300 na sat do Vuhana

Izvor: B92, 05.Sep.2019, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

300 na sat do Vuhana

Nakon sedmodnevne ekskurzije u Fošanu, srpska ekspedicija u Kini preselila se na drugu stanicu Mundobasketa.

Iako je udaljen oko 1.000 kilometara, do Vuhana smo stigli gospodski – brzim vozom koji ide 306 km/h.

Čak i u najnižoj, drugoj klasi, u kojoj je cena karte od Gvangdžoua do Vuhana oko 70 evra, udobnije je nego u "džambo-džetu" s kojim smo leteli devet sati od Moskve do južne Kine.

Sasvim dovoljno udobna sedišta i ono što je za prosečnog Srbina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najvažnije – ogroman prostor za noge, čak i kada putnik ispod vas spusti sedište do kraja.

Ukoliko ste gladni ili žedni, možete kupiti nego osveženje u baru, a i sve vreme vagone obilaze stjuardese sa raznom ponudom. Povremeno se prošeta i odgovorni policajac da proveri da je sve po pravilima.

Nakon četiri sata vožnje, a Kinezi su bili tačni u minut (tokom zaustavljanja na usputne stanice obavezno upozoravaju da je ograničeno vreme iskrcavanja/ukrcavanja i da se ne izlazi iz voza van svoje stanice), stigli smo konačno u Vuhan.

Kako je najbolje preći grad od 10.000.000 stanovnika, jedan od glavnih centara Kine, s jednog na drugi kraj u vreme saobraćajnog špica? Samo je jedan ispravan odgovor – metro.

Kao i u Fošanu/Gvangdžou, funkcioniše besprekorno i izuzetno je povoljan. Za vožnju bukvalno s kraja na kraj Vuhana od 35 kilometara, koja traje oko 70 minuta, potrebno je platiti 8 juana ili tačno 1 evro.

Konačno posle pola dana putovanja (uključujući metro transfere i čekanja), tokom koga smo se uverili u prirodne lepote ove zemlje, ali i njene zaštitne znake nebodere i građevinarstvo, došli smo do hotela.

A onda – novi problem sa organizatorom. Iako je FIBA zvanični hotel za medije bio rezervisan i to uredno naplaćeno, ipak im je trebalo dodatnih soba za verovatno važnije persone pa su "kasno dobili obaveštenje" za mene zbog čega moram u drugi hotel, nijednom pomenut u proteklih nekoliko meseci.

Posle više od pola sata pregovaranja i rešavanja spornih tačaka, nema se kud nego gde kažu. A to znači umesto jedan kilometar od arene u kojoj će igrati Srbija, na 16 kilometara udaljenosti.

Ali za razliku od kolege Zorana Kecmana u Njujorku, ja sam super prošao u dalekoj Kini. Jesu domaćini ispali neprofesionalni i značajno mi pokvarili planove, bar me nisu ostavili na ulici.

E sad o tih 16 kilometara. To na prvi pogled ne zvuči preterano strašno, ali kada shvatite da je u pitanju strogi centar jednog od najvećih kineskih gradova, to u praksi znači 40 km, bar s vremenske strane gledano.

Zbog ovih peripetija kojima se FIBA opet "dokazala", ostali smo uskraćeni za prisustvo na pres konferenciji Aleksandra Đorđevića.

"Orlovi" su zahvaljujući "specijalnom programu" SP u Kini morali da pređu 1.000 kilometara svega desetak sati nakon napornog meča sa Italijom, a manje od 20 posle pobede nad "Azurima" su imali i prvi trening u Vuhanu.

I jedini uoči nastavka takmičenja na Mundobasketu (još jedno hvala FIBA na organizaciji što su ga svi srpski novinari propustili). Srbija će se u ovom gradu boriti za plasman u četvrtfinale, a dalje će proći dva tima iz novoformirane Grupe J.

Uz "Orlove" i "Azure" tu su još Portoriko i Španija. Srbija prvo igra sa latinoameričkom ekipom, u petak od 10.30 po srpskom vremenu.

Portorikanci, koje smo dobro upamtili kroz istoriju, su se provukli u drugu fazu tesnim pobedama nad Iranom i Tunisom.

I dalje im je glavna odlika strast, ali s obzirom na ono što smo videli u prvoj rundi, ne bi trebalo da predstavljaju preveliku prepreku za našu selekciju.

A pošto Srbina ima maksimalnih šest bodova posle impresivne epizode u Fošanu, vrlo je izvesno da će već pobeda nad Portorikancima ozvaničiti plasman u četvrtfinale.

U zavisnosti od rezultata između Španije i Italije, gde nije jednostavno predvideti konačnog pobednika, Srbija će se sa "Crvenom furijom" u nedelju od 14.30 voditi borbu za prvo mesto u grupi i put u Šangaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.