Izvor: RTS, 19.Okt.2023, 10:52

На путу за Париз, још 281. дан до почетка Олимпијских игара

Почело је одбројавање до почетка Олимпијских игара у Паризу које ће трајати од 26. јула до 11. августа 2024. године. У Јутарњем програму РТС-а наредних месеци, сваког четвртка, биће емитован серијал под називом "На путу за Париз". У улози водитеља појавиће се прослављени >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << спортисти: Дамир Микец, Михаил Дудаш, Александар Кукољ.
До сада је 44 спортиста из Србије изборило надметање на Олимпијским играма у Паризу. Ководитељ прве емисије серијала "На путу за Париз" Михаил Дудаш је два пута представљао Србију на ОИ у Лондону и Рио Де Жанеиру.

Гост у првој емисији серијала "На путу за Париз" био је олимпијски шампион са ватерполо репрезентацијом Југославије из 1968. године, касније генерални секретар Олимпијског комитета Србије, Ђорђе Перишић.
"Учешће на Олимпијским играма представља, не само за мене, већ за све спортисте највиши чин, ранг такмичења, јер се ради о филтерисању најбољих спортиста на свету. И када се нађемо у таквој конкуренцији - велика је част. То је првенствени осећај који сваки спортиста мора и треба да има, када оде на Олимпијске игре. С друге стране, сви који се и квалификују, имамо и нека очекивања," навео је прослављени атлетичар Михаил Дудаш.
33. Летње олимпијске игре биће одржане од 26. јула до 11. августа у Паризу. Француска ће бити домаћин трећи пут после 1900. и 1924. године. Пре Париза само је Лондон три пута угостио најбоље спортисте планете. Према проценама организатора, очекује се близу 10.500 такмичара и такмичарки, што је и горња граница постављена од стране Међународног олимпијског комитета.
За разлику од Игара у Токију, неће бити каратеа, бејзбола и софтбола. Биће 32 спорта, а нова дисциплина је брејкденс. Занимљиво је да ће после готово века од прошлих игара у Паризу, у Сени бити поново дозвољено купање, јер управо би укидање те забране требало да буде једно од главних наслеђа Игара, захваљујући пројекту чишћења од милијарду и четири стотине милиона евра.
Током Олимпијских и Параолимпијских игара у Паризу предвиђено је да у Сени буду одржана такмичења у триатлону, маратонском пливању и паратриатлону, а од 2025. године на три места ће бити омогућено купање за становнике главног града Француске и његове околине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.