Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2020, 21:47

"Akcija Dunavskih vodiča" u Bačkom Monoštoru

Akcija Dunavskih vodiča u Bačkom Monoštoru

Udruženje građana za razvoj eko-ruralnog turizma "Podunav" Bački Monoštor učestvuje u projektu " Danube Guides Action “ (Akcija Dunavskih vodiča).

U saradnji sa još četiri partnera, iz Nemačke, Bugarske, Rumunije i Slovenije, kroz ovaj projekat unapređuje se rad na edukaciji o životnoj sredini i zaštiti prirode.

Osim Dunavskih vodiča iz Srbije, UG „Podunav“ će realizovati aktivnosti i sa Dunavskim vodičima iz Republike Hrvatske.

Vodeći >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << partner u projektu je Dunavska kancelarija iz Ulma, koja će biti angažovana na koordinaciji rada sa projektnim partnerima i obučenim Dunavskim vodičima.

Projekat finansira Ministarstva države Baden-Virtemberg, a realizacija je počela 23. novembra 2020. godine sastankom projektnih partnera. Projekat će trajati dve godine, ukupna vrednost je 125.816 evra, a iznos finansiranja 94.362 evra.

Akcija Dunavskih vodiča usredsređena je na dalje obrazovanje i profesionalizaciju 93 Dunavska vodiča, koji su bili obučeni u sklopu projekta Interreg B , Dunavski transnacionalni program, projekat LENA (2017-2019).

Dunavski vodiči su udruženje partnera iz šest evropskih zemalja kao i turističkih vodiča koje je osnovano sa ciljem zaštite i promocije prirodne baštine i kulturnog blaga duž Dunava i očuvanja životne sredine. Na osnovu sličnih kriterijuma, dunavski vodiči iz Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Rumunije kroz aktivnosti projekta edukovani su da prate opšti pristup održivog razvoja.

Dunavski vodiči su posebni vodiči za kulturni i eko turizam dunavskog regiona, sa ciljem prenošenja i očuvanja vrednog prirodnog i kulturnog nasleđa Podunavlja, kroz inovativne programe i ponude za različite ciljne grupe (turisti, učenici, lokalno stanovništvo, deca, osobe sa invaliditetom itd.).

Projekat doprinosi zaštiti životne sredine i podizanju svesti o ekološkom i značaju Podunavlja. Tokom njegovog trajanja , biće realizovani treninzi intenzifikacije za dunavske vodiče i sastanci sa predstavnicima turističkog sektora, kako bi obučeni vodiči bili što više uključeni u stvarni razvoj i realizaciju ponude.

Deo projekta je saradnje između projektnih partnera u oblasti obrazovanja o životnoj sredini kako bi u budućnosti bila izgrađena (regionalna i transnacionalna) mreža Dunavskih vodiča, koja će služiti kao održiva osnova za brend Dunavski vodiči u Podunavlju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.