Izvor: MozzartSport.com, 21.Jan.2021, 00:15

Alijansa i Pereira - predodređeni za donji dom

Poslednji meč 1. kola šampionata Kolumbije na rasporedu je noćas

U poslednjem susretu prvog kola formata Apertura, kolumbijske Primera A divizije, na stadionu Danijel Vilja Zapata u Barankabermehi, snage će odmeriti Alijansa Petrolera i Deportivo Pereira (01.40). Dve ekipe od kojih i ove sezone kao i prethodne, kada su završile na 15. odnosno 16. mestu, treba očekivati borbu u donjem delu tabele i vrlo verovatno za opstanak u najjačem društvu.

Petrolerosi >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << su jedan od onih mlađih klubova u najjačem rangu kolumbijskog fudbala. Osnovani 1991. godine u Barankabermehi i bili su jedan od timova koji su naredne godine formirali Kategoriju B, kao profesionalnu ligu na drugom nivou takmičenja. Na samom početku, ekipa je pokazivala solidne rezultate, međutim ulaskom u novi milenijum počeli su prvi finansijski problemi kojima su odolevali gotovo čitavu deceniju, kada su 2009. godine došli do same ivice i gašenja institucije.

U formatu apertura 2009. godine, postavili su negativan rekord kolumbijskog fudbala, uspevši da osvoje samo pet bodova, bez ijedne pobede. Klubu je nedostajao sponzor, a tokom sezone trener i pojedini igrači napustili su ekipu. Njihovi poslednji nastupi u najmanju ruku izgledali su sumnjivo, alo su ipak uspeli da završe sezonu do kraja, kao poslednjeplasirana ekipa.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Početkom 2011. godine Alijansa je potpisala ugovor o partnerstvu sa Atletiko Nasionalom, koji im je omogućio pozajmljivanje igrača i trenerskog osoblja, pri čemu je precizirano da će veći deo njihovih prihoda pokriti Petrolerosi. Novi aranžman revitalizovao je klub, koji se 2012. plasirao u finale za promociju u viši rang.

U polufinalnom susretu, sa ukupnim rezultatom 4:1 (3:1, 1:0) eliminisali su Deportivo Rionegro, danas je to Leones FC koji se takmiči u Kategoriji B. U finalu ih je čekala Amerika iz Kalija, kolumbijski velikan koji je tih godina prolazio kroz najteži period u istoriji kluba, pošto se po prvi put našao u nižem rangu. Prvi meč završen je 2:1 u korist Alijanse, dok je drugi, pak, završen minimalnim rezultatom u korist Amerike. Konačan skor je bio 2:2, pa je odluka pala jedanaestercima, gde su Petrolerosi bili uspešniji, kada su prvi put uspeli da ostvare promociju u naviši rang takmičenja.

Od tada se Alijansa nije vraćala na stepenik niže u ligaškom sistemu Kolumbije. Najbolju kampanju klub je imao u sezoni 2015. Klausura. Tokom odigravanja formata Petrolerosi su se povremeno nalazili i na vrhu tabele, a na kraju su završili kao šestoplasirani, sa 33 osvojena boda, što im je omogućilo plasman u plej-of i borbu za šampionsku titulu. Ipak na samom startu, u četvrtfinalu, eliminisani su od strane Independijentea iz Medeljina.

Sa druge strane, Deportivo Pereira je jedan od starijih ekipa u najvišoj kategoriji kolumbijskog fudbala, čiji su učesnici postali u njenom drugom izdanju 1949 godine. Klub je osnovan u istoimenom gradu 1944. godine, iako pored njega, postoje još tri sastava u trećoj ligi iz regije Risaralda, Pereira je jedini profesionalni klub.

Kroz svoju, ne tako kratku istoriju, nije uspeo da ostvari značajnije rezultate. Najuspešnija sezona bila mu je 1974. godine, gde je tim osvoji treće mesto, iza drugoplasiranog Atletiko Nasionala i šampiona Deportiva iz Kalija. U ekipi koja je nastupala tokom 1982. i koja je završila na četvrtoj poziciji, nalazio se čuveni stručnjak Oskar Ektor Kintabani, tada kao golman ekipe sa Ernan Ramirez Viljegas stadiona u Pereiri. U igračkoj karijeri nije imao uspehao kao u trenerskoj, gde je tri puta zaredom osvajao šampionat Kolumbije. Jednom sa Deportivo Pastom u Aperturi 2006. godine, a potom i sa Atletiko Nasionalom 2007. u oba formata.

Posle više od četiri decenije provedene u elitnom rangu takmičenja, krajem 1997. godine, klub je ispao u drugu kategoriju, gde je nastupao naredne tri sezone, kada je 2000. uspeo da se vrati u najjači rang. Vođen trenerom Valterom Aristizabalom koji je preporodio ekipu, Deportivo je 2003. stigao do polufinalne grupe, gde je ipak završio kao drugi iza Juniora, koji je prošao u finale zakazano sa Onse Kaldasom, dok je Pereira gledano u ukupnom plasmanu, završila kao četvrta.

U sezoni 2011. klub je u generalnom plasmanu Aperture i Klausure, posle 36 odigranih kola završio kao poslednji na tabeli sa 32 boda, čime se drugi put u istoriji spustio u niži rang. U drugom formatu Kategorije B 2012. godine, zvanom Finalizasion, Aurirohosi završili su kao prvoplasirani, sa ukupno 43 osvojena boda od mogućih 54 u opticaju, što ih je učinilo prvim klubom koji je to postigao.

Ipak Deportivo je propustio šansu da se vrati u elitu, nakon što je eliminisan u četvrtfinalu od Deportivo Rionegra, iste sezone kada je Alijansa izborila promociju u prvu ligu. Tek sedam godina kasnije uspeli su da se vrate među odabrano društvo kolumbijskog fudbala, pošto su u finalu posle boljeg izvođenja jedanaesteraca savladali Deportivo Kurtulu.

Za Pereiru će noćašnji susret da bude prvi u 2021. godini, dok je Alijansa već odigrala duel u Kupu Kolumbije, gde je sa 2:0 eliminisana u četvrtfinalu od drugoligaške ekipe Deportes Kindija. Petrolerosi su na poslednjih 15 odigranih susreta u svim takmičenjima doživeli čak 10 poraza. Poslednju pobedu u ligaškom delu ostvarili su još 30. oktobra prošle godine, protiv Atletiko Bukaramange. U osmini finala Kupa, eliminisali su Miljonarios posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, iako ih je tim iz Bogote, samo četiri dana ranije u ligi savladao sa 6:1.

Deportivo Pereira je formu podigao tek u završnici proteklog prvenstva kada je na poslednjih pet susreta ostvario tri pobede, i jedan remi, čime je izašao iz opasne zone i završio kao 16. u generalnom plasmanu sa 18 osvojenih bodova, i samo jednu poziciju niže od Alijanse.

KOLUMBIJA 1, APERTURA - 1. KOLO

Subota

Miljonarios - Envigado 1:0 (1:0)

Nedelja

Junior - Independijente Medeljin 1:0 (1:0)

Deportivo Pasto - La Ekidad 2:2 (2:0)

Ponedeljak

Atletiko Nasional - Independijente Santa Fe 2:0 (1:0)

Deportivo Kali - Jaguares 1:0 (0:0)

Deportes Tolima - Onse Kaldas 1:1 (0:0)

Sreda

Atletiko Bukaramanga - Bojaka Čiko 2:0 (1:0)

Četvrtak

01.40: (2,20) Alijansa Petrolera (3,05) Deportivo Pereira (3,35)

Odloženo

Bojaka - Amerika Kali

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.