Izvor: RTS, 10.Jul.2020, 18:05

Alberto Kontador opet obara rekorde

Proslavljeni španski biciklista Alberto Kontador, koji se iz trka povukao 2017. godine, ponovo se vratio na stazu ali ne trkačku i upisao se u istoriju. Kontador je, vozeći na posebnoj stazi, postavio novi "Everesting" rekord sa vremenom od sedam sati, 27 minuta i 20 sekundi.
Alberto Kontador je oborio dosadašnji rekord Lahlana Mortona za nešto više od dva minuta, a radi se o izazovu u kome biciklisti voze u uskovima koji su identični kao da se votočkašima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << penju na Mont Everest, pa odatle i naziv discipline "Everesting".

Nadmorska visina najvećeg planinskog vrha na svetu Mont Everesta je 8.848, a kako je nemoguće do tih visina doći na biciklu, trkači takmičari su odlučili da kopirajući tamošnje visinske uslove na drugim terenima, postave sebi uslove kao na usponu.
Alberto Kontador je to učinio vozeći po brdu Sila del Rej u Kastilji i Leonu u Španiji gde je završni uspon od jednog kolometra pod nagibom od oko 13 odsto. Da bi dostigao nadmorsku visinu, Kontador je morao da odvozi 78 krugova i na kraju je došao do cifre od 8.925 metara, odnosno odvozio je ukupno 139,35 kilometra (uključen i spust sa brda).
Kontador je vozio "gore-dole", pravio je takozvane krugove, i odvozio je ukupno 78 kako bi bio siguran da će dostići nadmorsku visinu Mont Everesta i postigao vreme od sedam sati, 27 minuta i 20 sekundi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.