40 godina od Partizanovog finala

Izvor: B92, 12.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

40 godina od Partizanovog finala



Na današnji dan (11. maja) pre 40 godina fudbaleri beogradskog Partizana igrali su finale Kupa evropskih šampiona sa ekipom Reala. Partizan je izgubio od Madriđana sa 2:1 i tako ostao bez trofeja.

Finalna utakmica igrana je na briselskom stadionu Hejsel. Partizan je poveo golom Velibora Vasovića u 55. minutu, a Španci su do preokreta došli golovima Amansija, u 70. minutu, i Serene, u 75. minutu igre. Utakmica u Briselu odigrana je pred 60.000 gledalaca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Partizan je te sezone do finala došao na impresivan način. U prvom kolu, u jesen 1965, crno-beli su savladali šampiona Francuske, ekipu Nanta. U Beogradu je 22. septembra bilo 2:0 (Galić, Hasanagić) za tadašnjeg prvaka tadašnje SFRJ, a u Nantu, 13. oktobra, 2:2 (Kovačević, Galić).

U osmini finala, 9. novembra, u Beogradu je pobeđen prvak Nemačke, Verder, sa 3:0 (Jusufi, Pirmajer i Hasanagić). U revanšu, 19. novembra, Partizan je primio jedan gol i plasirao se u četvrtfinale.

Sledeći rival bila je praška Sparta. Partizan je ušao u dvomeč kao favorit, poveo u Pragu, ali je utakmica, igrana 2. marta 1966, završena pobedom domaćih od 4:1. U revanšu, sedam dana kasnije, crno-beli su pred 50.000 navijača pobedili sa 5:0 (Kovačević 2, Hasanagić 2, Vasović).

Rival u polufinalu bio je prvak Engleske, Mančester junajted. U Beogradu, 13. aprila, Partizan je pobedio sa 2:0 (Hasanagić, Bečejac). Revanš na Old Trafordu odigran je sledeće nedelje, a zahvaljujući sjajnom Šoškiću Partizan je izgubio sa 1:0 i plasirao se u finale KEŠ.

U Briselu, 11. maja 1966, odigrano je finale, a Partizan je nastupio u sastavu: Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić, Kovačević, Hasanagić, Galić, Pirmajer (Ćurković, Damjanović, Davidović, Miladinović, Vukelić). Trener je bio Abdulah Gegić, a "tehniko” Stanislav Virgilije Popesku.

Veći deo te ekipe napustio je klub nekoliko meseci kasnije, a Partizan do danas nije uspeo da ponovi uspeh iz 1966. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.