ALPSKO SKIJANJE: Počinje SP u Šladmingu, Srbija sa osam takmičara

Izvor: Sportski Žurnal, 05.Feb.2013, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ALPSKO SKIJANJE: Počinje SP u Šladmingu, Srbija sa osam takmičara

Ukoliko neki Svetski šampionat u alpskom skijanju ima šansu da ostane u nezaboravnoj uspomeni ljubiteljima belih staza, onda je to svakako ovaj u Šladmingu, koji počinje u utorak (11,00) trkom superveleslaloma u ženskoj konkurenciji.
Atmosfera, koja će vladati na svakoj trci, žestoka konkurencija i činjenica da se prvenstvo održava u gradiću, koji se smatra alpskom „Mekom” garantuju uzbuđenja u narednih trinaest dana, koliko će trajati 42. SP.
Reprezentacija Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << će imati rekordnih osam takmičara (petorica muškaraca i tri devojke), ali i tri trenera. Na snežni Mundijal naša selekcija stiže 12. februara.
Potvrdio nam je to Milan Božić, generalni sekretar SSS, koji je izdiktirao spisak reprezentativaca.
U muškoj konkurenciji boje Srbije braniće Marko Vukićević (20), Andrija Vuković (19), Strahinja Stanišić (17), Marko Stevović (17) i Mladen Pešić (18).
Nemamo takmičara u finalnoj trci, što znači da će za tako nešto morati da prođu kvalifikacije. U veleslalomu će voziti Vukićević, Vuković, Stevović i Stanišić, a u slalomu Vukićević, Vuković i Pešić. Strahinja Stanišić i Marko Stevović iz Šladminga otputovaće na zimski EJOF u rumunski Brašov – objasnio je Božić i dodao da će Viktor Raković, još jedan mladi srpski skijaš, tokom prvenstva boraviti u kampu austrijske Federacije.
Najviše se očekuje od Nevene Ignjatović.
Ne opterećujemo nikoga rezultatima, ali je logično da se od Nevene očekuje najviše. Ona, ali i 18godišnje Viktorija Tomić i Maša Janković voziće veleslalom i slalom.
Naše bliže i dalje komšije verovatno će brojati medalje. Hrvati očekuju bar dve od Ivice Kostelića (superkombinacija i slalom), a Slovenci se bude sa Tinom Maze u mislima. Neki joj čak proriču istorijsku sudbinu, pet medalja u pet pojedinačnih disciplina, što je u modernom skijanju pošlo za rukom samo Norvežaninu Lase Kjusu, u Vejlu 1999.
Favorita za odličja je baš mnogo! Kod muškaraca se očekuje deoba zlatnih medalja između Austrijanca Marsela Hiršera (slalom i veleslalom) i Norvežanina Aksela Lunda Svindala (superdži i spust). Pitaju se tu, naravno, i mnogi drugi sjajni skijaši.
Spomenućemo samo Nojrojtera, Mirera, Mata, Racolija, Grosa, Melga, Ligetija, Panturoa, Dopfera (tehničke discipline), pa i oporavljenog Granža, ili Marsalju, Matijasa Majera, Teoa, Hela, Jansruda, Rajhelta, Geja, Parisa, Inerhofera… u brzim disciplinama. Kandidata „mali milion”, a u kompletu na svakoj trci samo tri medalje!
Kod žena, svi će napadati Tinu Maze, koja bi verovatno bila zadovoljna sa dve medalje, iako je favoritkinja za svih pet! Istini za volju, greh bi bio da Maze nakon takve dominacije u Svetskom kupu, ne ulepša sezonu sa par medalja u Šladmingu. Konkurencija je žestoka, Lindzi Von željna osvete merka tri medalje, baš kao i Marija Hefl Riš, najbliži Tinin pratilac u Svetskom kupu.
Austrija se raduje povratku Marliz Šild, koja će sigurno podići samopouzdanje Cetelovoj i Feningerovoj.
Neko će iznenaditi, u to ne treba sumnjati. A ko, saznaćete u naredne dve nedelje, ako budete uz najveći zimski događaj u 2013. godini, 42. Svetsko prvenstvo u alpskim disciplinama.

RASPORED
5. februar: 11.00 superveleslalom (ž)
6. februar: 11.00 superveleslalom (m)
8. februar: 10.00 super kombinacija prva vožnja (ž), 14.00 druga vožnja
9. februar: 11.00 spust (m)
10. februar: 11.00 spust (ž)
11. februar: 12.00 super kombinacija prva vožnja (m), 18.15 druga vožnja
12. februar: 17.00 ekipno takmičenje
14 februar: 10.00 veleslalom prva vožnja (ž), 13:30 druga vožnja
15. februar: 10:00 veleslalom prva vožnja (m), 13:30 druga vožnja
16. februar: 10:00 slalom prva vožnja (ž), 13:30 druga vožnja
17. februar: 10:00 slalom prva vožnja (m), 13:30 druga vožnja





Nastavak na Sportski Žurnal...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.