Afrika na nogama

Izvor: RTS, 20.Jan.2012, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afrika na nogama

Sve je spremno za početak Kupa Afričkih nacija. Ove godine, domaćini su Gabon i Ekvatorijalna Gvineja, a glavni favoriti za osvajanje trofeja Obala Slonovače, Gana i Senegal. Goran Stevanović predvodi "crne zvezde".

U subotu počinje Afrički Kup nacija. Gabon i Ekvatorijalna Gvineja biće domaćini najboljim ekipama sa Crnog kontintinenta. "Najboljim" ekipama, među kojima neće biti Egipta, Kameruna, Nigerije, Južne Afrike, Alžira...

Ipak, to ne znači da šampionat >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neće biti kvalitetan. I pored izostanka trostrukog uzastopnog šampiona, ekipe Egipta, tri reprezentacije se izdvajaju kao glavni favoriti za osvajanje titule kontinentalnog šampiona.

Obala Slonovače ima sjajan sastav. Didije Drogba i ove godine će predvoditi "slonove" u pohodu na titulu prvaka Afrike. Tu su i braća Ture, Žervinjo, Dumbija, ali stručnjaci smatraju da je najveći minus Obale Slonovače domaći selektor Fransoa Zahui.

Ganu će sa klupe voditi Goran Stevanović, koji će pokušati da zaseni svog predhodnika Ratomira Dujkovića.

Igrački kadar je sličan kao i na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi, ali u timu neće biti Kevina Princa Boatenga, koji je odlučio da završi reprezentativnu karijeru. Ipak, imena poput Asamoe Đana, Muntarija, braće Aju, daju dovoljno povoda "crnim zvezdama" da mogu do najvišeg plasmana u Gabonu i Ekvatorijalnoj Gvineji.

Senegal je treći favorit šampionata, najviše zahvaljujući ubitačnom napadačkom triju Papis Sise - Demba Ba - Musa Sou. Igrači koji su ove sezone u senzacionalnoj formi i žele da pomognu Senegalu da prvi put osvoji prvenstvo Afrike.

Grupa A: Ekvatorijalna Gvineja, Libija, Senegal, Zambija.

Grupa B: Obala Slonovače, Sudan, Burkina Faso, Angola.

Grupa C: Gabon, Niger, Maroko, Tunis.

Grupa D: Gana, Bocvana, Mali, Gvineja.

Prva faza traje od 21. januara do 1. februara, dalje idu po dve prvoplasirane ekipe. Četvrtfinalne utakmice na programu su 4. i 5. februara, polufinala 8, a finale 12. februara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.