AFC Sever  da li je moguće zaustaviti Lamara?

Izvor: B92, 03.Sep.2020, 11:59

AFC Sever " da li je moguće zaustaviti Lamara?

Pred start nove sezone u diviziji Sever AFC konferencije postavlja se samo jedno pitanje – da li iko može da zaustavi Lamara Džeksona.

Pre godinu dana predvođeni svojim sjajnim kvorterbekom Baltimor Rejvensi su bili nedodirljivi na Severu AFC.

Osvojili su diviziju na dominantan način sa 14 pobeda u 16 utakmica, čak šest više od najvećeg rivala Pitsburg Stilersa.

Iako se u prethodnih pola godine promenilo mnogo toga u redovima rivala, koji će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sigurno konkurentniji, ipak je teško očekivati da mogu da ugroze prvo mesto Rejvensa.

Ipak, Baltimoru će biti mnogo teže protiv Stilersa i Brauna nego prošle jeseni, a opasniji će biti i Bengalsi, pa iz sadašnje perspektive novih 14-2 deluje previše.

Prognoza 12-4

Kada vas predvodi jedini čovek koji je iz Toma Brejdija jednoglasno proglašen za najkorisnijeg igrača lige, jasno je da jedina tema u vezi sa vašom sezonom – Superboul.

Mnogi su ga očekivali još prošle sezone nakon brutalne serije od 12 uzastopnih pobeda, ali su Lamara Džeksona ipak uspeli da obuzdaju Tenesi Tajtensi.

Džekson je bio spektakularan prošle sezone – rekorder lige sa 36 tačdaun pasova i rekorder NFL kao kvorterbek sa najviše istrčanih jardi u sezoni, 1.206.

Mnogi veruju da će to teško ponoviti u predstojećoj sezoni, ali i prethodne je "gazio" rivale iako su protivničke odbrane bile svesne šta mogu da očekuju od njega.

Brzina, eksplozivnost i vizija su omogućili Lamaru da bude gotovo nezaustavljiv kada se zatrči, ali ono što posebno plaši rivale je i njegov napredak u igri pasom u odnosu na ruki sezonu.

Postao je znatno precizniji kada traži svoje hvatače i što je za napad Grega Romana još bitnije pokazao je mnogo veće strpljenje u "džepu".

Sada je ispred njega novi cilj – prva pobeda u plej-ofu, a Rejvensi su se postarali da mu malo olakšaju posao i rasterete ga u tom nastojanju.

Stigao je par-rašer Kalais Kembel iz Džeksonvila, kao i ranin-bek Džej-Kej Dobins kao pik druge runde drafta.

U pitanju je momak koji je prošle sezone na čuvenom Ohajo Stejtu istrčao 1.829 jardi i 20 tačdauna.

Osim toga, očekuje se značajan napredak i risivera Markiza Brauna u njegovoj drugoj NFL sezoni, koji bi lako mogao da postane Lamarova glavna meta kroz vazduh.

Izuzetno je teško povezati nekoliko sezona na taktici koja se zasniva na izgradnji tima na napadu, videćemo da li će Rejvensi izbeći scenario Los Anđeles Remsa i strmoglaviti se sa vrha.

Prognoza 9-7

Vraća se "tata", vraćaju se i ambicije Stilersa. Ben Rotlisberge će opet predvoditi "čelične", a to znači da će opet da "pršti" na terenu.

Nakon što je 2018. predvodio ligu sa 5.129 jardi i 34 tačdauna, svi su očekivali napad Stilersa na Superboul u 2019, ali je sezona otpisana već u drugoj nedelji zbog povrede.

Sada se Big Ben vraća, što je muzika za uši sjajnog risivera Džudžua Smita, koji je izostankom Rotlisbergera prošle sezone značajno stagnirao u odnosu na prethodne dve.

Pitsburg je tokom leta pojačao Rotlisbergeru podršku u napadu dovođenjem tajt-enda Erika Ebrona, pro-boul igrača iz 2018. kada je u dresu Indijanapolisa uhvatio 13 tačdauna.

Međutim, prethodno je pao na samo tri nakon što je zbog povrede sezonu, a potom i karijeru završio Endru Lak.

Stilersi imaju i neke adute iz senke, poput rukija risivera Čejsa Klejpula, koji se istakao letnjeg kampa.

Stigao je sa Notr Dejma gde je prošle sezone skupio 1.037 jardi i 13 tačdauna iz 66 hvatanja, a Stilersima je upravo nedostajao hvatač sposoban za 1.000+ jardi.

