Мали: 76 милиона евра од ЕИБ за образовне пројекте и водни транспорт

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Feb.2023, 15:29

Мали: 76 милиона евра од ЕИБ за образовне пројекте и водни транспорт

ЕИБ Глобал одобрила је 45 милиона евра за два образовна пројекта и 31 милион за водни транспорт, а министар финансија Синиша Мали рекао је да ће се транша од укупно 76 милиона евра искористити за улагања у модернизацију образовних установа, али и даљу обнову и развој инфраструктуре. BФото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Владимир Спорчић У саопштењу ЕУ инфро Мреже наводи се да је Мали подсетио да је ЕИБ дугогодишњи поуздани партнер Србије, као и да је један од приоритета Владе да се даље подиже продуктивност земље.
„Приоритет нам је да и у кризи наставимо развој, реформе, започети велики инвестициони циклус који нам је дао резултате, а које наши партнери као што је ЕИБ увек препознају и подржавају. Наставићемо даље са оваквим пројектима, а захвални смо ЕИБ-у што нас подржава у том послу“, навео је Мали.
Одобреним средствима повећаће се конкурентност, повезаност и продуктивност српске привреде, уз стварање нових могућности за запошљавање. Како је наведено у саопштењу, ЕИБ Глобал је од 2005. године обезбедио 375 милиона евра за пројекте у области образовања, истраживања и развоја на Западном Балкану, а за сектор транспорта у истом периоду 4,5 милијарди евра.
Одобравањем 76 милиона евра, огранак Европске инвестиционе банке (ЕИБ) за активности изван Европске уније – ЕИБ Глобал наставља да подржава модернизацију образовања и одрживу транспортну инфраструктуру у Србији.
Банка је потписала уговор у вредности од 40 милиона евра за изградњу, обнову и опремање образовних објеката широм земље, а та средства ће у највећој мери бити уложена у регионалне центре за обуку који пружају стручно средњошколско образовање. Нова и унапређена инфраструктура убрзаће модернизацију образовних установа, побољшати квалитет образовања, доприносећи побољшању продуктивности и могућностима за запошљавање људи у Србији.
За тај сектор банка је уговорила и додатни кредит од пет милиона евра за пројекат „Повезане школе“ за који је 2020. године потписала 65 милиона евра, са циљем увођења дигиталних вештина и опреме у више од 1500 школа. ЕИБ Глобал је одобрила и додатних 31 милион евра за пројекат побољшања речне транспортне инфраструктуре дуж Саве и Дунава, за који је 2018. године потписала зајам у вредности од 100 милиона евра.
Потпредседница Лиљана Павлова, одговорна за активности ЕИБ у Србији, рекла је да ће нове инвестиције у оквиру Тима Европе помоћи Србији да унапреди стандарде образовања и речног транспорта, што је предуслов за одрживи привредни раст, бољу повезаност и развој људског капитала.
Додатна средства намењена за транспортну инфраструктуру омогући ће повећање пловидбености, ефикасности и безбедности речног транспорта дуж коридора Рајна – Дунав, централне регионалне и европске пловне руте.
Selaković: Najveće povećanje plata u poslednjih nekoliko decenija

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мали: 76 милиона евра од ЕИБ за образовне пројекте и водни транспорт се појављује прво на Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.