Advokat Mamića: Nema osnova za izručenje Hrvatskoj

Izvor: Sportske.net, 14.Jun.2018, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Advokat Mamića: "Nema osnova za izručenje Hrvatskoj"

Advokat bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, koji je danas uhapšen u Medjugorju, rekao je da nema osnova za izručenje njegovog klijenta Hrvatskoj.

Navodeći da odbrana još nema informaciju po kojim inkriminacijama je Mamić uhapšen, advokat Zdravko Rajić je pojasnio da će tokom dana biti održano sudsko ročište na Sudu BiH o zahtevu Hrvatske za izručenjem nekadašnjeg čelnika Dinama.

"Ako se radi o predmetu koji je nedavno presuđen u Hrvatskoj, smatramo >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportske.net << da nema osnova da se prihvati molba Hrvatske vezano za izručenje, s obzirom na odredbe Sporazuma za pružanje međunarodne pravne pomoći", rekao je Rajić za Hinu.

On je istakao da se odredbe tog sporazuma ne mogu retroaktivno primenjivati.

"S obzirom da se ugovor o međunarodnoj pravnoj pomoći ne može retroaktivno primenjivati očekujemo povoljan ishod", dodao je advokat.

Iz Suda BiH su agenciji Hina naveli da ročište još nije zakazano. Najavili su da će javnost o ishodu tog sudskog ročišta biti informisana putem saopštenja.

Pripadnici državne policijske agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine uhapsili su danas u Međugorju savetnika fudbalskog kluba Dinamo Zdravka Mamića. Bivši čelnik Dinama uhapšen je po medjunarodnoj poternici koju je za njim raspisala Hrvatska.

Po proceduri, za Mamića će Sud BiH utvrditi poseduje li bosanskohercegovačko državljanstvo, nakon čega će se on izjasniti protivi li se izručenju Hrvatskoj.

Mamić je u nekoliko javnih istupa rekao da ne želi da ide u zatvor u Hrvatskoj.

Mamić ima dvojno državljanstvo, a po ustavnim odredbama BiH, vlasti te zemlje ne izručuju svoje državljane.

Zdravko Mamić je prošle nedelje zajedno s još trojicom osoba proglašen krivim i nepravosnažno je osudjen na šest godina i šest meseci zatvora zbog toga što je oštetio Dinamo i hrvatski budžet.

Mamić se dan pre izricanja presude sklonio u BiH, u Medjugorje.

Županijski sud u Osijeku je nakon toga izdao nalog Policijskoj upravi osječko-baranjskoj da raspiše domaću i medjunarodnu poternicu za Zdravkom Mamićem. Za područje Evropske unije izdat je evropski nalog za hapšenje.

Nastavak na Sportske.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportske.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportske.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.