Alfa predator

Izvor: B92, 16.Jul.2019, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alfa predator

Predator ili grabljivac je životinja koja lovi plen i jede druge životinje. Apeks predator ili alfa predator je ona koja nije žrtva drugih predatora.

U svetu tenisa, alfa predator, onaj koji je na vrhu "lanca ishrane" je Novak Đoković, konstatuje kolumnista Njujorkera Luiza Tomas.

"Došao je u finale Vimbldona protiv Rodžera Federera kao branilac titule. Osvojio je tri od poslednja četiri Grend slema. On je broj 1 na svetu. Razlika između njega i drugoplasiranog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rafaela Nadala je slična razlici između Španca i osmoplasiranog igrača sveta Kevina Andersona. Došao je da osvoji 16. Grend slem, koji bi ga doveo na dve titule od Nadala, drugog u istoriji, a samo četiri iza Federera, koji je pet godina stariji. Ne računajući jednogodišnji pad, koji je okončao osvajanjem Vimbldona prošle godine, on je najdominantniji teniser u poslednjoj deceniji.

Pročitajte još Đoković: Meč za vek vekova, bilo je zadovoljstvo deliti teren sa legendom

Međutim, na putu do finala retko ko je pričao o Đokoviću. Usred "Koko Gof" manije, oduševljenja miks-dublom Serene Vilijams i Endija Marija, brojnih razočaranja mladih tenisera i polufinala između Nadala i Federera, revanša finala iz 2008, za koji mnogi smatraju da je najbolji meč svih vremena.

Ali ovo nije nova priča. Tokom većeg dela njegove karijere Đoković je bio potcenjen, smatran je uljezom. Mnogo je razloga za to, ali kada je u nedelju pobedio Federera 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3), još jednom je pokazao koliko mu odgovara uloga "spojlera" i opet pokrenuo pitanje o tome šta znači najbolji svih vremena. Na kraju krajeva, Federer je tokom većeg dela meča izgledao kao bolji igrač, ali to na kraju ništa nije značilo.

Federer je veći deo meča igrao kao najbolji teniser na svetu, bio je bliži pobedi nego porazu. Imao je dve meč lopte na svoj servis u petom setu, osvojio je četiri gema više od Đokovića. Imao je 40 vinera više, više asova, bolji procenat prvog servisa, bolji procenat osvojenih poena na drugi servis. Napravio je sedam brejkova, u odnosu na tri Đokovićeva.

Pročitajte još Federer govorio o G.O.A.T. trci i "jednom udarcu" koji ga je koštao

Često je izgledalo da Federer kontroliše poene sjajnim servisom, kretao se graciozno, rizik mu se isplaćivao, posebno na mrežu, ali u ključnim trenucima, posebno u taj-brejku donosio je upitne odluke i izgledao nesigurno. Na kraju je izgledalo da je bio ukočen tokom meč poena. Đoković nije uvek izgledao najbolje, ali je bio previše fleksibilan da bi se slomio.

Đoković se često smatra "alfa predatorom". Već dugo je na vrhu teniskog lanca ishrane, najbolji među najboljima koje je ovaj sport ikad video. To znači da je jedini igrač koji može da ga pobedi on sam. U nedelju nije mnogo značilo koliko je sjajan Federer. Ako ne možeš da budeš pobeđen, onda ćeš da pobediš", ističe Tomas.

Pročitajte još I Hrvati tako misle – Đoković je G.O.A.T.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.