ANKETA: Jaja Ajev Drogba Ba Song?

Izvor: Mondo, 23.Nov.2012, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ANKETA: Jaja Ajev Drogba Ba Song?

Imenovani su finalisti u izboru za afričkog fudbalera godine 2012. Za koga biste vi glasali?

Ko će poneti titulu najboljeg fudbalera Afrike za 2012. godinu?

U najuži izbor uvršeni su ubitačni napadač Njukasla Demba Ba (Senegal), vezista Mančester sitija i "branilac titule Jaja Ture (Obala Slonovače), kultni centarfor u potrazi za poslednjom velikom zaradom u Kini, as Šangaj Šenhua dvostruki laureat iz doba u Čelsiju Didije Drogba (Obala Slonovače), univerzalac >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << iz Barselone Aleks Song (Kamerun) i sin slavnog Abedija Pelea, koji je i sam pobedio u ovom izboru, mladi napadač Olimpika iz Marseja Andre Ajev (Gana.

Prilično "jaka" konkurencija, koju je sastavila Afrička fudbalska konfederacija (AFC), a pobednik će biti poznat 20. decembra.

Za najboljeg fudbalera koji nastupa na afričkom kontinentu nominovani su Mohamed Abutrika iz egipatskog Al Ahlija i dvojica reprezentativaca Zambije, Rejnford Kalaba i Stopila Sunzu.

Najviše puta, za najboljeg igrača Afrike biran je Samuel Eto (Kamerun), koji ima četiri titule, dva druga i dva treća mesta, slavni Liberijac Žorž Vea tri puta je bio pobednik ovog glasanja, a četiri puta drugi, pomenuti Abedi Pele tri puta je bio "šampion", dok je Drogba dva puta imao najviše glasova, dva puta bio drugi i tri puta treći.

Više od jedne titule ima i takođe slavni Kamerunac Rože Mila (2), njegov zemljak Tomas N'Kono, Nigerijac Nvankvo Kanu i Senegalac El Hađi Dijuf.

Kamerunci su osvojili čak 12 prvih, sedam drugih i osam trećih mesta, a slede Ganijci (5-9-5), Nigerijci (5-5-9), Marokanci (4-1-0), fudbaleri Obale Slonovače (3-5-5), Liberijci (3-4-5), itd. Zanimljivo, Egipat je ubedljivo najtrofejnija nacija kada su titule na Afričkom kupu u pitanju, ali je samo jednom Egipćanin bio izabran za najboljeg igrača Crnog kontinenta (Mahmud Al Hatib, 1983).

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images, Beta/AP)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.