igrači forsirali pikenrol pokazuje i statistika Ertela i Krstića. Francuski plejmejker je "flertovao" sa tripl-dabl učinkom, a postigao je 16 poena, uz 15 asistencija i šest skokova, dok je srpski centar bio efikasan sa 23 poena i šest uhvaćenih lopti. U pobedničkom timu se istakao Ljulj sa 18 poena i 12 dodavanja, dok je Rudi Fernandez učestvovao sa 15 poena i sedam asistencija.

Serija se sada seli u Istanbul, gde će Anadolu Efes morati da veže dve pobede, a zatim da treću traži ponovo u Madridu ako želi na Fajnal for.

(foto: Euroleague)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.