Ako dam gol u derbiju skinuću se go i otrčati na sever!

Izvor: MozzartSport.com, 09.Sep.2015, 19:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ako dam gol u derbiju skinuću se go i otrčati na sever!

"Otkako mi je ćale kupio prvi dres i kada sam shvatio šta je Zvezda, skapirao sam to tako. Za rođendan, šta zamisliš kada te otac odgaji kao zvezdaša i fudbalera? Pa da daš gol Partizanu! Nisam sigurno zamišljao da mi kupi motor", ispričao je između ostalog Mihajlo Ristić našem izveštaču iz Slovenije Milanu Zdravkoviću

„Znaš priču o dve kutijice? Belu otvori kada ti je najlepše u životu, a crnu kad ti je najteže. I znaš šta piše u obe? Proći će... Tom >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << porukom se vodim svaki put kada se pokrene priča o tom Mundijalitu na kome nisam bio letos“, ispričao mi je 19-godišnji dečak ovde u Sloveniji.

Priznajem, nisam očekivao da ću od tinejdžera usred Slovenije naučiti kako može da se preboli jedna propuštena životna šansa, kao što je titula prvaka sveta.

„Sve će to proći. Na kraju krajeva, kod nas se uspesi vrlo brzo zaborave...“, teši se Ristić dok za MOZZART Sport priča o slavi koja je samo prohujala pored njega.

Nije mu lako kada se sa ove distance priseća tih dana, problema da povredama i odsustva sa najvećeg uspeha srpskog fudbala u poslednjih 20 godina.

„To mi je boljka... Ne smem o tome da pričam. Neke stvari nikada ne prebolite, samo preživite. Kako to sebi da oprostim? Kada skontaš, mogao si da budeš svetski prvak, da živiš kao svetski prvak, da umreš kao svetski prvak, to ne može niko sada da ti uzme. Svi koji su bili tamo, i da nisu igrali, ali oni su svetski šampioni. Ko će njima to da oduzme? Ili ko će da ih pita koliko su igrali? Mogu da kažu ja sam svetski prvak. Ne mogu da pričam o tome, nije mi dobro, iznerviram se. Oni igraju polufinale protiv Malija, a mi ovde protiv Slovengradeca!? Oni igraju finale protiv Brazila, a ja ovde igram sa Krkom. Gledam ujutru, oni osvojili svetsko, a ja igram protiv Krke. Hej, pa šta da radiš nego da se jedeš i dan danas“, iskreno će Ristić.

Taj detalj oterao ga je u svojevrsnu ilegalu. Nema ga više tako često u medijima, a zašto, probao je da nam objasni.

„Najmanje pričaju oni koji imaju šta da kažu... Iskreno, ne volim da razgovaram sa medijima jer smatram da i nije bitno šta ćeš da kažeš, nego u kakvoj si poziciji trenutno da uopšte pričas o svemu”.

Ipak, dobre partije u protekla dva meča na poziciji levog beka, vratile su ga u život. Ali, ne sviđa mu se ta pozicija i ne krije da bi voleo da igra nešto ofanzivinije.

„Kakav bi levi bek bio Kristijano Ronaldo? Najbolji na svetu. Ali je šteta... Svako ko je pametan izvući će pouku iz ovoga, shvatiće šta želim da kažem i gde želim da igram. Ali, ako se desi da se povredi Kahriman, da nema ko da stane na gol, evo ja ću prvi. Meni to nije teško. Igraću šta god treba, za dobar rezultat, za klub. Ali, moja primarna pozicija je u veznom redu, iza špiceva“, podseća nas popularni Rile.

Zanimljivo je kako on, lično, gleda na poziciju na kojoj ga forsira trener Božović.

„Po meni, laka je pozicija za igranje u ovoj ligi. Možda zvuči malo prepotentno, ali mi nije problem. Dosta vremena na levom beku se stoji, a ja imam snage za duele. Malo mi je taktički teško da pohvatam liniju i pomeranja, ulaske iza leđa, ali će to doći vremenom. Da sam čitav život igrao levog beka ne bi mi bio problem, ali ovako, još treba da se priviknem“.

