80 godina trke Kroz Srbiju

Izvor: RTS, 18.Jul.2019, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

80 godina trke Kroz Srbiju

Ovogodišnja 59. međunarodna biciklistička trka Kroz Srbiju biće održana od 29. jula do 2. avgusta. Domaćini etapa biće Istočno Sarajevo, Jahorina, Pale, Priboj, Zlatibor, Čajetina, Mionica, Beograd i Požarevac.

Čitava manifestacija biće posvećena velikom jubileju, 80 godina od osnivanja, to jest prve trke Kroz Srbiju koja je vožena 1939. godine i čiji je pokrovitelj bio NjKV Kralj Petar >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << drugi Karađorđević koji je pobedniku Avgustu Prosineku darivao pehar od čistog zlata.
Ove godine, pred nama su četiri takmičarska dana, a kuriozitet je da će ovogodišnja trka Kroz Srbiju prvi put startovati iz druge države.
Biciklistički karavan sa više od 150 vozača iz 30 svetskih zemalja okupiće se 29. jula u Republici Srpskoj, u gradu Istočno Sarajevo, gde će se istog dana održati i svečana ceremonija otvaranjka trke Kroz Srbiju, kao i predstavljanje ekipa.
U karavanu će pored samih biciklista, biti i prateće osoblje, treneri, mehaničari, lekarske službe, radio tur, pripadnici policije i veliki broj novinara iz zemlje i inostranstva, tako da će 300 učesnika tokom prva dva dana biti smešteno na prelepoj olimpijskoj planinskoj lepotici Jahorini. Ovaj  turistički centar dočekuje bicikliste iz celog sveta prvi put posle 2011. godine, kada je na trci kroz Srbiju trijumfovao naš proslavlejni olimpijac Ivan Stević.

Već 30. jula pred biciklistima će biti prva, kružna etapa koja će se voziti kroz Istočno Sarajevo.
Drugog takmičarskog dana, karavan će krenuti sa Jahorine odakle će se u zatvorenoj vožnji doći do Pala gde će 31. jula i zvanično startovati druga etapa koja će se voziti do Priboja. Čitav karavan prećiće granicu između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja, a Priboj će drugi put biti domaćin etape na trci Kroz Srbiju.

Trećeg takmičarskog dana, posle punih 11 godina, najznačajniji biciklistički karavan u Jugoistočnoj Evropi dolazi ponovo i na našu planinsku lepoticu Zlatibor, gde će biti vožena poluetapa.
Tog 1. avgusta, svi ljubitelji sporta i biciklizma na Zlatiboru biće u prilici da u samom centru našeg poznatog turističkog bisera isprate uzbudljivu i zanimljivu kružnu etapu. U ovom periodu godine Zlatibor poseti i više od 30 000 turista, tako da će svi oni imati priliku da uživaju trci za nezaborav kroz jedan od najpoznatijih letnjih i zimskih turističkih cenatara u ovom delu Evrope.

Istog dana, biciklisti će sa Zlatibora imati transfer sve do Mionice, gde će se 1. avgusta voziti kružna trka, to jest druga poluetapa.
Poslednjeg takmičarskog dana, 2. avgusta, biciklisti će startovati iz Mionice, i voziće sve do Požarvca, gde će biti i cilj 59. trke Kroz Srbiju.
Pored sportskog značaja, ovogodišnja trka Kroz Srbiju imaće i veliki turistički značaj. Posle jedne decenije, Jahorina i Zlatibor biće uključeni u organizaciju trke, a svoje prebogate turističke potencijale svim učesnicima i predstavnicima medija predstaviće i Mionica, ali i Požarevac – gradovi koji u ovom letnjem periodu imaju pregršt interesantnih turističkih dešavanja i sportskih manifestacija. Požarevljani će svim učesnicima trke predstaviti čuveno arheološko nalazište Viminacijum, kao i ovogodišnje Ljubičevske konjičke igre koje iz godine u godinu privlače sve veći broj turista u ovaj kraj Srbije.

Direktor ovogodišnje trke Kroz Srbiju biće Vladimir Kuvalja, dok će funkciju sportskog direktora obavljati naš proslavljeni biciklista i generalni sekretar Biciklističkog saveza Srbije Saša Gajičić.
Trku će obeležiti i nastavak odlične saradnje i zbližavanja Srbije i Republike Srpske, kao i dva biciklistička Saveza. Trku Kroz Srbiju su podržale i Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske, tako da je i ovogodišnje izdanje najznačajnije trke u Jugoističnoj Evropi u redu manifestacija od posebnog značaja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Trka Kroz Srbiju prvi put startuje iz Republike Srpske

Izvor: B92, 18.Jul.2019

Ovogodišnja 59. međunarodna biciklistička trka Kroz Srbiju biće održana od 29. jula do 2. avgusta...Domaćini etapa biće Istočno Sarajevo, Jahorina, Pale, Priboj, Zlatibor, Čajetina, Mionica, Beograd i Požarevac...Čitava manifestacija biće posvećena velikom jubileju, 80 godina od osnivanja,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.