Ana u finalu, Šarapova zaustavila Jelenu

Izvor: Blic, 24.Jan.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ana u finalu, Šarapova zaustavila Jelenu

Ana Ivanović će igrati sa Marijom Šarapovom u finalu Australijan opena, nakon dugog i teškog polufinalnog dana u Melburnu. Ruskinja je nemilosrdnom igrom savladala Jelenu Janković sa 6:3, 6:1, dok je Ana posle katastrofalnog početka uspela da preokrene i pobedi Danijelu Hantuhovu u pravom trileru sa 0:6, 6:3, 6:4.

Ana je u svoj polufinalni meč ušla prilično stegnuto, nije bila agresivna i slabo se kretala što je Hantuhova iskoristila da bez problema potpuno preuzme inicijativu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Smirena i koncentrisana Slovakinja je, kao i u četvrtfinalu sa Radvanskom, kontrolisala praktično svaki poen i dobrim izborom udaraca je šetala protivnicu otvarajući prostor za lagane završnice. Ovakva slika je gledana u tokom prvih 25 minuta, koliko je bilo dovoljno Hantuhovoj da bledoj Ani oduzme prvi set na turniru i to rezultatom 6:0.

Poražena Hantuhova kritikuje Anu Ivanović

Slovačka teniserka Danijela Hantuhova izrazila je nezadovoljstvo zbog ponašanja Ane Ivanović u današnjoj pobedi od 2:1 (0:6, 6:3, 6:4) u polufinalu Otvorenog prvenstva Australije.

Slovakinju, koja je u Melburnu postavljena za devetog nosioca, posebno je iznerviralo skakutanje Ivanovićeve pre servisa protivnice.

"To je zaista smešno. Baš sam bila iznenađena. Ranije se nije tako ponašala, a to ometa servera. Nije bilo fer", rekla je Hantuhova na konferenciji za novinare u Melburnu.

Hantuhova je navela i da se zbog toga požalila glavnom sudiji Alison Lang.

"Rekla sam joj još pri svom prvom ili drugom servisu, ali ona ništa nije učinila, iako to škripanje nije bilo baš lepo", rekla je Slovakinja, koja je osvojila prvih osam gemova meča.

Hantuhova je, međutim, izgubila meč, a potom se samo na kratko rukovala sa protivnicom.

"Bila sam samo razočarana zbog poraza. Teško je, teško prihvatiti poraz. Samo sam želela da što pre odem sa terena", navela je Hantuhova.

Slovakinja je, takođe, bila razočarana i procenama sudije u devetom gemu, u kome je Ivanovićeva napravila odlučujući brejk.

Srpska teniserka je, prema mišljenju Hantuhove koju je snimak jasno demantovao, lopticu pre ključne greške protivnice udarila tek kada se ona drugi put odbila o zemlju.

"Mislila sam da je loptica dva puta udarila u zemlju, ali možda sam pogrešila. Trebalo je da svejedno nastavim da igram", rekla je Hantuhova, ali je ipak navela da je zadovoljna prvim plasmanom u polufinale nekog grend slem turnira.

Hantuhova je drugi set otvorila novim lakim brejkom, a njen niz je prekinut tek u devetom gemu. Ana je imala 40:0, stvorila je dve otvorene prilike da se konačno upiše na semafor, ali je i tada nastavila da igra na ivici poraza. Ipak, posle nekoliko mučnih poena i jedne od sve češćih grešaka Hantuhove rezultat je bio 2:1. Naredni gem je najavio definitivan povratak srpske teniserke u meč, pre svega psihološki. Ivanovićeva je povela sa 40:0 na servis protivnice, prokockala je dve brejk lopte, a onda je na neverovatan način i pomoć mrežice stigla do izjednačenja – 2:2. Peti gem drugog seta je Ana konačno odigrala bez oscilacija, a kada je napravila brejk za 5:3 ona je postala ta koja vodi glavnu reč na terenu. Srpska teniserka je rutinski odservirala za osvajanje drugog seta, a do kraja je igrala sve bolje i bolje.

Teniserke su manje-više sigurno čuvale svoje servise do šestog gema trećeg seta, kada je Hantuhova stigla do brejk lopti. Ipak, maraton od sedam izjednačenja je pripao Ani – 3:3. Meč je definitivno rešen u neverovatnom devetom gemu, kada je Ana stigla do dve brejk lopte. Prvu je propustila neuspešnim napadom na drugi servis, a drugu je iskoristila posle ponavljanja zbog linijskog sudije i čudnog i sumnjivog poena. Usledio je brzi servis gem i iskorišćena prva meč lopta za Anin plasman finale u prvom grend slemu sezone.

JJ bez snage za Mariju

U prvom polufinalnom meču Jelena Janković nije imala snage da se suprotstavi briljantnoj Mariji Šarapovoj i stigne do finala Australijan opena - posle 78 minuta igre poražena je rezultatom 6:3, 6:1. Ruskinja je nastavila da igra u životnoj formi, pogađala je praktično sve što je htela, a apsolutnu kontrolu nad čitavim duelom održavala je i fantastičnom kretnjom po terenu. Na drugoj strani, Jelena je rano napravila nekoliko grešaka, nije uspevala da uđe u ritam, a kada je morala da traži pomoć zbog povrede, sve je bilo gotovo.

Marija Šarapova je prvi gem na susretu iskoristila da ekspresno uđe u ritam i najavi nastavak briljantnih partija na Australijan openu. Posle vođstva od 1:0 bez izgubljenog poena, Ruskinja je uspela i da napravi prvi brejk. Jelena nije imala šanse da ugrozi servis rivalke na startu meča, ali je propustila nekoliko otvorenih prilika da izjednači, uključujući i poklon smeč u mrežicu pri rezultatu 40:40. Kada Šarapova igra agresivno, brzo i nemilosrdno kao večeras, to se jednostavno ne sme.

Nekadašnja igračica broj jedan je ovu zalihu brzo iskoristila i nastavila da svoj posao brutalno odrađuje sve do rezultata 5:0. Problem sa servisom je nadoknađivala preciznim napadima iz forhenda i rutinskim završnicama na mreži, a prednost je konstantno uvećavala neverovatnim riternima i fantastičnom kretnjom po terenu, koji Jeleni nisu ostavljali puno prostora za reakciju.

Konačno, "Džej Džej" se vratila u meč - sačuvala je tri set lopte, osvojila svoj servis za 5:1, a onda je sa nekoliko poena pokazala da je mogla mnogo više u prvom setu. Ipak, bilo je prekasno da se "izvade fleke", pa je posle tri osvojena gema zaredom Jelena morala da se pomiri sa izgubljenim prvim setom posle 42 minuta igre. Jankovićeva je u prvom delu zabeležila samo tri vinera, dok je sa druge strane mreže stiglo čak 20 direktnih poena. Što se servisa tiče, tu su stvari potpuno drugačije. Ipak, JJ nije kapitalizovala 80 odsto ubačenog prvog servisa, kao ni klimavih 46 odsto sa druge strane.

Ni drugi set nije tekao ništa bolje. Šarapova je napravila brejk na samom startu, posle čega je Jankovićeva morala i da zatraži lekarsku pomoć zbog povrede donjeg dela leđa. Brzi tretman nije mnogo pomogao našoj teniserki, koja se sa suzama u očima teško kretala i tako omogućila Ruskinji da još lakše naniže četiri uzastopna gema. Iscrpljena Jelena je do kraja meča uspela da upiše još jedan gem, pokaže publici još po koji viner, a onda je morala da čestita protivnici na apsolutno zasluženoj pobedi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.