Zvezdin fudbaler kaže da ga ne opterećuje što je trenutno pozicija u defanzivi jedina na kojoj može da nastupi u prvom timu.

„Dajem sve od sebe, skontao sam da dobro odigram levog beka, ali ne znam da li je to dobro ili loše. Najvažnije je da Zvezda pobeđuje, a svakako da verujem u svoje kvalitete i da znam da će sve doći na svoje mesto. Mislim da ću, ipak, u karijeri da se ostvarim kao vezni igrač i da mogu više da doguram kao ofanzivni igrač“.

Naravno, nema nameru Mihailo da se žali, niti to želi, ali mu se ne dopada što ga mnogi u klubu vide kao beka, radije nego kao vezistu.

„Direktor Terzić mi je rekao mi je da prebacim glavu na tu poziciju, ali ja to ne mogu. Ne mogu i ne želim da se pomirim sa tim. Ne vidim sebe na toj poziciji, to mi je samo alternativa. Ali, kod nas kada dobro odigraš na nekoj poziciji, pa ti si to. Sada veznog da odgiram top, biće ma kakav bek, ti si vezni za Barselonu. Umesto da ti bude plus to što možeš da igraš dobro na više pozicija, ti si osuđen na ono gde te drugi odrede. To je kvalitet više, ali kod nas te sputava“, smatra Ristić.

Približava nam se 149. večiti derbi, koji je na programu u subotu na Marakani. Ristić je odigrao već dva, koja, kako kaže nisu bila ni za šta. I zaista, dečko je brutalno bio iskren.

„Prošle sezone nam je u drugom delu prvenstva trebala pobeda da ih stignemo i oni nas 'ubiju' u prvom poluvremenu, nismo centar prešli. Bilo je 0:0, ali prvo poluvreme nismo prešli pola, bili su agresivniji kao da je njima bila potrebna pobeda, a ne nama. Prvi derbi u Humskoj odigrali smo Bosančić i ja nekih 60 minuta, pre nego što smo zamenjeni. U drugom derbiju sam ušao poslednjih pola sata i nisam loptu pipnuo. Smorio sam se, realno. Kada sam ušao u igru, niti je bilo fudbala niti ičega, kriminalna utakmica za gledanje“.

Na našu konstataciju da su takvi večiti derbiji već nekoliko godina, stiže nam još jedna zanimljiva reakcija:

„To je dosadno i nikako nije dobro za srpski fudbal. Ne vidim šta je dobro u tome ako svi čekaju derbi i mi odigramo 0:0. Milioni ljudi, kada vide rezultat 0:0 ili 1:0, rećiće – šta vi to radite tamo na terenu".

Pitali smo ga i hoće li igrati u subotu?

„Ne znam. Iskreno da ti kažem, zavisi od toga da li Ibanjez može. Ako Lučo može, onda me čeka klupa, a ako ne može, onda ću ja biti na levom beku. To je za sada neki plan“.

A možete li obojica po levoj strani?

„To je pitanje za trenera“.

Šta bi prvo uradio kada bi dao gol na derbiju?

„Skunuo bih se go i tako trčao do Severa. To je ono o čemu sanjaš čitav život. Otkako mi je ćale kupio prvi dres i kada sam shvatio šta je Zvezda, skapirao sam to tako. Za rođendan, šta zamisliš kada te otac odgaji kao zvezdaša i fudbalera? Pa da daš gol Partizanu! Nisam sigurno zamišljao da mi kupi motor..."

Riletova prognoza za derbi je pobeda, bilo kojim rezultatom.

„Svaka pobeda na Marakani nama je tri boda. Time se povećava bodovna razlika, ako ih dobijemo idemo na osam bodova prednosti, a oni moraju da dobiju i tu zaostalu sa Radom. Oni su u težem položaju, imaju i Evropu, jak ritam, težak raspored“, zaključuje Mihailo Ristić.

PIŠE: Milan Zdravković

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.