Ребаланс новосадског буџета – 5,5 милијарди динара више за социјалну заштиту, децу, спорт, инфраструктуру, животну средину….

Izvor: GradskeInfo.rs, 31.Jul.2023, 14:35

Ребаланс новосадског буџета – 5,5 милијарди динара више за социјалну заштиту, децу, спорт, инфраструктуру, животну средину….

У уторак 1. августа одржаће се XLII седница Скупштине Града Новог Сада. Новосадски одборници разматраће преко 70 тачака дневног реда. Иако није прва на сутрашњем дневном реду, једна од најважнијих тачaка свакако је ребаланс буџета. Фото: Градске инфо Предлогом ребаланса новосадски >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << буџет утврђен је у износу од 46.170.269.670,13 динара, што представља увећање за 5,5 милијарди динара у односу на актуелни буџет Града.
Укупна јавна средства за потрошњу у 2023. години овим ребалансом повећана су за 13,6% у односу на средства која су Одлуком о буџету планирана приликом његовог доношења.
Како се наводи у Предлогу одлуке, од укупног износа суфицита средстава из буџета, пренетог из претходне године, у висини од 3.838.705.253,81 динар, овим предлогом требало би да се распореди 1.178.388.523,81 динар.  Део од 2.660.316.730,00 динара, као планирани (очекивани) суфицит, већ је распоређен у Одлуци о буџету Града Новог Сада за 2023. годину.
Овим ребалансом буџета повећани су укупни текући приходи за 3.202,1 милиона динара, примања од продаје нефинансијске имовине за 205,5 милиона динара, док су примања од задуживања и продаје финансијске имовине повећана за 16,5 милиона динара.
Приходи од пореза повећани су за 7,4% у односу на важећи план, а приходи од пореза на имовину увећани су због бољег остварења, за 5,5%. Приходи од продаје добара и услуга увећани су у износу од 1.809,3 милиона динара, односно за 5,9% .
Фото: Скупштина Града Новог Сада  
Иако се измене важеће Одлуке о буџету Града Новог Сада за 2023. годину предлажу превасходно због укључивања суфицита у јавну потрошњу, овим предлогом одлуке се такође, предлаже и корекција плана појединих прихода и примања буџета, који су у односу на буџет повећани за 4.175.955.000,00 динара.
Текући расходи су у односу на претходни план повећани за 3.902 милиона динара.
У оквиру текућих расхода, расходи за запослене повећани су за 2,2%, а издаци за нефинансијску имовину већи су у односу на важећи план средстава за 6,6%.
Издаци за отплату главнице и набавку финансијске имовине мањи су у односу на важећи план за 3,8%. За коришћење роба и услуга планира се увећање за 17,6%.
За текуће поправке и одржавања планирано је повећање од за 59,3% више у односу на досадашњи план. Ова додатна средства распоређена су, највећим делом, за потребе одржавања и обнављања великог броја саобраћајница на територији Града и приградских насеља, у циљу безбедног одвијања саобраћаја, као и одржавања путних прелаза на локалним и некатегорисаним путевима.
Фото: Скупштина Града Новог Сада Поред тога, средства су увећана и за потребе одржавања објеката у својини Града и поправки иодржавања опреме у овим објектима, као и текућих поправки станова у које ће се сместити лица којима је потребно стамбено збрињавање.
Повећање средстава за ову групу расхода планирале су и ради обезбеђивања несметаног одржавања јавне расвете у Граду до краја године.
Код услуга по уговору, повећање за 10 милиона динара је извршено ради финансирања послова на одржавању дечијих игралишта и рекреационих површина са реквизитима, урбаног мобилијара и других урбаних елемената у Граду.
Додатних 26,9 милиона динара планирано је за финансирање уклањања дивљих депонија, одржавања јавне хигијене поводом одржавања манифестација од значаја за Град Нови Сад и у случају ванредних догађаја, као и за рад зимске службе.
Субвенције јавним нефинансијским предузећима и организацијама, којима се финансирају програми јавних и јавних комуналних предузећа, чији је оснивач Град, као и субвенције приватним предузећима, увећане су за 29,4% у односу на важећи буџет.
Текуће субвенције Јавном градском саобраћајном предузећу „Нови Сад“ увећане су за 700 милиона динара, како би се обезбедило несметано одвијање јавног превоза путника на територији Града Новог Сада.
Средства у износу од 483,3 милиона динара планирана су за капиталне субвенције Јавном комуналном предузећу „Новосадска топлана“ Нови Сад ради финансирања пројектовања и изградње топлане „Мајевица“.
За санацију и реконструкцију ограде, постављање расвете и видео надзора на Спортском центру „Сајмиште“ планирано је 15 милиона динара. За набавку, испоруку и инсталацију професионалног такмичарског сета за одбојку планира се од три милиона динара, а за санацију СН постројења трафостанице бр. 2 износ од од 9,5 милиона динара.
Донације, дотације и трансфери повећани су за 306,9 милиона динара или за 6,7%.
Фото: Скупштина Града Новог Сада За социјално осигурање и социјалну заштиту, у коначном збиру, предложено је повећање планираних средстава за 152,2 милиона динара.
Повећана су средстава на име накнаде трошкова за услугу личног пратиоца за 69,9 милиона динара, због повећања броја личних пратилаца за додатних 50, са 450 на 500 деце.
Увећана је и накнада трошкова за услугу персоналне асистенције, за 8,5 милиона динара, за потребе девет нових корисника који су поднели захтев за признавање права на накнаду трошкова.
 Повећана су и средства на име накнада из буџета за децу и породицу, по основу финансијске подршке породици са децом уписаном у приватне вртиће за 27,0 милиона динара. Разлог повећања је повећан износ финансијске подршке за децу у приватним вртићима, и то са 10.000,00 динара на 13.000,00 динара за целодневни боравак деце узраста од шест месеци до три године, односно са 8.000,00 динара на 10.000,00 динара за целодневни боравак узраста од три до седам година.
У оквиру Програма: Развој спорта и омладине, планирано је повећање првобитно планираних средстава, пре свега за пројекат изградње Спортског комплекса у Футогу, за износ од 25,4 милиона динара. За пројекат изградње Атлетске дворанe и стадиона са инфраструктуром планирано је додатних 74,9 хиљада динара.
Градска управа за заштиту животне средине увећала је средства за зграде и грађевинске објекте за 269,5 милиона динара, за уређење и опремање „Парка код СПЕНС-а“ (204,5 милиона динара), као и за радове на унапређењу енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја на територији Града Новог Сада ( 31,2 милиона динара).
Додатна средства за издатке за зграде и грађевинске објекте планирана су за рекoнструкцију трибина и подтрибинског простора на стадиону у Руменачкој бр. 152, за коју је планирано додатних 73,7 милиона динара, као и радова на Стадиону Карађорђе, за које је планирано 150 милиона динара.
Novosadska zgrada suda kao nijedna u Srbiji – pogledajte kako izgleda (VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ребаланс новосадског буџета – 5,5 милијарди динара више за социјалну заштиту, децу, спорт, инфраструктуру, животну средину…. се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.