89 dana do SP: Dilma Rusef

Izvor: B92, 15.Mar.2014, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

89 dana do SP: Dilma Rusef

Pregrmela je traumatična lična i bolna politička iskustva kako bi postala ono što je danas - druga najmoćnija žena na svetu.

Od bezbrižnog deteta koje je želelo da postane balerina, preko ultralevičarske borbe protiv vojne diktature i zatvora, do političkog deteta Lule da Silve i mesta prve žene-predsednika Brazila. Toliki i takav put prevalila je Dilma Rusef, put strmoglavih padova, vrtoglavih uspona i uznemirujućih ličnih izazova.

Rođena je 1947. godine u Belo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Horizonteu, ćerka nastavnice i Petra Ruseva, političkog imigranta iz Bugarske, koji je dvadesetih godina bio član Komunističke partije.

U mirnom detinjstvu roditelji su je štitili od svakodnevnih briga, želela je da postane balerina ili vatrogasac, ali sve se menja njenim odlaskom u državnu srednju školu.

Tada počinje Dilmino političko osvešćivanje, velikim delom uzrokovano okolnostima koje vladaju u zemlji – godine 1964. dogodio se vojni udar kojim je skinuta levičarska vlada Žoaa Gulara.

U Dilmi je tada proradila levičarska krv nasleđena od oca, koji je preminuo dve godine ranije, i brzo joj postaju privlačna načela marksizma. Njen tadašnji tutor postaće joj saborac u borbi protiv diktature, a Rusefova je bila član nekoliko radikalnih grupacija, uključujući i Kolinu (Comando de Libertaão Nacional).

Kompletan tekst o Dilmi Rusef pročitajte u našem specijalu "Odbrojavanje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.