Pitsburg je naravno doveo i iskusna pojačanja poput garda Stefena Viznevskog i ful-beka Dereka Vata.

Iako je prošlosezonskih 8-8 bilo razočaravajuće, navijače Stilersa hrabre ne samo povratak Big Bena već i forma tima s kraja sezone i šest pobeda u poslednjih deset mečeva.

Međutim, da li će sve ovo biti dovoljno da se ugroze Lamarovi Rejvensi? I da li bi u prvom planu trebalo da bude rekorganizacija i naslednik Big Bena s obzirom da mu je 38 godina?

Prognoza 9-7

Ni od Braunsa se ne očekuje neko posebno čudo, ali bi trebalo da budu nešto konkurentniji, bar u svojoj diviziji.

Njihov glavni adut u novoj sezoni je trener Kevin Stefanski, koji je stigao sa pozicije ofanzivnog koordinatora Minesota Vajkingsa, pa je jasno da je više napadački orijentisan.

Njegov dolazak u prvi plan gura raninbeka Nika Čuba, koji će biti predvodnik odbrane Braunsa u novoj sezoni.

Prethodne je bio drugi u ligi po broju istrčanih jardi sa 1.494, iza sjajnog "titana" Henrija, uz osam tačdauna.

S obzirom na to kako je Stefanski uticao na napredak Dalvina Kuka u Vajkinzima prošle sezone, Čub može da bude samo još bolji.

Posebno ukoliko dobije i adekvatnu podršku saigrača, pre svih svog kvorterbeka Bejkera Mejfilda koji bi ga boljom formom umnogome rasteretio konstantnog pritiska nošenja napada.

Braunsi su proteklog leta najviše radili upravo na tome, pa su sa Alabame draftovali ofanzivnog tekla Džedrika Vilisa kao desetog pika.

On neće biti jedino pojačanje za zaštitu Mejfilda, jer je iz Tenesija stigao i tekl Džek Konklin, a kao dodatna opcija za dodavanja stigao mu je tajt-end Ostin Huper.

Njegovim dolaskom bi posebno trebalo da profitira Odel Bekam, kojem će se značajno "otvoriti" prostor na terenu i skinuti poseban fokus protivničkog "sekundarija".

Nema sumnje da Braunsi imaju kadrove sposobne da izbore plej-of, kao što je dominantni defanzivac Džarvis Lendri, pa je sigurno da u Klivlendu sa nestrpljenjem očekuju novu sezonu u kojoj će biti dostojan izazivač bar Pitsburgu u borbi za drugo mesto u diviziji i potencijalno vajld-kard mesto.

Prognoza 4-12

Iako su prošle sezone ostvarili samo dve pobede, sada će na Bengalse biti usmerena najveća pažnja pored Rejvensa.

Razlog je jednostavan, doveli su najveću NCAA zvezdu kvorterbeka Džoa Buroa kao prvog pika na draftu.

S obzirom da je Endi Dalton otišao u Dalas Kaubojse, jasno je da će Burou dobiti šansu kao startni QB već na premijeri sezone.

Nakon jedne od najimpresivnijih koledž sezona u poslednjih nekoliko godina u NCAA, očekivanja od ponosa LSU univerziteta su ogromna.

Ne samo da je Burou novo zaštitno lice Bengalsa, već u Sinsinatiju veruju da sa njim počinje nova, uspešna era nakon četvorogodišnjeg izostanka iz plej-ofa.

Naravno, neće poneti sav teret na svojim leđima, imaće više nego adekvatnu podršku pre svega u vidu veterana hvatača Ej-Džeja Grina, te sjajnog trkača Džoa Miksona.

Bengalsi su se postarali da mu maksimalno povećaju broj opcija u napadu, pa su iskoristili svog pika druge runde za risivera Tija Higinsa, koji je prošle sezone skupio 1.167 jardi i 13 tačdauna na Klemsonu.

Ne može da se pobeđuje bez odbrane, pa bi jedan od najgorih "sekundarija" trebalo da sredi dolazak sejftija Vona Bela iz Nju Orleansa, uz kornerbeka Trea Vejnsa iz Minesote, a tu je i novi defanzivni tekl Di-Džej Rider.

Naravno, niko ne očekuje od tima sa 2-14 i jednim od najgorih napada i odbrana u ligi da čudesno napreduje odmah do plej-ofa, ali se očekuje svakako bar duplo više pobeda.



A. Kovačević

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.